Gå direkt till innehåll
Grannsamverkan skapar trygghet under sportlovet

Pressmeddelande -

Grannsamverkan skapar trygghet under sportlovet

Många svenskar reser bort under sportlovet, vilket gör att sportlovsveckorna är bland de mest inbrottsdrabbade veckorna på året. Det finns dock en rad åtgärder som minskar risken att få påhälsningar av tjuvar, till exempel att starta upp Grannsamverkan – en metod som kan minska antalet inbrott i ett område med en fjärdedel. Enligt en undersökning från Trygg-Hansa har tre av fyra svenskar en positiv syn på grannsamverkan.

Under 2016 genomfördes totalt 11 315 villainbrott och 6 257 lägenhetsinbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Trygg-Hansa tog förra året emot 3 946 anmälningar om inbrott och sportlovsveckorna är bland de mest inbrottsdrabbade veckorna.

- En hemförsäkring täcker mycket av de ekonomiska konsekvenserna av ett inbrott. Men tanken på att vakna upp mitt i natten av att det står en inbrottstjuv i hallen eller att komma hem till ett upp och nervänt hus får det att knyta sig i magen på de flesta av oss. Det finns dock ett antal enkla åtgärder som man kan genomföra innan man reser iväg för att minska risken för inbrott, säger Håkan Franzèn, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa.

Håkan Franzèn har nio generella tips på hur man kan minska risken för inbrott under sportlovet:

  • Starta upp Grannsamverkan tillsammans med dina grannar och polisen.
  • Installera timers på lampor inne i bostaden.
  • Be en granne tömma brevlådan regelbundet.
  • Se till att bostaden ser bebodd ut. Bor du i villa är det bra om en granne skottar efter snöfall och parkerar sin bil på uppfarten.
  • Erbjud en god vän eller granne att flytta in i din bostad så att hemmet inte lämnas obevakat.
  • Se över att du har godkända lås på dörrar och fönster.
  • Ta bort växtlighet runt huset för att se till att tjuven inte kan ta sig in i skydd av denna.
  • Montera belysning med rörelsedetektor. Särskilt viktigt är att belysa ytterdörr samt de delar av huset som inte ligger väl synliga.
  • Installera inbrottslarm (välj även till andra funktioner som vattenlarm, brandlarm m.m.).

En väl genomförd Grannsamverkan kan minska vardagsbrotten, till exempel inbrott och stöld ur bil, som begås i ett bostadsområde med upp till 26 procent enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). I en undersökning* som Trygg-Hansa genomförde tillsammans med Novus 2016 uppger tre av fyra svenskar att de har en positiv syn på Grannsamverkan och att de tror att det kan minska inbrotten i ett område. Trots det är det bara 17 procent av svenskarna som ingår i Grannsamverkan tillsammans med polisen, enligt en undersökning som Trygg-Hansa genomfört tillsammans med organisationen Samverkan mot brott.

- I många fall leder arbetet med Grannsamverkan inte bara till att inbrotten minskar i området utan också till en starkare gemenskap mellan grannarna. Även om man inte vill starta upp en Grannsamverkan tycker jag att man ska meddela sina grannar om man är bortrest mer än några dagar och be dem att hålla koll på bostaden, säger Håkan Franzèn.

* Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1026 intervjuer genomförts under perioden 4-10 februari 2016.

Läs mer om förebyggande av inbrott här: http://www.trygghansa.se/privat/forebygga-skador/pages/i-huvudet-pa-tjuven.aspx

För mer information, kontakta gärna:
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: 075-243 26 76, mail: hakan.franzen@trygghansa.se

Joseph Borenstein, Presschef, Trygg-Hansa
Telefon: 0701-68 32 25, mail: joseph.borenstein@trygghansa.se

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.