Gå direkt till innehåll
Nu ökar risken för cykelolyckor – så skyddar du ditt barn

Pressmeddelande -

Nu ökar risken för cykelolyckor – så skyddar du ditt barn

Temperaturen stiger, gatorna sopas fria från grus och barnens cyklar tas fram ur förråden. Men cykling är inte bara ett säkert vårtecken, det är även en av de vanligaste skadeorsakerna för barn - varje år skadas tusentals barn så allvarligt att de tvingas uppsöka sjukhus. Som småbarnsförälder finns ett antal säkerhetsåtgärder att vidta för att minska risken för en cykelolycka.

Varje år skadas tusentals barn så allvarligt i cykelolyckor att de tvingas uppsöka sjukhus och den mest olycksdrabbade perioden är mellan april och oktober. De mest utsatta kroppsdelarna vid cykelolyckor är armbågar, underarmar, handleder, knän och huvud. Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, menar att det är viktigt att vidta ett antal säkerhetsåtgärder innan man släpper iväg sitt barn på cykeln.

- Så många som hälften av cykelolyckorna som slutar på sjukhus skulle kunna undvikas genom något så enkelt som en cykelhjälm. Det är idag lag på att barn upp till 15 år ska använda hjälm när de cyklar. Små barn har oftast hjälm men när de blir äldre minskar användningen tyvärr drastiskt, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Skippa stödhjulen
Det är bra att introducera barnen till cykling tidigt, vid ungefär 1,5 års ålder brukar barn vanligen kunna börja använda en trehjuling. När barnet är cirka tre år kan det vara lämpligt att ersätta trehjulingen mot en springcykel, för att öva upp balansen innan det lär sig cykla ordentligt. Vid fem-sex års ålder är de flesta barn mogna för en tvåhjuling och som förälder bör man då springa bakom och hålla i pakethållaren. Detta för att undvika stödhjul som ger barnet en falsk känsla av balans.

- Tänk på att inte köpa en för stor cykel till ditt barn. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ner till marken. Barn har svårt att koordinera hand- och fotrörelser, vilket gör att det är bäst om cykeln har fotbroms. Cykeln behöver däremot inte ha växlar, eftersom barnet kommer att ha fullt upp med att hålla balansen, säger Alexandra Gahnström.

Det är inte bara på cykeln som olyckor kan ske, som förälder gäller det även att minimera risker i anslutning till cyklingen.

- Mindre barn cyklar ofta en sväng, leker sen lite, klättrar och återvänder till cykeln – med hjälmen på hela tiden. Därför är det särskilt viktigt att den cykelhjälm barnet använder inte medför fara om det exempelvis faller ned från en klätterställning eller träd och blir hängande. Till alla barn under sju år rekommenderar jag en CE-märkt cykelhjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck, säger Alexandra Gahnström.

Enligt Alexandra Gahnström släpper många ut sina barn i trafiken alldeles för tidigt. Forskning visar att barn inte är mogna för det förrän i tolvårsåldern och då bara om trafiksituationen är relativt okomplicerad.

Barnexpertens tio tips för säker cykling:

  • Barn upp till sju år ska använda en särskild småbarnhjälm med grönt spänne som löser ut vid tryck och hjälmen ska vara CE-märkt.
  • Vänta med tvåhjuling till dess att barnet är ungefär fem-sex år.
  • Köp inte en för stor cykel som barnet kan ”växa med”. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ned till marken.
  • Vid tre års ålder kan det vara lämpligt att byta trehjulingen mot en springcykel för att öva upp balansen innan man lär sig cykla på riktigt.
  • Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av.
  • Cykeln måste enligt lag ha ringklocka.
  • På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula på sidorna.
  • En hög vimpel på cykeln kan vara bra för att barnet ska synas lite bättre i trafiken.
  • Cykeln skall ha kedjeskydd. Om du skjutsar barnet på din cykel skall du även ha ekerskydd.
  • Först vid ungefär 12 års ålder är barn generellt sett mogna för att cykla i trafik.

För mer information, kontakta gärna:
Joseph Borenstein, presschef på Trygg-Hansa
Telefon: 0701-68 32 25, mejl: joseph.borenstein@trygghansa.se

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.