Pressmeddelande -
Risk för olyckor i pandemins påsktrafik – expertens tips till föräldrar inför långresan
Snart ger sig tiotusentals barnfamiljer ut på de svenska vägarna under den trafikintensiva och olycksdrabbade påskhelgen. För trötta föräldrar som distraheras av barn kan resan i värsta fall förvandlas till en mardröm om olyckan är framme. Pandemin kan dessutom innebära att fler föräldrar med begränsad körvana ger sig ut på vägarna. Barnens försäkringsexpert Alexandra Björnsson ger sina främsta säkerhetsåtgärder inför påskresan.
Nu närmar sig en av de mest trafikintensiva helgerna på året – påsken. Varje år skadas cirka 243 personer i påsktrafiken enligt Trafikverket. Då de flesta svenskar i år stannar i landet istället för att resa utomlands riskerar trafiksituationen, och därmed antalet olyckor, att i år bli ännu värre.
Orsaken till var femte olycka
Barnens säkerhet i bilen beror till stor del på hur föräldrar förbereder sig inför resan. En av de viktigaste säkerhetsåtgärderna man kan göra är att vara utvilad inför resan och inte fortsätta köra om man känner sig trött. Ungefär 20 procent av alla singelolyckor är trötthetsrelaterade.
– Att köra trött kan jämföras med att köra alkohol- eller drogpåverkad och det är samma straff för rattfylla som för påtaglig trötthet.Nästa alla trötta förare är medvetna om att de är trötta. Trots detta kör de vidare t.ex. för att de ändå ”snart är framme” eller för att de inte hittar ett ”bra” ställe att stanna på, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Fler ovana föräldrar på vägarna under pandemin
Som förälder kan det vara svårt att koncentrera sig på vägen med barn i bilen – gråt och skrik är bara några av distraktionsmomenten som kan få en förälder bakom ratten att tappa fokus. Enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa har närmare varannan förälder (44%) varit orolig för att vara med om en olycka då de blivit distraherade av barn i bilen.
– Många föräldrar som känner oro inför att ge sig ut på långresa i påsktrafiken har tidigare valt tåg, flyg eller buss. Då kan man som förälder ägna barnet full uppmärksamhet. Men i år väntas fler välja det mindre smittosamma, men på fler sätt farligare färdmedlet, bilen. Genom att på förhand planera resan och vidta rätt säkerhetsåtgärder kan man minimera risken både för ledsna barn och för trafikolyckor, säger Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Planera resan med barnen
Lekar, böcker och film kan vara ett bra sätt att undvika barn som skriker, gråter och bråkar i bilen – ändå ordnar drygt fyra av tio (41%) föräldrar ingen underhållning för barnen inför resan. Alexandra Björnsson uppmanar föräldrar att låta barnen få vara med och planera in roliga pauser, eftersom de då känner de sig involverade i resan och dessutom har något att se fram emot under resans gång. Samtidigt som barnen är i fokus är det viktigt att inte glömma bort sina egna behov som vuxen.
Expertens säkerhetstips inför påskresan:
För att minska risken för både olyckor och ledsna barn har Alexandra Björnsson fem tips för föräldrar inför påskresan.
- Sitt säkert! Barn ska sitta i ett babyskydd upp till ungefär nio månaders ålder och ska sedan sitta i bakåtvänd upp till minst fyra års ålder, men gärna längre. Montera gärna en babyspegel så att du ser barn som sitter bakåtvända och att de ser dig.
- Se upp för lösa föremål. En surfplatta eller en leksak kan bli till en farlig projektil vid kraftig inbromsning, undvik därför i möjligaste mån lösa föremål i bilen.
- Dela ratten. Om ni är fler personer som har körkort, se till att ni byta förare för att säkerställa att den som kör är pigg och fokuserad.
- Planera pauser. Gör resan till något roligt och spännande, det minskar risken för gnälliga barn och trötta föräldrar. Planera in trevliga pauser som både barn och föräldrar kan se fram emot – det ger dessutom föraren en välbehövlig paus.
-
Underhåll! Ordna med underhållning till barn i bilen, till exempel:
- Surfplatta som sitter fast i en hållare på sätet framför
- Ladda i förväg ned sagor och sånger som går att lyssna på även utan internetuppkoppling. Flera strömningstjänster har färdiga listor, sök på exempelvis ”barn i bil”.
-Lek lekar, exempelvis ”bilmärkesbingo”, ”leta bilnummer” och ”vem där”.
- Mjuka och små Pixi-böcker är perfekta för bilresan, de tar lite plats och är mjuka i kanten. Tänk på att vissa barn mår illa om de läser, testa gärna innan ni ger er ut på långresa.
För mer information, vänligen kontakta:
Alexandra Björnsson (f.d. Gahnström), Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa
Telefon: +46 70 168 35 72, mejl: alexandra.gahnstrom@trygghansa.se
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa 4–9 april 2019. Totalt genomfördes 1003 webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen var hushåll med barn 0–15 år. Deltagarfrekvensen var 61 procent.
Ämnen
Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.
Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.