Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Endast hälften av vuxna svenskar bär reflex

Forskning visar att risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger högre under mörker som i dagsljus*. Risken ökar redan i skymningen – trots detta använder endast fem av tio föräldrar reflex. Det visar Trygg-Hansas årliga reflexundersökning.

I Trygg-Hansas reflexundersökning 2008 uppgav sex av tio svenskar att de bär reflex. I årets reflexundersökning har Trygg-Hansa frågat föräldrar om de använder reflex. Endast fem av tio anger att de bär reflex i mörkret. Desto fler ser dock till att barnen har reflex: nio av tio barn upp till 12 år bär reflex. Statistik från Barnolycksfallsfonden visar att nästan 1 000 barn skadas som fotgängare i trafiken varje år och av dessa blir drygt 70 barn svårt skadade. Av de olyckshändelser som leder till allvarliga skador har drygt en tredjedel inträffat under mörker. Drygt en tiondel av de barn som bär reflexer har reflexer som är mer än 3 år gamla.

– Gamla reflexer ger en falsk trygghet. Reflexens förmåga att reflektera ljus försämras av smuts, repor och annat slitage. Den normala livslängden på en reflex är cirka tre år – därefter bör reflexen bytas ut mot en ny, säger Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa. Reflexer på kläder och liknande kan försämras ännu snabbare om de utsätts för tvätt och annat slitage.

Reflexer behövs även där det finns gatubelysning, ljuset från gatubelysningen räcker inte för att du ska synas. Flertalet mörkerolyckor med svåra skador på cyklister och fotgängare sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen varit på. Tonåringar är sämre än barn på att använda reflexer. Bland tonåringar mellan 13 och 17 år är det bara hälften som använder reflexer, och en tredjedel av dem bär dessutom reflexer som är mer än 3 år gamla.

Kvinnor bättre än män
Undersökningen visar att kvinnor i Sverige är mycket bättre än män på att använda reflexer. Det är närmare två tredjedelar kvinnor (63 procent) som bär reflex till skillnad mot endast fyra av tio män (43 procent).

– Om du bär reflexer ser ett fordon med halvljus dig redan på 125 meters avstånd, och utan reflexer syns du inte förrän fordonet är cirka 20-30 meter bort. Det är avgörande för om bilen hinner bromsa in eller inte om den har hög fart, säger Björn Sporrong. Att använda reflexer kan vara skillnaden mellan liv och död för gång- och cykeltrafikanter.

* http://www.trafikverket.se/Aktuellt/Redaktionella-sidor/Rad-i-vintertrafiken/

Råd från Trygg-Hansa för att synas i mörkret:

  • Observera att reflexer även behövs där det finns gatubelysning
  • Reflexer åldras och ska bytas ut var tredje år
  • Tänk på att vinterväglag ofta innebär betydligt längre bromssträckor för bilarna
  • Om du är ute på en väg med tung trafik bör du komplettera reflexerna med en ficklampa. Orsaken är att långtradar- och busschaufförer sitter högre upp och inte ser reflexerna på lika långt avstånd som föraren i en personbil
  • Det är lag på att ha reflexer på din cykel om du cyklar i trafik
  • Reflexer skall vara CE-märkta
  • Hundar, katter och hästar behöver också reflexer

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Sverige under oktober månad 2010 och totalt intervjuades 987 föräldrar.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Anna Snell, presskontakt på Trygg-Hansa. Telefon: 070-168 26 11
Mejl: anna.snell@trygghansa.se

Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa. Telefon: 070-168 27 99
Mejl: bjorn.sporrong@trygghansa.se

Ämnen


Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på runt tio miljarder kronor. Våra cirka 2 000 medarbetare finns på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder ett flertal privatförsäkringar som till exempel hemförsäkring, bilförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring och är marknadsledande inom barnförsäkringar. Trygg-Hansa ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. För mer information: www.trygghansa.se

Om Barnolycksfallsfonden

Barnolycksfallsfonden bildades 2007 av försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Grundarnas ambition är att fonden genom forskning och informationsspridning ska bidra till att dels förebygga och minska antalet barnolycksfall, dels förbättra vården för de barn som skadar sig. Stiftelsen har ett 90-konto för att samla in pengar till fonden, pg 900136-3. Besök hemsidan på www.barnolycksfallsfonden.se

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.