Pressmeddelande -
Genomtänkt avtal bästa grunden till ett bra samarbete med hantverkare
Äntligen ska köket byggas om, huset bli större och i badrummet ska det installeras golvvärme. Fylld av visioner kan det vara lätt att glömma bort förarbetet. Ett genomtänkt avtal är bästa grunden till ett bra samarbete med hantverkare.
Hur omfattande ett avtal med en hantverkare bör vara beror främst på hur stort arbetet är. Men ett tydligt skriftligt avtal är alltid att rekommendera för att undvika missförstånd. Konsumentverket har standardavtal för reparation och ombyggnad och även kontrakt för ombygge och tillbygge, som är bra avtal. Ibland ändras förutsättningarna för arbetet under gång och då bör alla ändringar noteras och skrivas under av bägge parter.
- Kontrollera alltid att hantverkaren har F-skattesedel annars betraktas du själv som arbetsgivare och är skyldig att betala skatt, arbetsgivaravgift och försäkringar, säger Håkan Franzén, produktspecialist på Trygg-Hansa. Det är även viktigt att hantverkaren har en byggförsäkring under hela byggtiden och en ansvarsförsäkring om egendom skulle skadas under arbetet.
I stora jobb behövs det ofta olika specialkompetenser som målare, elektriker, murare, rörmokare, plattsättare och snickare. Det blir enklare om man hittar en hantverkare med hela kontaktnätet som tar på sig samordningsansvaret. Då är det denna hantverkare som man skriver kontrakt med.
Skriv avtal med fast pris
Se gärna till att få ett fast pris redan i offerten. Då gäller det priset även om man inte skriver ytterligare avtal. Hantverkaren ger ibland en ungefärlig prisuppgift men då får denna inte överskridas med mer än 15 procent enligt konsumenttjänstlagen.
- Om hantverkaren gör arbetet på löpande räkning rekommenderar Trygg-Hansa att du begär ett takpris innan arbetet påbörjas, säger Håkan Franzén. Det kan även vara bra att skriva avtal på en tidsram med vite vid försening.
Betala inte i förskott och betala för större jobb efterhand som arbetet slutförs och de sista tio procenten av kostnaden sedan arbetet är godkänt och klart. Konsumenttjänstlagen finns för att skydda konsumenten och hantverkaren ska enligt den ställa sin sakkunskap och yrkeserfarenhet till kundens förfogande. Som kund har du rätt att kräva vad som kan förväntas av en normalt skicklig, kunnig och seriöst arbetande fackman annars bör arbetet reklameras hos näringsidkaren så snart som möjligt. Det bästa är om man försöker lösa problem som uppstår direkt med näringsidkaren. Det går också att vända sig till kommunens konsumentvägledare som ger råd i enskilda ärenden. Allmänna reklamationsnämnden kan driva tvister som inte gått att lösa på ett enklare sätt.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Malou Sjörin, presschef, telefon: 070-168 20 32
Håkan Franzén, produktspecialist, telefon: 075- 243 26 76
Om Trygg-Hansa
Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på runt tio miljarder kronor. Våra cirka 2 000 medarbetare finns på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder ett flertal privatförsäkringar som till exempel hemförsäkring, bilförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring och är marknadsledande inom barnförsäkringar. Trygg-Hansa ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. För mer information: www.trygghansa.se