Gå direkt till innehåll
Möss och myror största oron när sommarstugan öppnas för våren, enligt ny Novusundersökning.
Möss och myror största oron när sommarstugan öppnas för våren, enligt ny Novusundersökning.

Pressmeddelande -

Möss och myror största oron när sommarstugan öppnas för våren

Många står i startgroparna för att öppna upp sommarstugan för vårsäsongen. En ny Novus-undersökning visar att varannan svensk har råkat ut för skador på fritidshuset i samband med öppnandet efter vintern och ovälkomna gäster som möss och myror är det som oroar allra mest. Nu delar hemmets försäkringsexpert de viktigaste tipsen för att undvika dyra skador på fritidshuset.

I Sverige finns över 600 000 fritidshus* och var tredje svensk har tillgång till eller äger ett fritidshus (34 procent)**.

Bland de som öppnar upp sitt fritidshus efter vintern har en av tre svenskar (32 procent) råkat ut för skador från skadedjur som möss eller myror. Skadedjur är också det vi svenskar är mest oroliga för när vi öppnar upp fritidshuset inför vårsäsongen.

– Det är en befogad oro, eftersom skadedjur i fritidshuset kan leda till större skador som kan blir dyra att fixa. Det kan exempelvis handla om söndergnagda elledningar som kan komma att behöva bytas ut, kommenterar Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Över hälften (55 procent) av svenskarna som öppnar upp fritidshuset efter vintern har råkat ut för skador. Den vanligaste skadan som de som öppnar upp sitt fritidshus efter vintern har råkat ut för, är från skadedjur som möss eller myror (32 procent), följt av frysskador (17 procent) och inbrott (10 procent). Av de som känner sig oroliga för att det ska ha skett några skador under vintern, svarar hälften att de är mest oroliga för skadedjur som möss och myror (52 procent).

Checklista inför öppnandet av fritidshuset
Hemmets försäkringsexpert Håkan Franzéns bästa tips:

  • Värm upp fritidshuset långsamt. När det är dags att värma upp fritidshuset igen, värm upp det långsamt och övervaka uppvärmningen. På så sätt minskar du brandrisken.
  • Leta efter tecken på skadedjur, som råttor och myror. Om du hittar spillning av råttor eller möss i fritidshuset, kontrollera att de inte har gnagt sönder något som kan orsaka en skada i ditt fritidshus.
  • Leta efter vattenläckor, frysta vattenledningar och droppande rör. Om du har råkat ut för en vattenskada eller misstänker att du fått en: stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma direkt. Efter en kall vinter är det vanligt att vatten och vattenledningar har påverkats på något sätt. Det kan till exempel vara att vattnet har frusit i huset och därmed fryst sönder vattenledningarna. Det kan också hända att rör och vattenfilter har gått sönder eller orsakat läckage.
  • Finns tecken på inbrott? När fritidshuset har stått tomt hela vintern kan man tyvärr mötas av uppbrutna dörrar och stulna saker när man väl åker dit för att öppna upp. Anmäl till försäkringsbolaget om du fått inbrott och saker har blivit stulna.
  • Rensa och kontrollera tak, hängrännor, stuprör och skorsten. Om det varit mycket snö under vintern kan det vara bra att undersöka taket efter hål. Byt ut trasiga takpannor och passa på att rensa bort löv, grenar och annat som kan ha fallit på taket. Och glöm inte att undersöka skorstenen!
  • Se över elledningar och elcentral. Om råttor har gnagt sönder elledningarna eller om du fått några andra skador på ledningarna, byt ut de skadade delarna mot nya så snart du kan. Kom också ihåg att undersöka elcentralen och eventuella ledningar som har dragits på vind och i källare. Elfel är en vanlig orsak till brand.
  • Kontrollera att du inte drabbats av mögelskador eller fukt. Det är tyvärr är det ganska vanligt med mögelskador i fritidshus, särskilt om luftfuktigheten varit hög under vintern.

*SCB, statistik över fritidshus: Flest fritidshusområden i Stockholms län

** Novus undersökning på uppdrag av Trygg-Hansa.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 13–19 mars 2025. Totalt gjordes 1 007 intervjuer och undersökningen är genomförd via webbenkät i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16
Karin Lindebo

Karin Lindebo

Presskontakt PR-ansvarig
Media Content Panel
Trygg-Hansa_stuga.jpg
Trygg-Hansa_stuga.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
5502 x 3668, 18,4 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Pressbild_TH_råtta.jpg
Pressbild_TH_råtta.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1280 x 853, 96,9 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Pressbild_TH_myror.jpg
Pressbild_TH_myror.jpg
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1280 x 853, 122 KB
Ladda ner

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.