Pressmeddelande -
Dags att stänga fritidshuset – så undviker du dyra skador
Svenskarnas intresse för fritidshus har skjutit i höjden under pandemin. När sommarhusen nu lämnas för säsongen är det viktigt att visa nya huset lite extra omtanke för att slippa onödiga utgifter och obehag såsom frys- eller stormskador och förstörelse orsakad av objudna gäster när man återvänder till våren. Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, bockar av checklistan på åtgärder som ska genomföras när man stänger fritidshuset.
Nu är hösten här och många nyblivna fritidshusägare lämnar sina hus för säsongen för första gången. Med nya och mindre erfarna ägare ser Håkan Franzén en risk för fler obehagliga överraskningar när sommarhuset öppnas igen på våren.
– Som ny fritidshusägare är det viktigt att vara medveten om att ett obebott hus under vintermånaderna medför risker, och det är viktigt att vara noggrann i stängningsrutinerna. Genom att visa sommarstugan lite extra omtanke innan man lämnar den på hösten kan man som ny ägare se fram emot en härlig säsong nästa år, säger Håkan Franzén.
Under årets kallare månader kan vattenledningar frysa sönder och orsaka läckage, och vid säsongsuppehållet kan det ta lång tid innan vattenläckan upptäcks vilket ofta leder till kostsamma och långdragna rekonstruktioner. Skadan kan även bli så pass omfattande att det är mer lönsamt att riva huset och bygga upp ett nytt än att sanera det befintliga.
– Under vintern är det framförallt vanligt att vattenledningar fryser sönder. Du fryssäkrar vattenledningarna genom att stänga av vattnet och tömma ledningarna helt. Glöm heller inte att säkra toalettstol, handfat och avloppskrökar. Drabbas man av en vattenläcka tar det tid att åtgärda och under tiden kan man inte nyttja sitt hus som man tänkt sig, säger Håkan Franzén.
Underhållsvärme – en falsk trygghet
Att lämna värmen på istället för att stänga av vattnet är ingen garanti för att undvika att vattenledningar fryser sönder. Inomhustemperaturen bör vara minst 15 grader för att nå ut i hela huset och förhindra att trycksatta vattenledningar, som ofta är dragna i golv och ytterväggar, inte fryser.
– Strömavbrott är inte helt ovanliga i fritidshustäta områden vilket gör att det inte går att förlita sig på underhållsvärmen till hundra procent. Är det riktigt kallt ute tar det bara några timmar innan huset är så pass nedkylt att vattenledningarna riskerar att frysa sönder, säger Håkan Franzén.
Risk för brand vid oväntat besök
När höstkylan kommer är det igenbommade sommarhuset rena drömmen för möss och råttor. Genom att undanröja allt som ger dem föda och skydd minskar man risken för gnagarna bosätter i eller i direkt anslutning till huset. Håll rent och se till att sopkärl och komposter är väl tillslutna och plocka bort fallfrukt från trädgården. Förutom att smutsa ned med avföring och urin kan råttor och möss förstöra både textiler, möbler och gnaga på sladdar. I värsta fall kan söndergnagda kablar och sladdar orsaka kortslutningar eller till och med brand.
– En mus behöver bara några millimeters glipa för att flytta in. Se därför till att täta husets springor och andra mindre utrymmen för att minimera risken för angrepp, säger Håkan Franzén.
Förebyggande åtgärder för storm
2020 drabbades närmare 15 000 småhus av skador i samband med hårt väder, majoriteten av skadorna orsakades av stormar (68 procent)1. För att undvika skador när det stormar är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder som att ta ned gamla och multna träd som riskerar att falla på huset. Man bör även göra en utvändig kontroll av huset och se till att takpannor, takpapp och vindskivor ligger på plats.
– Att ta bort grenar från träd som hänger in över tak och rännor är också viktigt. När löven faller blir det lätt stopp som ökar risken för att vatten som inte kan ledas bort söker sig ner i husgrunden, säger Håkan Franzén.
Expertens checklista när du stänger fritidshuset:
Inomhus
- Stäng av vattnet.
- Om värmen är på bör inomhustemperaturen vara minst 15 grader.
- Töm varmvattenberedaren och vattentoalettens spolcistern på vatten.
- Stäng av inkommande vatten och öppna alla vattenkranar vid tvättställ, dusch, diskho och vattentillförsel till disk- och tvättmaskin (kom ihåg att stänga kranarna innan du sätter på vattnet igen).
- Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol, avloppskrökar och golvbrunnar.
- Töm och stäng av kylskåpet och frysen för att slippa mat som ruttnar vid strömavbrott.
- Rensa skafferiet
- Lämna skåpsdörrarna öppna om diskbänken vetter mot en yttervägg, så att värmen kan cirkulera även där.
- Töm alla köksmaskiner som innehåller vatten, exempelvis espresso- och kolsyremaskin.
Utomhus
- Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen.
- Rensa tomten från fallfrukt och grenar som hänger över tak och hängrännor.
- Lämna inga stegar ute på tomten.
- Kontrollera att isoleringen runt fönster och dörrar för att förhindra att möss och kyla tränger in.
- Kontrollera att inga träd som står nära huset är multna och gamla.
För mer information, kontakta gärna:
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: +46 70 168 33 87, mejl: hakan.franzen@trygghansa.se
Ämnen
Kategorier
Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.