Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

4 av 5 säger sig kunna simma – men bara hälften har testat sin simkunnighet nyligen

Den dystra trenden med ökande antal drunkningsolyckor fortsätter. Den största riskfaktorn är övertro till sin egen simförmåga. I en ny undersökning från Trygg-Hansa uppger 4 av 5 svenskar att de tror sig klara att simma 200 meter, men nära hälften av dessa har inte testat att simma sträckan under det senaste året. Simkunnighet är en färskvara och nu uppmanar Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet till att testa sin simkunnighet i sommar. Möjligheten att göra simtestet kommer att finnas över hela landet.

Att kunna simma 200 meter är den simkunnighetsdefinition* som fastslagits av de nordiska livräddningsorganisationerna och även definitionen som används i skolans läroplan. Även om 4 av 5 svenskar tror sig kunna simma 200 meter har bara drygt hälften av dessa, 55 procent, testat sin simkunnighet de senaste 12 månaderna. De som har högst tilltro till sin simkunnighet är män (85 procent) och personer boende i Sydsverige (85 procent). Detta enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Av de som inte tror sig kunna simma 200 meter uppger 9 procent att de funderat på att gå i simundervisning.

- Det är viktigt att simma regelbundet för att färdigheten ska behållas och att man även övar sig på att flyta. Den största riskfaktorn är att ha en övertro till sin egen simförmåga och därför uppmanar vi nu alla att testa sin simkunnighet i sommar, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa.

Ännu färre har testat sin simkunnighet i öppet vatten
Trygg-Hansa stöttar de 400 sommarsimskolorna för barn som Svenska Livräddningssällskapet arrangerar runtom i hela landet, med målet att fördubbla antalet barn i årets sommarsimskolor till 40 000. I år kommer det även att finnas möjlighet att testa sin simkunnighet i samband med sommarsimskolorna, genom att simma en sträcka på 200 meter. Enligt undersökningen har endast 23 procent av svenskarna simmat 200 meter eller mer i öppet vatten det senaste året. Trygg-Hansa har redan nu tagit fram ett test på Facebook för att nå så många som möjligt med uppmaningen om att testa sin simkunnighet i sommar.

- Vi har en lång tradition av att arbeta förebyggande med vattensäkerhet. I år vill vi erbjuda möjligheten att testa sin simkunnighet. För många var det flera år sedan man simmade sträckan och det är ingen garanti för att du kan och orkar simma sträckan idag. Att man kan klara av att simma 200 meter i en simhall innebär inte nödvändigtvis att man klarar av samma sträcka utomhus, i öppet kallt vatten, säger Johan Eriksson.

Var femte svensk badar inte utomhus i Sverige
I undersökningen uppger också nära var femte person, 19 procent, att de aldrig badar utomhus i Sverige och anledningen för de flesta, 55 procent, är att vattnet är för kallt. I en tidigare undersökning från Trygg-Hansa uppgav 15 procent av svenskarna att de varit med om en allvarlig olycka i vatten där någon nästan drunknat. Hittills i år har 39 personer drunknat, betydligt fler än de 19 som drunknade under samma period förra året, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

Trygg-Hansa har delat ut omkring 200 000 livbojar sedan 1954 och varje år räddas elva människors liv tack vare de 80 000 livbojar som finns runt om i Sverige.

*Fullständig simkunnighetsdefinition: Att falla i vattnet, få huvudet under ytan, och efter att åter tagit dig till ytan simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.

För mer information, kontakta gärna:
Johan Eriksson, kommunikationschef, Trygg-Hansa
Telefon: 070-168 28 72 Mejl: johan.eriksson@trygghansa.se

Karin Brand, generalsekreterare, Svenska Livräddningssällskapet
Telefon: 076 941 14 64 Mejl: karin.brand@sls.a.se

Läs mer: trygghansa.se/allemansvatten

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1011 intervjuer genomförts under perioden 28 april till 4 maj 2016.

Ämnen


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.