Gå direkt till innehåll
Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert
Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert

Pressmeddelande -

Nu fylls Sveriges badhus – så badar ditt barn säkert under sportlovet

Sportlovsveckorna är nu igång och i brist på snö i stora delar av landet fylls badhusen istället för pulkabackarna av lediga barn. När det sker olyckor i badhus, som i värsta fall kan vara drunkningar, är det oftast barn som drabbas. Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har sammanställt en lista med vad man som förälder ska tänka på för att barnen ska kunna bada säkert.

I den svenska läroplanen är simning ett kunskapskrav först i årskurs 6. Tidigare undersökningar visar att det finns minst 5 000 sjätteklassare som inte kan simma*. Det innebär att många barn närmar sig tonåren utan att kunna simma eller är väldigt ovana vid vatten. Varje år skadar sig cirka 2 700 personer i svenska badhus varav de flesta är barn**. Kollisioner vid vattenrutschbanor, halkolyckor och dykning på grunt vatten kan resultera i benbrott, skrubbsår, nackskador och i värsta fall allvarliga drunkningstillbud. 

– Att barn ska få leka i och vid vatten är självklart men vattenkunskap hos barn är en färskvara. Det är därför viktigt att repetera kunskapen genom att prata med barnen om hur de ska tänka och agera inför varje besök på badhuset. Jag rekommenderar att man börjar lära barnen badvett redan när de är små, badar tillsammans med barnen, gör sällskap till badhuset även när barnen börjar bli lite äldre och framförallt att man har uppsikt, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa. 

Att drunkna är inte som på film
I en studie från Trygg-Hansa tror fyra av tio svenskar att vanliga tecken på drunkning är flaxande armar och rop på hjälp. 

– Till skillnad från vad många tror går drunkning ofta fort och sker i tysthet och är inte alls som på film. Lägg ifrån dig telefonen och fokusera på ditt barn. Det gäller även i det grundaste vattnet, det krävs inte mer än någon decimeters djup för att ett litet barn ska drunkna. Det finns dessutom inga krav på att badanläggningar måste ha badvakter. Så det gäller som förälder att ha ständig koll, säger Alexandra Gahnström. 

Barnens försäkringsexperts tio tips för säkrare sportlovsbad: 

1. Håll uppsikt! Lägg ned telefonen
Lägg ifrån dig telefonen och fokusera på ditt barn, även i det grundaste vatten. Drunkning går till skillnad från vad många tror fort och sker i tysthet. Skillnaden mellan lek och katastrof kan handla om sekunder.

2. Prata med barnen om hur de ska agera 
Bland det viktigaste man kan göra för att minska risken för skador är att prata med sina barn om hur de själva ska tänka för att bada säkert, och utan att skrämmas, förmedla varför de ska agera på vissa sätt. Berätta var i badhuset det är okej att dyka då det är svårt för barn att bedöma djupet i en bassäng. Man ska inte heller springa på bassängkanter då det är lätt att halka och slå sig. Det är också viktigt att lära barnen att inte simma under hoppställningar eftersom det är svårt för personerna ovanför att se personen i vattnet. Det kan leda till att de råkar landa på barnet när de hoppar i. I värsta fall kan barnet bli medvetslöst. 

3. Barn som inte kan simma ska alltid vara på gripavstånd
Även om man är i grunt vatten är det svårt för små barn att ställa sig upp om de skulle ramla. Var därför alltid på gripavstånd till ditt barn så att du kan ingripa.

4. Fördela ansvaret
Ta inte för givet att din partner eller en annan vuxen i sällskapet tar över ansvaret för barnen om du behöver ägna dig åt något annat en stund. Se då till att lämna över ansvaret så att barnen är under uppsikt.

5. Ropa bara på hjälp i nödsituation
Berätta för barnen, och tänk själv på, att bara ropa på hjälp om någon annan på riktigt är i nöd. Eventuella badvakter och andra på plats behöver kunna höra och fokusera på de som behöver dem. 

6. Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen
Det är svårt att upptäcka om någon håller på att drunkna och agera rätt vid en olycka, även för vuxna. Låt därför inte storasyskon vakta de yngre barnen. 

7. Först in, sist ut 
Tänk på att på att duscha före ditt barn och att alltid gå in i simhallen först, så barnet kan följa efter. Gå alltid sist ut ur simhallen. Detsamma gäller när ni går ner i och ut ur bassängen.

8. Lek inte med livräddningsutrustning 
Att leka med livräddningsutrustning kan vara livsfarligt. Badvakter och andra behöver kunna få tag i redskapen snabbt när någon är i fara. 

9. Lär dig hjärt-lungräddning och första hjälpen
Om ditt eller någon annans barn råkar ut för en olycka i vattnet kan akut hjärt-lungräddning (HLR) vara livsavgörande. Gå därför en kurs i HLR och första hjälpen. Det finns både fysiska kurser och webbkurser där du lär dig hur du ska agera.

10. Börja bada tidigt
Ett bra sätt att ge sina barn en glädjefylld och trygg relation till vatten är att börja vänja dem tidigt. Trygg-Hansa har tagit fram appen Babybojen i vilken simmerskan Therese Alshammar, tillsammans med sin son Ted, ger dig råd och tips för hur barnet kan bli tryggare i vatten. 

– Man kan aldrig börja att vänja sitt barn vid vatten tidigt nog. Jag brukar tipsa föräldrar om att börja träna vattenvana med sitt barn hemma i badkaret redan under spädbarnstiden, säger Alexandra Gahnström. 

För att utbilda svenskarna i hur en verklig drunkning ofta går till har Trygg-Hansa tagit fram ett ljudspår av en simulerad drunkning. Den kan man lyssna på här

*Skolverket (2014)
**Konsumentverket (2015) och Sveriges Radio 

För mer information, kontakta gärna:
Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: 070 168 35 72, mejl: alexandra.gahnstrom@trygghansa.se

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Syftet med undersökningen är att ta reda på vad allmänheten tror är tecken på drunkning. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel, totalt genomfördes 1009 intervjuer under perioden 23-29 maj 2019. Målgruppen var den svenska allmänheten, 18-79 år. Deltagarfrekvensen var 60%.

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.