Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Barnfamiljer: Se upp för giftiga bär och växter

Många bär och växter är lockande för små barn. En del är giftiga, men oftast inte i den begränsade mängd som barn får i sig. Förgiftning bland barn inträffar oftast i 1-3-årsåldern när barnet börjar undersöka sin omgivning. Endast vid enstaka tillfällen behöver barnet övervakning eller behandling på sjukhus, och i de allra flesta fall behöver föräldrar inte vidta några åtgärder alls. Att inte veta kan vara det som skapar mest obehag.

- Det kan vara svårt att veta vilka bär och växter som är giftiga i trädgården, säger Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa. Om något inträffar, vänta inte med att skaffa information, utan ring Giftinformationscentralen för råd. Det är viktigt med snabba och korrekta åtgärder.

Det kan vara svårt att helt undgå giftiga svampar, bär och plantor i naturen. Men det kan vara värt att gå igenom barnens närmsta omgivning för att se om det finns några risker. Vanliga svenska bär som ormbär och ekorrbär är båda giftiga och kan av misstag plockas av barn eftersom de påminner om blåbär respektive lingon. Tibastbären är klarröda och ett enda bär kan ge svår halsbränna och törst. Allvarliga förgiftningar är ovanliga men förtäring av tibastbär kan resultera i medvetslöshet, kramper eller njurpåverkan.

Inomhusväxter kan vara giftiga

Bland krukväxter finns några som innehåller starkt irriterande växtsaft, till exempel Prickblad och Euforbiaarter som High Chaparall. Ett barn som tuggar på ett blad från någon av dessa växter börjar gråta på grund av smärtor från munslemhinnan, riklig saliv och ibland magtarmsreaktioner såsom kräkningar och/eller diarréer.

Några andra utomhusarter, såsom gullregn, idegran och liljekonvalj kan vara farliga även om barn äter endast små mängder dem. Blomvatten däremot är som regel ofarligt i måttliga mängder.

Åtgärder om man misstänker förgiftning:

  • Kontakta Giftinformationscentralen, telefon 112 för bedömning av risken. (Om det är en mer allmän fråga och inte akut, ring 08-33 12 31 oavsett varifrån i landet du ringer).
  • Ge medicinskt kol om det finns hemma, alternativt mjölk eller vatten.


För mer information om olika växter och bär samt bilder:

http://www.giftinformationscentralen.se/

För ytterligare information vänligen kontakta:

Daniella Kopelman, tf presschef. Telefon: 070-16821 21

Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert. Telefon: 070168 27 99

Om Trygg-Hansa
Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på runt tio miljarder kronor. Våra cirka 2 000 medarbetare finns på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder ett flertal privatförsäkringar som till exempel hemförsäkring, bilförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring och är marknadsledande inom barnförsäkringar. Trygg-Hansa ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. För mer information: www.trygghansa.se

Ämnen

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.