Pressmeddelande -
Inbrott dominerar bland försäkringsärendena för detaljhandeln
Den vanligaste skadan som detaljhandeln råkar ut för är inbrott visar Trygg-Hansas senaste försäkringsskaderapport för företag. Näst vanligast är ansvarsskador, medan brand står för de största kostnaderna.
Trygg-Hansa har analyserat de 28786 skador som inkommit från företagskunder inom bland andra fastighets- entreprenad- och detaljhandelsbranscherna under ett års tid*. Detaljhandeln stod för 11 procent av den totala andelen skador och av de 3 212 skadorna var 32 procent ett inbrott eller utbrott. Ett utbrott är om någon gömmer sig i en butik för att bryta sig ut med sitt byte efter stängning.
- Det är egentligen omöjligt att stoppa en inbrottstjuv som har bestämt sig för att ta sig in. Däremot kan man se till att det tar så pass lång tid att han hellre avstår, säger Johan Schön, produktspecialist på företagsförsäkringar på Trygg-Hansa. Genom att tänka ur tjuvens perspektiv kan man oftast ganska enkelt se svagheterna i säkerheten, och förebygga inbrott genom att göra det besvärligare att bryta sig in. Det kan till exempel handla om att investera i en skyddsklassad dörr med minst två godkända lås (lås med slutbleck).
Brand utgjorde endast 4,5 procent av skadorna för detaljhandeln, men stod ändå för hela 44 procent av skadekostnaderna. Även om bränder inte inträffar särskilt ofta blir de desto mer kostsamma när de gör det.
- Detaljhandeln kan tjäna mycket på att se över sina risker och på att förebygga skador och olyckor, säger Johan Schön. Att förebygga kostsamma bränder genom att sätta timer på en kaffebryggare tar inte många minuter, men att återställa butiken efter en brand tar ofta flera månader.
Den näst vanligaste skadan (30 procent) som svenska detaljhandelsföretag råkar ut för är så kallade ansvarsskador. De uppkommer när företaget blir ersättningsskyldigt för en person- eller sakskada som företaget eller dess anställda orsakat.
- I osäkra ekonomiska tider är det än viktigare för företag att minska sin sårbarhet och se över potentiella risker, säger Johan Schön på Trygg-Hansa. Att vara rätt försäkrad om olyckan är framme kan vara en avgörande faktor för ett företags överlevnad.
Trygg-Hansas skadestatistik - Detaljhandel/Butik
Försäkringsskada Antal skador Del av skadekostnad
Inbrott 1 042 27%
Ansvar 952 6%
Vatten 172 4%
Brand 147 44%
Rån 104 3%
Statistik alla branscher
Statistiken visar att så kallade allriskskador som omfattar oturshändelser, om man exempelvis tappar datorn i golvet, är de vanligast förkommande bland Trygg-Hansas företagskunder, oavsett bransch. Allra vanligast är allriskskadorna inom tjänstesektorn, där de står för mer än 80 procent av alla rapporterade skador. Den näst vanligaste skadan för svenska företag är vattenskador. De står för var femte skada bland företagen. Transportskador står för nästan 15 procent av företagens skador.
Förebygga inbrott/utbott:
- Dörren ska vara skyddsklassad och försedd med godkända lås (det vill säga lås med slutbleck)
- Dörren ska vara försedd med bakkantsbeslag
- Låsen ska kunna låsas med nyckel både från in- och utsidan. Inga vred på insidan!
- Tänk även på styvheten i dörren/karmen. Kan man få en glipa så att låskolven släpper från slutblecket? Förstärk i så fall dörrkarmen!
- Gallgrind innanför dörren fördröjer tjuven ytterligare, kanske tillräckligt för att tjuven ger upp.
- Larm är avskräckande och ett bra komplement.
- Skylta inte med något värdefullt
Förebygga brand:
- Timer på kaffebryggare
- Kontrollera lysrören ofta och byt de som är trasiga
- Har du ett trinettkök som blivit avställningsyta för papper mm? Koppla ifrån elen, annars är det lätt att någon sätter på en platta av misstag
Förebygga ansvarsskada:
- Håll rent i butiken, torka upp eventuellt spill för att undvika halkolyckor
- Upptäck eventuella faror, som till exempel snubbelrisk eller vassa hörn
För ytterligare förebyggande råd kring "Tips för att hålla tjuven borta", "Hur minskar man risken för rån?", "Gör butiken säkrare", "Var fjärde brand är anlagd", "Elfel bakom var fjärde brand", och "Tänk efter före", se bifogat dokument.
*Alla rapporterade företagsskador under perioden september 2007 till september 2008.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Malou Sjörin, presschef. Telefon: +46 70 168 20 32.
Mejl: malou.sjorin@trygghansa.se
Johan Schön, produktspecialist Företag. Telefon: +46 70168 22 15.
Mejl: johan.schon@trygghansa.se