Gå direkt till innehåll
Mot ett rekordår – nu inleds höstens råttinvasion

Pressmeddelande -

Mot ett rekordår – nu inleds höstens råttinvasion

Med hösten kommer förutom kylan och mörkret även råttorna. Antalet råttsaneringar har ökat lavinartat de senaste åren och enligt statistik från Trygg-Hansa och Nomor kommer 2019 att bli ett rekordår. Oktober är den månad med överlägset flest försäkringsärenden gällande råttsaneringar, men det finns sätt att minska risken för ovälkommet besök.

Sedan 2011 har antalet råttsaneringar femdubblats och 2019 förväntas bli ett rekordår, enligt statistik från Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor. I år har Nomor redan genomfört drygt 31 000 saneringar, vilket tyder på att rekordnoteringen från 2018 om drygt 36 000 saneringar kommer att slås med råge. När höstkylan nu kommer söker sig råttorna inomhus och de senaste två åren har antalet saneringar i oktober ökat med 45 procent jämfört med en genomsnittlig månad.

- Råttorna är numera ett stort problem under hela året, men antalet saneringsärenden fullkomligt exploderar under hösten med en tydlig topp i oktober. När kylan kommer söker sig råttorna inomhus på jakt efter värme och mat, se därför till att täta springor och hål i huset redan nu för att minska risken för angrepp. Täta även avlopp och sätt galler på avloppsbrunnar, en råtta kan ta sig igenom ett hål stort som en femkrona, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Genom att undanröja sådant som ger råttor föda och skydd kan man göra miljön ogästvänlig för dem och minska risken att de bygger bon i anslutning till, eller i, huset. Fallfrukt, matsvinn och annat skräp i trädgården eller på gården lockar lätt till sig råttor, likaså dåligt tillslutna sopkärl. Undvik också att ha mat framme inomhus som inte förvaras i slutna behållare och se till att även sopkärl inomhus sluter tätt.

- Vanliga tecken på att du fått in råttor i hemmet är fotspår och gnidmärken samt gnagmärken vid dörrar och portar. Det är också vanligt att man hittar råttspillning – håll utkik efter svart avföring som är ungefär lika stor som en olivkärna. På natten när det är tyst i omgivningen kan man dessutom ofta höra råttorna i väggar och under golv, säger Håkan Franzén.

Gift kan döda husdjur
Det är inte bara råttorna som söker sig inomhus när kylan kommer, även mössen letar sig in i hus och lägenheter över hela Sverige. Många ger sig på att själva motverka musinvasionen med nervgifter som finns att köpa på vanliga byggvaruhus. Men man bör tänka till innan man försöker sanera på egen hand - ett husdjur som får i sig gift kan i värsta fall dö.

- Många av preparaten som finns att hitta i byggvaruhusen är snabbverkande nervgift som saknar motgift. Detta innebär att husdjur som lätt får i sig giftet inte hinner få vård innan det uppstår potentiellt livshotande skador. Man bör istället kontakta sitt försäkringsbolag och få professionell saneringshjälp med bättre preparat. Trygg-Hansa och Nomor använder exempelvis ett blodförtunnande preparat mot vilket husdjuren kan få motgift, säger Håkan Franzén.

Expertens tio tips för hur du undviker råttor i din bostad:

  • Plocka bort fallfrukt från trädgården eller innegården.
  • Håll rent och se till att sopkärl är väl tillslutna med lock så att soporna är oåtkomliga för gnagare.
  • Undvik att förvara mat för husdjur utomhus. En del husdjursföda innehåller vitamin K1 vilket är motgiftet till de preparat som är godkända för råttsanering i Sverige.
  • Ha inte mat framme inomhus som inte förvaras i slutna behållare.
  • Skär ner buskage och växtlighet direkt intill fastigheten då detta erbjuder skydd för gnagare.
  • Städa bort bråte som exempelvis plankor/tegelpannor och annat kring fastigheten som kan erbjuda skydd för gnagare.
  • Se till att portar och dörrar hålls stängda och har en släplist som minimerar risken för att gnagare tar sig in.
  • Se till att springor, håligheter och andra mindre utrymmen tätas för att minimera risken för angrepp av gnagare. En råtta kan ta sig igenom ett hål som är stort som en femkrona.
  • Säkerställ att rör för avlopp och ventilation som går in i fastigheten är tätade.
  • Dubbelkolla att alla avloppsbrunnar är försedda med fastmonterade galler.

Statistik på antal råttsaneringar som Nomor genomfört:
2011: 6 917
2012: 8 363
2013: 11 756
2014: 15 231
2015: 20 051
2016: 26 206
2017: 31 118
2018: 36 497
2019: 31 640 (t.o.m. 17 september)

För mer information, kontakta gärna:
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: 0701-68 33 87, mail: hakan.franzen@trygghansa.se

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.