Pressmeddelande -
35 procent fler frysskador under årets två första månader än under hela 2009
Trygg-Hansa har under årets två första månader tagit emot tusentals samtal om så kallade frysskador i bostäder eller förfrågningar om att få råd och tips om hur man kan undvika frysskador. Under januari och februari har 35 procent fler frysskador registrerats än under hela 2009.
- Vi har hittills registrerat knappt 260 frysskador i hus över hela Sverige under januari och februari, vilket är att jämföra med 191 frysskador under hela 2009, säger Håkan Franzén, produktspecialist inom hemförsäkringar på Trygg-Hansa.
Vintern biter sig fortfarande kvar, men när temperaturerna växlar och det sedan kommer mer snö ökar snötrycket på taken. Det finns dessutom risk för att mildare väder gör att eventuella isproppar som formats i ledningar och rör leder till läckor, med stora vattenskador som följd.
- Vi vill uppmana alla till att se över sitt hus, och att inte glömma bort fritidshuset, säger Håkan Franzén. Det är inte för sent att minimera risken för frysskador eller skador på taken, men vi rekommenderar att man låter experter ta bort snön från taken.
Tips för att undvika frysskador i sommarstugan:
- Stäng av vattnet
- Töm rör och varmvattenberedare på vatten om du inte ska vara i huset över vintern/våren. Har du vattentoalett, töm spolcisternen.
- Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar.
- Ha gärna på grundvärme (ca 5-10 grader) i huset/stugan.
- I kök och badrum kan du gärna låta värmen vara lite högre, ca 15 grader varmt.
- Kontrollera isolering runt fönster och dörrar.
- Har du diskbänken mot en yttervägg, lämna gärna skåpsdörrarna öppna, så att värmen kan cirkulera även där. Håll övriga innerdörrar öppna så att luften kan cirkulera.
- Kontrollera därför gärna din stuga regelbundet, ett strömavbrott kan leda till frysskador.
Tips för att undvika frysskador i permanentboenden:
- Vid sträng kyla, kontrollera rör och vattenledningar, så att ingen spricka/läcka uppstår.
- Vid strömavbrott tar det några timmar innan värmen sjunker och blir det för kallt i huset finns risk för frysskador. Då är det bra att låta vattnet rinna, för att förhindra frysning, alternativt spola vatten i kranarna då och då.
- Om du misstänker en ispropp, stäng av vattnet till huset helt och hållet. Kontakta en VVS- firma, som kan hjälpa dig att kontrollera ledningarna, och ditt försäkringsbolag.
- Vattenledningen går inte alltid sönder där isproppen sitter, utan där ledningen är svagast t ex vid en koppling. Var uppmärksam på läckor när det blir töväder.
Övrigt:
- Vid mycket snöfall, tänk på att snömassorna blir tunga när det blir töväder. Skotta gärna undan snö från taket (använd auktoriserade snöskottare), så att inte belastningen blir för hög.
- Trygg-Hansa har en självrisk på 10 000 kr för skada som beror på frysning, men även ett aktsamhetskrav som säger att man måste vidta skäliga åtgärder för att förhindra frysning.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Johan Eriksson, presschef. Telefon: +46 70 168 2 872.
Mejl: johan.eriksson@trygghansa.se
Håkan Franzén, produktspecialist. Telefon: +46 75 243 26 76.
Mejl: hakan.franzen@trygghansa.se
Bild på Håkan Franzén: http://www.flickr.com/photos/trygghansa/4292474555/