Gå direkt till innehåll
Dags att byta till vinterdäck – så minskar du olycksrisken

Pressmeddelande -

Dags att byta till vinterdäck – så minskar du olycksrisken

En biltur på morgonen innebär så här års ofta frostklädda vägar och på många platser i Sverige har snön redan börjat falla. För att minska olycksrisken får man enligt svensk lag från och med oktober byta till vinterdäck. Men det räcker inte att bara byta däck – man måste också komma ihåg att efterdra hjulbultarna efter 5-10 mils körning. Varje år lossnar nämligen hundratals hjul på de svenska vägarna, enligt siffror från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. 

Trots att det redan nu råder vinterväglag i delar av Sverige väntar många med att byta däck till 1 december, då man enligt lag måste ha vinterdäck om det råder vinterväglag. Detta trots att plötsliga väderförändringarna kan innebära långa köer för däckbyte och sista minuten-priser i verkstaden eller ännu värre – allvarliga trafikolyckor.

– Att byta däck är relativt enkelt, men känner man sig osäker bör man ta professionell hjälp, det är några väl investerade hundralappar. Var dock inte ute för sent, köerna blir oftast långa vid ett plötsligt snöfall och när 1 december närmar sig, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa. 

Det livsfarliga misstaget 
Ett vanligt och livsfarligt misstag är att glömma bort att efterdra hjulbultarna en tid efter däckbytet. Enligt siffror från Trygg-Hansa lossnar uppskattningsvis 100–150 hjul varje år för deras kunder, vilket kan vara livsfarligt om det exempelvis sker i hög fart på en motorväg. 

– Att efterdra hjulbultarna är extremt viktigt, oavsett om man själv bytt däcken eller om man tagit hjälp av en verkstad. Det är enkelt och behöver bara göras en gång efter ungefär 5–10 mils körning med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Är man osäker på hur man gör kan man alltid kontakta en verkstad, säger Stefan Brala. 

Godkända däck efter den 1 december är både dubbade och odubbade vinterdäck samt allrounddäck, med markeringen M och S (Mud & Snow). Många använder så kallade allrounddäck året runt. Men trots sitt namn kan de utgöra en säkerhetsrisk.

– I ett land som Sverige med stora väderskillnader mellan årstiderna råder det ingen tvekan - ur trafiksäkerhetssynpunkt är vinterdäck, helst dubbade, att föredra framför allrounddäck. Se också till att däcken har minst tre millimeters mönsterdjup, men gärna mer, säger Stefan Brala. 

Motorexpertens sju däckbytartips:

  • Se till att däcken inte är för slitna
    Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. För sommardäcken räcker däremot ett mönsterdjup på 1,6 millimeter.
  • Kontrollera lufttrycket
    Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
  • Använd rätt verktyg
    Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
  • Är du osäker – anlita ett proffs
    Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig med förvaring av däck.
  • Förvara däcken rätt
    Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.
  • Sätt de bästa däcken bak
    Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta då det minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
  • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna
    Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det av stor vikt att man efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors och gärna en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad göra det.

  • Fakta om vinterväglag och däck 

    Vinterväglag råder när man kan se snö, frost, snömodd eller is på vägen och det är polisen som avgör om det är vinterväglag på platsen man befinner sig. Om vinterväglag råder ska bilen ha vinterdäck – med eller utan dubb – från 1 december till 31 mars. Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april, men vid vinterväglag kan de även användas annan tid. När man efter bytet ska köra bil i Stockholm, Göteborg och Uppsala bör man i förväg se över var man får köra. Idag råder nämligen dubbdäcksförbud på vissa gator i städerna.

    För mer information, kontakta gärna:
    Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa Telefon: 0701-68 32 42, mejl: stefan.brala@trygghansa.se

    Ämnen

    Kategorier


    Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

    Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

    Kontakter

    Cecilia Magnusson

    Cecilia Magnusson

    Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

    Om Trygg-Hansa

    Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

    Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.