Gå direkt till innehåll
Lek säkert i vinter
Lek säkert i vinter

Pressmeddelande -

Expertens råd: Lek säkert i vinter – undvik skador och belasta inte vården

I stora delar av landet har snön nu kommit vilket för många barn innebär vinterlekar som pulkaåkning, skidor och skridskor. Att man som vuxen säkerställer att barnen leker säkert är alltid viktigt, men speciellt nu under den pågående pandemin. Barnens försäkringsexpert hos Trygg- Hansa ger sina främsta säkerhetsråd inför vinterleken.

Statistik från Socialstyrelsen visar att åtta av tio skador på barn inträffar under barnets fritid* och varje år uppsöker 120 000 barn akutsjukvård. Risken för olyckor kan minskas med tydliga riktlinjer och tillsyn från föräldrar, samt rätt utrustning till barnen.

– Det är positivt att barn aktiverar sig så mycket som möjligt utomhus, men som förälder bör man se till att leken alltid sker på ett så säkert sätt som möjligt. Barn har inte utvecklat sitt konsekvenstänk full ut och vi vuxna bär ansvaret att sätta ramverken för hur man leker ansvarfullt. Följ med barnen ut och håll uppsikt så att leken inte bara blir rolig, utan också säker. Det är viktigt inte bara för barnens skull, utan också för att vi alla måste ta vårt ansvar i vinter att inte i onödan belasta den redan ansträngda vården, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Fart + lutning = farligt

I pulkabacken är det inte ovanligt med krockar och andra olyckor med allt från pulkor och tefat till stjärtlappar, madrasser och snowracers. Leksakerna är ofta svårstyrda och kan snabbt komma upp i en hög hastighet som är svår att sakta ned. Under snörika vintrar skadar sig tusentals barn så allvarligt i pulkabacken att de behöver uppsöka sjukvård.** Drygt var tionde skada är så pass svår att barnet läggs in på sjukhus. Enligt Alexandra Björnsson är vuxnas tillsyn och föredöme det viktigaste i pulkabacken.

– En vuxen måste alltid vara på plats för att se till att leken sker säkert. Det handlar om att lära barnen att vara uppmärksamma på hinder i backen och förstå relationen mellan fart och lutning. Dessutom är det viktigt att man som vuxen föregår med gott exempel och spelar efter samma regler som barnen. Utöver det ska barn ska alltid ha en CE-märkt hjälm, säger Alexandra Björnsson.

Den vanligaste skadeplatsen

Till följd av pandemin är det färre än vanligt som åker utomlands i vinter vilket innebär att de svenska skidorterna är fullbokade sedan länge, med överfulla backar och ökad olycksrisk som följd. Barn står för så många som var fjärde skada i skidbacken och enligt Socialstyrelsens handlar det om cirka 6 800 barn årligen som söker akutvård relaterat till skidsport.**

– Många barn ärver skidor av äldre syskon, som väger mer än de mindre barnen, vilket gör att inställningarna är fel. Att ställa in bindningarna inför varje säsong är en bra investering för att slippa knä- och vristskador vid ett fall. Lär ditt barn att inte stanna bakom skymda backkrön och att visa hänsyn genom att hålla avstånd till andra åkare med god marginal. Vila eller avsluta åkningen när ni börjar bli trötta, det är ofta då olyckor inträffar, säger Alexandra Björnsson.

Isvett lika viktigt för stora som små

Att ta med sig barnen till den frysta sjön eller skridskobanan är härligt, men medför även det en olycksrisk om man inte vidtar rätt åtgärder. Med rätt säkerhetsutrustning, skydd mot kylan och tillsyn kan man som vuxen säkerställa att familjen ska kunna njuta av naturen på ett tryggt sätt.

– Först och främst ska man alltid försäkra sig om att isen är tillräckligt tjock. Sedan ska man tänka på att det oftare är kallare ute på isen än på land och det är därför viktigt att tänka på att barn förfryser sig snabbare än

vuxna. En balaclava eller buff att dra över ansikten är bra för att skydda barnets ansikte. Utöver det ska man alltid ha hjälm och flythjälp, säger Alexandra Björnsson.

För mer information, vänligen kontakta:

Barnens försäkringsexperts tips för säkrare utomhuslek i vinter:

I pulkabacken:

  • Se till att barnen har CE-märkt hjälm som även täcker panna och bakhuvud.
  • En vuxen bör alltid finnas med i backen.
  • Undersök att det inte finns några hinder i backen som barnen kan köra på så som stubbar,

    träd, stenar m.m.

  • Lär barnen att alltid gå upp vid sidan av backen.
  • Kontrollera att farten inte kan bli så hög att färden riskerar att sluta på en trafikerad gata.

I slalombacken:

  • Använd alltid hjälm. Forskning visar tydligt att risken för skallskador minskar med hjälm vid skid- och snowboardåkning. Tänk på att du som vuxen ska föregå med gott exempel.
  • Använd ryggskydd i rätt storlek så att det skyddar ordentlig. Köp en godkänd modell som sitter bra på kroppen och är tillräckligt skönt så att det används.
  • Se över barnens utrustning, framförallt bindningarna, inför varje säsong. Uthyrningsbodarna kan hjälpa er med en sådan koll. Väg barnet för att försäkra dig om att bindningarna blir rätt inställda och löser ut precis lagom lätt.
  • Åk tillsammans med små barn och ha god uppsikt över barnet, så att det inte utgör en fara för sig själv eller andra skidåkare.
  • Prata med barnen om vilka regler som gäller i skidbacken. 

På isen:

  • Både barn och vuxna ska ha rätt utrustning. Det bör finnas minst en ispik och två räddningslinor per grupp och alla ska ha isdubbar, utom de minsta barnen som inte kan nyttja dessa. Använd alltid hjälm och alla bör ha flythjälp, en räddningsväst är även på isen den bästa flythjälpen för icke simkunniga barn.
  • Öva tillsammans i förväg på hur isdubbarna fungerar. Lossa dubbarna med handskarna på, lägg dig ner och dra dig fram på isen. Då behärskar du greppen bättre om det blir allvar.
  • Var uppmärksam på kylan, barn förfryser sig enklare än vuxna och på isen är det ofta öppet och blåser kallare än på land.
  • Vad gäller mindre barn är rådet att undvika att bära barnet i sele i samband med skridskoåkning, eftersom det kan orsaka skador vid ett fall.
  • Ha alltid sällskap på isen och låt aldrig barn vistas ensamma på isen.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Alexandra Björnsson (tidigare Gahnström), Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa
Telefon: 070 168 35 72, mejl: alexandra.gahnstrom@trygghansa.se

*Socialstyrelsen
**Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 
***Socialstyrelsen 

Ämnen


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.