Gå direkt till innehåll
Risk för olyckor i påsktrafiken – experternas råd för en säker bilresa

Pressmeddelande -

Risk för olyckor i påsktrafiken – experternas råd för en säker bilresa

Nu ger sig hundratusentals svenskar ut på de vägarna under den trafikintensiva och olycksdrabbade påskveckan. Att vara trött när man kör kan vara lika farligt som att vara påverkad av alkohol och stressade förare fattar lätt dåliga beslut som kan vara direkt livsfarliga. Med enkel planering, en utvilad förare, rätt lastad bil, bra däck och sysselsatta barn i bilen blir resan många gånger både säkrare och roligare. Här samlar Trygg-Hansas experter sina bästa tips för en så säker påskresa som möjligt för hela familjen.

Påskveckan bjuder på några av årets mest trafikintensiva dagar och risken för olyckor är stor. De mest trafikintensiva vägarna är enligt Trafikverket* E22:an mellan Norrköping och Kalmar, E45:an, och riksväg 26 från västra delen av landet upp till de svenska skidorterna. Från Stockholmsområdet är det riksväg 70 och E4:an via Gävle och Sundsvall upp till skidorterna som är extra utsatta. Enligt Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, finns några enkla men effektiva säkerhetsåtgärder som alla bör vidta inför och under resan för att minska risken för en olycka.

- Stressa inte utan låt resan ta den tid den tar, det bästa du kan göra för att minska risken för en olycka är att hålla säkert avstånd till andra medtrafikanter. Inför resan är det viktigt att kontrollera bilen, glöm inte spolarvätskan och att kolla skicket på däcken oavsett om du redan bytt till sommardäck eller inte. Reflexväst, varningstriangel och första hjälpen-väska ska alltid finnas i bilen, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Packa bilen och takboxen med omsorg
Att dra fast lasten i bagageutrymmet med spännband och att använda packnät minskar risken för att bagage flyger runt och skadar någon i bilen vid en kraftig inbromsning, tunga saker bör också packas längst ned. Om man dessutom använder takbox är det viktigt att inte packa för tungt då det kan försämra bilens egenskaper avsevärt.

Utöver att säkerställa att bilen har rätt däck utifrån vägförhållandena längs hela resan bör man enligt Stefan Brala också säkerställa att däcken är i bra skick då slitna däck innebär större olycksrisk. Även om många i södra Sverige redan har bytt till sommardäck råder det vinterväglag i stora delar av norra Sverige, vilket man bör planera för om man beger sig norrut.

Risker med barn i bil – varannan förälder har brutit mot lagen
För småbarnsföräldrar kan påskresan bli extra tuff, trötta och ledsna barn är bara några av distraktionsmomenten som kan få en förälder bakom ratten att tappa fokus. Enligt en Novusundersökning** från Trygg-Hansa har närmare varannan förälder (44%) varit orolig för att vara med om en olycka då de blivit distraherade av barn i bilen.

- Långa bilfärder med barn kan lätt bli påfrestande och det räcker tyvärr att man tappar koncentrationen i ett ögonblick för att olyckan ska vara framme på de trafikintensiva påskvägarna. Det är därför extra viktigt att förbereda sig noga. Om ni är flera förare, se till att byta plats bakom ratten flera gånger under resan. Planera dessutom på förhand in trevliga pauser, barnsäkra fönster och dörrar, preppa med underhållning för barnen och se till att mobiler och paddor sitter fast så att de inte förvandlas till farliga projektiler vid en kraftig inbromsning, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Att köra bil trött kan vara lika farligt som att köra påverkad av alkohol och kan vara straffbart. Ändå uppger hälften av de svenska föräldrarna (50%) att det händer att de fortsätter köra även om de är trötta. Dessutom har mer än varannan förälder (56%) någon gång kollat mobilen medan de kört med barn i bilen, trots att det är förbjudet enligt lag.

Barnexperterns tips för glada och säkra barn i bilen:
Alexandra Björnsson har sju tips för att påskresan ska bli roligare och säkrare för såväl föräldrar som barn:

  • Sitt säkert. Barn ska sitta i ett babyskydd upp till ungefär nio månaders ålder, därefter ska barn sitta i bakåtvänd bilstol upp till minst fyra års ålder.
  • Håll koll. Är ni flera vuxna i bilen, dela gärna upp er så att en vuxen sitter i baksätet och kan ha koll på barnen. En bakåtvänd bilbarnstol kan placeras i framsätet, så länge den är rätt monterad och krockkudden kopplas ur. Är du ensam vuxen i bilen kan du montera en babyspegel så att du ser barn som sitter bakåtvända i baksätet och att de ser dig, det minskar risken att du behöver vända dig om medan du kör.
  • Se upp för lösa föremål. En surfplatta eller mobil kan bli till en livsfarlig projektil vid kraftig inbromsning.
  • Barnsäkra fönster- och dörrknappar.
  • Ta regelbundna pauser. Planera på förhand in trevliga pauser som barnen kan se fram emot och där du som förälder kan ladda batterierna.
  • Skippa baksätesätandet. Låt inte barn som sitter ensamma i baksätet äta under resans gång, det finns en risk att de sätter i halsen och att du som förare inte ser eller kan agera tillräckligt snabbt. Ta hellre flera korta pauser där barnen får en chans att äta mellanmål och du som förare får sträcka på benen.
  • Ordna med underhållning till barnen, till exempel:
    - Surfplatta som sitter fast i en hållare på sätet framför
    - Spellistor med sagor och sånger
    - Lek lekar så som bilmärkesbingo, leta bilnummer, vem där osv.
    - Till mindre barn kan mjuka Pixi-böcker eller hängande mobiler/leksaker fungera bra som underhållning

För mer information, kontakta gärna:
Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa
Telefon: 0701-68 35 72, mejl: alexandra.gahnstrom@trygghansa.se

* https://www.trafikverket.se/contentassets/853a0715f8994510bd5cbc2545882f69/vagar-med-tat-trafik-under-paskhelgen-2022.pdf

** Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa 4-9 april 2019. Totalt genomfördes 1003 webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen var hushåll med barn 0-15 år. Deltagarfrekvensen var 61 procent.

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring Skandinviens största skadeförsäkringskoncern. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa. 

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.