Gå direkt till innehåll
Nu börjar högsäsongen för bostadsinbrott

Pressmeddelande -

Nu börjar högsäsongen för bostadsinbrott

Vecka 44 har sedan 2010 varit en av de mest inbrottsdrabbade veckorna på året och november månad utgör startskottet för en markant ökning av antalet bostadsinbrott. Inbrottsrisken ökar med 30 procent från oktober till och med december jämfört med en genomsnittlig månad under resten av året. Samtidigt har fyra av tio svenskar inte vidtagit några åtgärder för att förhindra bostadsinbrott. Det visar statistik från Trygg-Hansa.

Den mörkare årstiden gör att tjuvar mer obemärkt kan ta sig in i bostäder, vilket är anledningen till den generella ökningen av bostadsinbrott under höst och vinter. Överlag har antalet anmälningar om inbrott som inkommer till Trygg-Hansa varit relativt konstant sedan 2010. Totalt sett så sker det däremot en liten ökning varje år. År 2010 var det totala antalet anmälningar om inbrott 4003 stycken och år 2014 var det totala antalet 4355 stycken.

Som privatperson finns det en rad åtgärder som gör bostaden mindre attraktiv för inbrottstjuvar. Fyra av tio svenskar (37 %) har däremot inte gjort något för att förhindra inbrott hemma enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Bland de som gjort en brottsförebyggande åtgärd är det vanligast att samarbeta med grannar då man varit bortrest (39 %), följt av att installera timer på ljus (29 %) samt installera larm/övervakningskamera (25 %). Grannsamverkan är ett effektivt sätt att förhindra inbrott, samtidigt är det bara en av fem svenskar (17 %) som ingår i Grannsamverkan tillsammans med Polisen enligt en undersökning som Trygg-Hansa genomfört tillsammans med Samverkan mot brott.

– Det genomsnittliga inbrottet ger cirka 2500 kronor, det är oftast inga stora saker som tjuven hinner ta. Smycken, kontanter, mobiltelefoner eller surfplattor, det vill säga sådant man lätt kan bära med sig, är sådant som ofta stjäls. Vi vet att Grannsamverkan är ett av de mest effektiva sätten för att förhindra inbrott och har sett att områden som infört det är mindre drabbade av inbrott. Vi uppmuntrar fler att införa Grannsamverkan eftersom vi vet att det verkligen funkar, säger Håkan Franzen, Hemmets försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Dramatisk ökning av komponentstölder*
I takt med att moderna bilar blir allt mer specialutrustade så har det också blivit vanligt med så kallade komponentstölder då tjuven endast stjäl delar av bilen, till exempel multifunktionsratt, GPS eller huvudstrålkastare. Många förvarar bilnyckeln i jackfickan eller på hallbordet hemma vilket gör det snabbt och enkelt för tjuven vid bostadsinbrott att låsa upp bilen och stjäla delar av den. Att ID-märka bilen och dess delar kan ha en avskräckande effekt på tjuven och gör det lättare att spåra vart stöldgodset tar vägen.

Hittills under 2016 med tre månader kvar på året har antalet komponentstölder i bilar redan överstigit siffrorna för hela 2015. Mellan januari och september har det inträffat 2421 stöldtillfällen av bildelar, under hela 2015 var det totala antalet komponentstölder 1926 stycken.

För att undvika denna typ av stölder är några tips att parkera sin bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö, märka utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggöra detta på bilen samt att använda larmsystem.

*Enligt statistik från Larmtjänst

Trygg-Hansas tips för att undvika inbrott hemma

  • Organisera Grannsamverkan med Polisen och dina grannar.
  • Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
  • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör även vara försedda med lås.
  • Vidarekoppla hemtelefonen till mobilen så att någon svarar när det ringer.
  • Ställ in en timer på lamporna.
  • Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten.
  • Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
  • Be grannen att ta hand om posten.
  • Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset. I skydd av denna kan tjuven ta sig in ostört.
  • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt. Gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.

För mer information, kontakta gärna:
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: 075-243 26 76
E-mail: hakan.franzen@trygghansa.se

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är allmänheten 18-79 år. Totalt har 1044 intervjuer genomförts under perioden 13-25 september 2016. Deltagfrekvensen är 65 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.