Gå direkt till innehåll
Ny kattlag träder i kraft: Trygg-Hansas expert reder ut vad som gäller

Pressmeddelande -

Ny kattlag träder i kraft: Trygg-Hansas expert reder ut vad som gäller

Från och med årsskiftet är det obligatoriskt att registrera sin katt hos Jordbruksverket. Den nya lagen tydliggör bland annat kattägarens ansvar och bidrar till att höja kattens status som husdjur. Kattens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, Linnéa Kjellén, reder ut vad som gäller kring den nya lagen.

Idag finns det uppskattningsvis 1,4 miljoner katter i Sverige, trots det finns inget gemensamt kattregister. Men från och med januari 2023 ska alla kattägare i Sverige registrera sin katt på Jordbruksverket. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt.

- Det här är ett viktigt steg för att höja katters status och stärka arbetet kring tillsyn och omhändertagande av katter. Införandet av ett kattregister innebär att man kan ställa högre krav på kattägarens ansvar, och det blir också enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Dessutom kommer man på sikt kunna minska antalet hemlösa katter i Sverige, säger Linnéa Kjellén, kattens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Så går du tillväga för att registrera din katt
Innan katten registreras måste den id-märkas vilket görs hos en veterinär eller id-märkare. Syftet med en id-märkning är att kunna identifiera katten korrekt om den blir upphittad. Kattägare kan registrera sin katt på Jordbruksverkets e-tjänst från och med den 2 januari 2023. För den som inte vill eller kan använda e-tjänsten går det att istället registrera katten med hjälp av en fysisk blankett. Det går däremot inte att ringa in och registrera katten.

- En katt född före den 1 januari 2008 behöver inte registreras. Om du är osäker på kattens ålder kan du försöka göra en uppskattning själv eller ta hjälp av en veterinär. Det är tillåtet att registrera katten oavsett ålder men ett undantag har gjorts för att äldre katter ska få slippa ingreppet det innebär att id-märkas. Tänk på att även om du tidigare har registrerat din katt genom SVERAK eller SKK:s ägarregister DjurID.se måste du göra en ny registrering via Jordbruksverket, säger Linnéa Kjellén.

De som har katter för annat syfte än som sällskapsdjur, som till exempel kattuppfödare, behöver registrera anläggningen där katterna hålls i ett separat register. Syftet med registreringen är att Jordbruksverket ska kunna spåra djuren vid sjukdomsutbrott.

Länsstyrelsen blir tillsynsmyndighet - kan utfärda böter
Ett primärt syfte med den nya lagen är att det ska bli enklare att återförena en upphittad katt med sin ägare. Om katten saknar id-märkning och är oregistrerad blir det jobbet svårare. Länsstyrelsen är den som ansvarar för att lagen efterlevs och är de som fattar beslut om eventuella åtgärder.

- Om man inte registrerar sin katt kan länsstyrelsen i första hand komma att informera kattägaren om den nya lagstiftningen och uppmana till registrering. I nästa steg har de möjlighet att utfärda böter till kattägaren. Min uppmaning är att registrera sin katt så snart som möjligt, det är ett enkelt sätt att säkerställa att fler katter får tillbringa livet hos rätt ägare och i rätt hem, säger Linnéa Kjellén.

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring Skandinaviens största skadeförsäkringskoncern. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.