Pressmeddelande -
Drygt 8 av 10 helt oförberedda för stormoväder
Ny statistik från Trygg-Hansa visar att nästan 2 000 av försäkringsbolagets hushåll drabbades av stormskador under 2013. Det finns sätt att minska skadegörelsen vid storm, men enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa är detta ovanligt bland svenskarna. Drygt 8 av 10 svenskar har inte vidtagit någon förebyggande åtgärd av hemmet och står helt oförberedda vid eventuellt stormoväder.
De senaste fem åren har Trygg-Hansa behandlat över 4 000 skadeanmälningar relaterade till storm. 2013 var ett stormtätt år då stormarna Ivar, Hilde, Sven och Simone dominerade. Ny statistik från Trygg-Hansa visar att nästan 2 000 skadeanmälningar orsakade av stormar behandlades under 2013. Kostnaden landade på över 38 miljoner kronor enbart för Trygg-Hansa. Värst under 2000-talet har däremot stormen Gudrun varit år 2005 som ödelade stora delar av södra Sverige och som kostade försäkringsbolagen omkring fyra miljarder i skadekostnader.
Genom att plocka undan lösa föremål på tomten, täcka över ombyggnationer och vidta andra förebyggande åtgärder kan man som privatperson minska eventuella stormskador på sin egendom. Men i en ny, rikstäckande undersökning från Trygg-Hansa visade det sig att detta är något som endast 15 procent av den svenska befolkningen har gjort. I åldrarna 18-34 år är det proaktiva arbetet nästan obefintligt då endast åtta procent säger sig ha vidtagit någon förebyggande stormåtgärd av hemmet. För stockholmare är siffran nere på sju procent. I Sydsverige där stormar varit mer frekvent de senaste åren är dock siffran högre, där har 29 procent vidtagit förebyggande åtgärder mot storm.
- Bor man i ett område som oftare berörs av stormar är det större chans att man vidtar åtgärder, men storm är inget förbehållet Sydsverige och det är viktigt att göra det man kan för att skydda sig själv och sitt hem. I en storm kan lösa föremål dras med av blåsten och vålla livsfara. Då är det bra att vara påläst och ha möjlighet att undvika de största farorna, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
I Sydsverige, där flest svenska stormar har skett de senaste åren, har nästan 3 av 10 (28 %) utsatts för stormskador så att egendom har förstörts. Annika Nerbrings familj var en av de drabbade när stormen Simone drog fram över Sydsverige den 28 oktober 2013. Hon och hennes familj är med i tv-serien Husräddarna där de berättar om händelsen och den hjälp de fick att återbygga sitt hem efteråt.
- Det var hemskt men jag tror inte att vi greppade omfattningen av stormen förrän vi förstod att vårt hem var tvunget att byggas upp på nytt. Jag har betydligt mer respekt för stormar i dag och har undersökt hur vi kan skydda oss från dem framöver, säger Annika Nerbring till Trygg-Hansa.
Tips: Förebyggande åtgärder inför ett stormoväder:
- Taket bör ses över och säkerställas
att det ligger som det ska. Är du osäker bör kontakt tas med en snickare som
får hjälpa till med bedömningen.
- Flytta utemöbler, grill, balkongmöbler, parasoll och krukor i säkerhet för
stormen. Ställ in dem i skjul, i huset eller lägenheten.
- Se till att du har stearinljus och plastdunkar som du kan hämta vatten i. Är
stormen nära är det dags att tappa
upp vatten.
- Undvik att vara utomhus, och även att resa med bil om du har möjlighet.
- Vid storm ökar risken för översvämningar. Har du värdefulla föremål i en
källare så bör dessa flyttas på.
- Är din bostad under ombyggnad så bör du säkra att den är ordentligt övertäckt
och att skyddet är ordentligt fastsatt.
- Sätt fast eventuell studsmatta ordentligt så att inte vinden tar den.
- Stäng alla dörrar och fönster. Kom ihåg att kontrollera takfönser.
- Se till att du parkerar på ett säkert ställe var du undviker att utsätta din
bil för skador till följd av träd som vält, nedfallna tegelpannor och liknande.
Ett tips är att parkera i parkeringshus eller i ett garage.
- Se till att antenn, parabol, vindskivor, markiser, panel och andra föremål på
huset sitter fast som de ska.
- Köp mat som är lätt att laga
till.
- Se till att ha ett alternativ för laddning av mobiltelefonen (viktigt att
kunna ringa 112).
- Om det är kallt ute, är det viktigt att ha en alternativ värmekälla, så att
vare sig du eller din familj fryser och att vattenledningar inte riskerar att
frysa sönder.
Källa: Trygg-Hansa
Om undersökningen:
Undersökningen om stormbeteenden har genomförts på uppdrag av
Trygg-Hansa, av undersökningsföretaget Novus. Undersökningen
är riksrepresentativ och genomfördes som en webbenkät under perioden 21/3-1/4
2014. Sammanlagt gjordes 1 017 intervjuer med kvinnor och män i åldern 18-79 år
i Sverige.
För mer information, kontakta gärna:
Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert, Trygg-HansaTelefon: 070-168 33 87 Mejl: hakan.franzen@trygghansa.se
Ämnen
Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och idag är vi ett av Sveriges största försäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom att erbjuda våra kunder service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme, men också när inget har hänt.
Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.