Gå direkt till innehåll
33 % fler inbrott under årets sista månader

Pressmeddelande -

33 % fler inbrott under årets sista månader

Under perioden oktober till december ökar antalet inbrott med 33 procent. Det visar en ny analys av Trygg-Hansas skadestatistik från de fem senaste åren. En ny undersökning visar dessutom att fyra av tio svenskar skulle konfrontera en inbrottstjuv om de vaknade under ett pågående inbrott. För att minska antalet inbrott tar Trygg-Hansa nu hjälp av de främsta experterna på området – tjuvarna själva.

Enligt Trygg-Hansas statistik anmäldes det mellan 2009 och 2011 totalt 5 020 villainbrott i november, det är mer än dubbelt så många som i sommarmånaden juni. Enligt Brottsförebyggande Rådet, Brå, anmäldes omkring 22 000 inbrott under förra året. Lägenhetsinbrotten ökade med 2 procent under 2011, antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med hela 19 procent.

- Under tio år har vi sett en trend där bostadsinbrotten ökar, främst under senhösten, nu ska vi försöka vända den trenden. Därför tar vi bland annat in före detta inbrottstjuvar som rådgivare. Vi uppmanar också till grannsamverkan, som vi vet är det mest effektiva sättet att stoppa tjuvarna. I områden med aktiv grannsamverkan minskar den totala brottsligheten med 25 procent, säger Håkan Franzén, hus- och hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

4 av 10 skulle konfrontera inbrottstjuven

Trygg-Hansa frågade också vad svenskarna skulle göra om de vaknar upp på natten och märker att de har en inbrottstjuv i bostaden. 69 procent svarar att de skulle larma polisen, 7 procent skulle gömma sig och 6 procent låtsas sova. 4 av 10 säger att de skulle gå upp ur sängen och konfrontera tjuven.

- Försök inte spela hjälte eller hota en inbrottstjuv. Kontakta polisen och låt tjuven vara, även om det känns kränkande och ologiskt, säger Håkan Franzén, hus- och hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Tre av fyra svenskar, eller 76 procent, anser heller inte att polisen har tillräckliga resurser för att lösa inbrott. Mest skeptiska är invånarna i Skåne, Södermanlands län, Västernorrlands län och Kalmar län. En orsak till det låga förtroendet för polisens förmåga i Skåne kan vara att länet är ett av dem som har flest inbrott relaterat till folkmängden.

De län där flest personer svarade nej på frågan om de anser att polisen har tillräckliga resurser att lösa inbrott:

  1. Skåne län                                    82 procent
  2. Södermanlands län                     80 procent
  3. Kalmar län                                  80 procent
  4. Västernorrlands län                     80 procent
  5. Värmlands län                             78 procent

De län där flest konfronterar en inbrottstjuv, % som svarar att de skulle gå upp ur sängen och konfrontera tjuven om de vaknar på natten och de märker att en tjuv är i bostaden:

  1. Jämtlands län                              48 procent
  2. Norrbottens län                            48 procent
  3. Stockholms län                            44 procent
  4. Örebro län                                   43 procent
  5. Östergötlands län                        43 procent

Tjuvens bästa tips: Så undviker du inbrott

  • Be grannen hålla koll på din bostad när du är bortrest
  • Ser du någon du inte känner igen? Hälsa och fråga var den är på väg – minsta misstanke att vi är igenkända gör att vi överger gatan och området
  • Håll koll på hantverkarna – vi klär ofta ut oss med blåställ och en stege under armen för att smälta in
  • Skaffa en säkerhetsdörr – vi kan bryta upp den, men vi väljer hellre en vanlig dörr
  • Installera rörelsedetektorer – de tycker vi inte om, det är det första vi kollar efter
  • Installera sensorer som tänder ytterbelysningen – vi vill inte synas när vi jobbarHa färsk mjölk hemma – vi tittar i kylen och kollar bäst före-datum på mjölken för att se om du är på semester

Tipsen bygger på en intervju med Christer Karlsson och Sven Lönn som är engagerade i Kriminellas revansch i samhället, Kris. De har var och en gjort omkring 5 000 inbrott.

Tillsammans med organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris, har Trygg-Hansa producerat en rapport om inbrott, som återfinns på www.trygghansa.se/inbrott

En unik film där man får se hur ett inbrott går till, finns här: http://www.youtube.com/watch?v=tosT9cS2PRA

Bilder på talespersoner och från rapporten finns här:
http://www.flickr.com/photos/trygghansa/sets/72157631805477395/

Fakta: Grannsamverkan förhindrar inbrott
Grannsamverkan är en framgångsrik metod för att förhindra inbrott. Enligt Brottsförebyggande Rådet kan den totala brottsligheten minska med upp till 25 procent i områden med aktiv grannsamverkan. Genom nyfikenhet och engagemang bryter grannar tillsammans den anonymitet som inbrott och stölder sker i skydd av. Grannsamverkan fungerar i både villaområden och i områden med flerfamiljshus. Grannarnas uppmärksamhet blir ett effektivt larmsystem. Utbildning om grannsamverkan får du av polisen. Läs mer om grannsamverkan på http://www.samverkanmotbrott.se/

Fler tips på hur du förebygger inbrott hittar du på www.trygghansa.se/inbrott

För mer information, kontakta:
Håkan Franzén, expert på hus- och hemförsäkring på Trygg-Hansa.
Telefon: 070-168 33 87. Mejl: hakan.franzen@trygghansa.se
Johan Eriksson, PR-ansvarig på Trygg-Hansa
Telefon: 070-168 28 72 Mejl: johan.eriksson@trygghansa.se

Om undersökningen:

Trygg-Hansa har under perioden 18-28 september 2012 genomfört onlineintervjuer med 3 435 personer, med hjälp av YouGovs internetpanel. Undersökningen är genomförd bland kvinnor och män i åldern 18-65 år, som utgör ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Relaterade länkar

Ämnen


Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på över tio miljarder SEK och cirka 2 000 medarbetare på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder både privatförsäkringar och företagsförsäkringar med flera typer av lösningar på bilförsäkring, andra fordonsförsäkringar, hemförsäkring, gravidförsäkring samt sjuk- och olycksfallsförsäkring. Våra personförsäkringar inkluderar även barnförsäkring där vi är marknadsledande. Trygga Firman är vår skräddarsydda försäkringslösning för småföretagare.

Trygg-Hansa är sedan 1999 ett helägt dotterbolag till danska Codan och ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. RSA-koncernen har 20 miljoner kunder och omkring 24 000 medarbetare och räknas som ett av de sex ledande försäkringsbolagen i världen. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se eller www.facebook.com/trygghansa

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

Sportlovet högsäsong för inbrottstjuvarna

Varannan svensk oroar sig för att något ska hända med bostaden när de inte är hemma och var tionde svensk har någon gång haft inbrott. Nästa vecka finns det anledning att oroa sig - inbrotten i Stockholms län väntas öka med 22 procent.

Inbrotten ökar - var sjunde drabbad senaste fem åren

Inbrotten ökar - var sjunde drabbad senaste fem åren

Hela 14 procent av svenskarna har råkat ut för inbrott under de senaste fem åren, och fyra procent uppger att de råkat ut för fler än ett. Trots det säger var tredje att de inte vidtagit någon inbrottsförebyggande åtgärd alls. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.