Nyhet -
Livbojsjakten såg till att mer än 600 trasiga livbojar kommer ersättas med nya
Statistik visar att nästan vart tionde barn som går i femte klass inte kan simma, och med sol och bad ökar olycksrisken. Inför och under årets badsäsong ville Trygg-Hansa uppmärksamma vikten av säkerhet i och kring vattnet. Därför lanserades initiativet ”Livbojsjakten”, där svenska folket uppmanades att med hjälp av en smartphone-applikation ta ett foto på, och via Facebook ”checka in”, Trygg-Hansas klassiska röd-vita livbojar som finns utplacerade runt om i landet.
Efter två månaders intensivt jagande har 10 929 livbojar skickats in över hela Sverige, vilket motsvarar 14 procent av alla utplacerade livbojar i Sverige, och 610 livbojar har registrerats som trasiga. Trygg-Hansa skänker livbojarna, men de ägs och förvaltas av de kommuner och båtklubbar som beställt dem för att öka säkerheten vid sina vattendrag. För varje fotograferad livboj som skickats in skänkte Trygg-Hansa dessutom 2 kronor till projektet ”unga livräddare” för att under tre veckor i juli/augusti utbilda barn i livräddning.
– Med ”Livbojsjakten” hoppades vi att svenska folket skulle bidra än mer till en ökad kunskap om säkerhet vid vattnet och säkerställa kvaliteten på allas våra livbojar. Vi är jättenöjda med det genomslag som ”Livbojsjakten” fått och initiativet kommer därför att fortsätta kommande år med målet att alla livbojar i Sverige ska ”checkas in” och kvalitetssäkras, säger Johan Eriksson, ansvarig för sociala medier på Trygg-Hansa.
”Livbojsjakten” hade även ett tävlingsmoment med två deltävlingar och en huvudtävling. Den person som den 31 augusti hade checkat in flest livbojar vann en värdecheck på 30 000 kronor till någon av SkiStars anläggningar. Vinnare är Lotten Sundbom Kolb som skickade in hela 1794 livbojar.
Jag tycker att det har varit ett roligt initiativ från Trygg-Hansas sida. Det var ett smart sätt att få statusen på livbojarna inrapporterade. Med tre barn hemma, alla under fyra år, är tid inte det man har mest av, så det har blivit många tidiga löprundor. Nu ska vi verkligen njuta av semestern, säger Lotten Sundbom Kolb.
Film från projektet ”unga livräddare”: http://www.youtube.com/watch?v=r2J6i44Zp00
Fakta: Livbojar sattes upp för första gången 1954 och Trygg-Hansa har sedan dess skänkt mer än 200 000 stycken. I dag finns 80 000 livbojar utposterade runt om i Sverige vid sjöar, vattendrag, båtklubbar etc. Trygg-Hansas livbojar räddar i snitt 11 personer varje år