Gå direkt till innehåll
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert

Pressmeddelande -

Inbrotten fortsätter att minska – men slappna inte av i sommar

Ny statistik från Brå visar att den stora minskningen av bostadsinbrott vi såg mellan 2018 och 2019 fortsätter. Även om vi kommer att vara hemma mer än vanligt i sommar är det inte läge att slappna av, tillfället gör som bekant tjuven. Trygg-Hansas expert Håkan Franzén ger råd om hur man skyddar sig mot tjuvar och vilka ägodelar som man ska vara extra rädd om. Nu när alla är hemma mer än vanligt är det ett utmärkt tillfälle att se om sitt hus och inleda samarbeten med grannar för att skydda sig mot inbrott även på lång sikt. Ökad Grannsamverkan är en stor del av förklaringen bakom den minskade trenden för bostadsinbrott.

Den nationella inbrottsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet anmälda bostadsinbrott minskade med 22 procent i april 2020 jämfört med i april 2019*. Det här följer trenden av minskade inbrott som även sågs mellan 2018 och 2019, då antalet brott för helåret minskade med 3 procent.

– Det är betryggande att inbrotten fortsätter att minska, men det innebär inte att faran är över. Risken för inbrott finns alltid där, oavsett om man går till stranden i två timmar eller åker till Mallorca i två veckor. Det finns även ”tillfällighetstjuvar”, personer som passar på att stjäla om de får chansen. Det är nu ett gyllene tillfälle att organisera Grannsamverkan när grannarna är mer på hemmaplan, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Grannsamverkan är ett organiserat samarbete mellan boende, fastighetsägare, bostadsrätts-föreningar och polisen som tillsammans hjälps åt att förhindra inbrott. Enligt den senaste utvärderingen av Grannsamverkan minskar inbrott med 36 procent i områden med Grannsamverkan**.

Bortsett från Grannsamverkan är det viktigt att själv vidta åtgärder och se om sitt hus. De vanligaste åtgärderna för att förhindra inbrott är att röja växtlighet runt huset, och att installera godkända lås i dörrar och fönster. Kontrollera även altandörren, som är den svaga punkten i en villa och en vanlig inbrottsväg. Altandörren är ofta av sämre kvalitet och med lås som inte håller samma standard som huvudlåset. Ingången från altanen ligger dessutom ofta undanskymd och dold av grönska på baksidan av huset.

– Ska man lämna sitt hem vare sig det är för någon timme eller under en längre period bör man självklart se till att bostaden är låst men även ser bebodd ut. Du kan till exempel installera en timer på lamporna och se till att inte dra för gardiner och persienner. Lämna inte heller dina värdefulla saker framme och synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund på dagen. De flesta inbrott sker under dagtid. Ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden, tillfället gör ofta tjuven, säger Håkan Franzén.

Passa passet
Tjuvarna har blivit mer sparsmakade med vad de stjäl. Ofta handlar det numera om mindre föremål som kan bäras med i en väska, såsom elektronik, smycken och kontanter. Även pass har blivit bland de mest stöldbegärliga sakerna i hemmet och värderas till tiotusentals kronor på svarta marknaden. I sommar då svenskarna inte kommer att resa utomlands i lika stor utsträckning bör man därför vara extra försiktig med passet. 

– Det är svårt att gömma värdefull egendom i en bostad då tjuvarna är bra på att hitta platser vi tror är säkra, till exempel i frysen, längst in i kastrullskåpet eller bakom soffan. Så om man inte tar med sig egendom bör man göra sitt bästa för att överlista tjuven, säger Håkan Franzén.

Expertens tips för att minska risken för bostadsinbrott
Det går aldrig att skydda sig helt från inbrott, men genom att vidta rätt åtgärder kan man minska risken. Håkan Franzén har samlat sina bästa tips för hur man bäst skyddar sitt hem mot inbrott:

  • Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
  • Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
  • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör vara försedda med lås.
  • Se över möjligheten att skaffa ett godkänt larm som är kopplat till en larmcentral.
  • Om du har larm ska hela huset vara larmat, inte bara nedervåningen.
  • Förvara inte stegar ute på tomten, en stege kan vara till stor hjälp för en tjuv som vill ta sig in på övervåningen utifrån.
  • Ställ in en timer på lamporna, så att det ser ut som att huset är bebott även då du är borta.
  • Lämna leksaker och dylikt på tomten så det ser ut som någon är hemma.
  • Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
  • Be grannen att ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende samt höra av sig ifall de ser något misstänkt.
  • Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset, särskilt den runt altandörren. I skydd av denna kan tjuven annars ta sig in ostört.
  • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt, gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.
  • Tjuvar använder också sociala medier, var därför försiktig med att lägga ut bilder och berätta var du befinner dig om att du inte är hemma.
  • Lämna inte dina värdefulla saker framme och synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund. Men ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden.
  • Om du förvarar värdefulla och stöldbegärliga saker, såsom pass, hemma kan ett stöld- och/eller brandsäkert skåp vara en bra idé. Det finns många att välja mellan, så fundera igenom vilka funktioner du prioriterar och vad du ska lägga i skåpet innan du bestämmer dig. Om du väljer en mindre modell, se till att skruva fast det så att tjuvarna inte kan ta med sig skåpet.

    Så här gör du för att starta Grannsamverkan
    Grannsamverkan är ett organiserat samarbete mellan boende, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och Polisen som tillsammans hjälps åt för att förhindra inbrott. Utvärderingar** visar att Grannsamverkan både minskar antalet bostadsinbrott och ökar den upplevda tryggheten i områden. Tillsammans är de boende uppmärksamma på vilka som rör sig i området, noterar det som verkar misstänkt och tillkallar polis om det behövs. I dag finns cirka 30 000 områden med Grannsamverkan som omfattar cirka 1 miljon hushåll.

    Kontakta dina grannar och hör om det finns intresse för Grannsamverkan. Om så är fallet utser ni en av grannarna till Polisens kontaktperson. Därefter tar ni kontakt med den lokala polisen på 114 14 och meddelar att ni vill starta Grannsamverkan.

    *Brottsförebyggande rådet
    **Grannsamverkan

    För mer information, kontakta gärna:
    Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa
    Telefon: 0701-68 33 87, mail: hakan.franzen@trygghansa.se

  • Ämnen

    Kategorier


    Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

    Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

    Kontakter

    Cecilia Magnusson

    Cecilia Magnusson

    Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

    Om Trygg-Hansa

    Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

    Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.