Pressmeddelande -
Så undviker du sensommarens skadedjursinvasion
Nu under sensommaren är vi svenskar i rörelse – vi kommer hem från semester, mäklarna håller stora visningshelger och tusentals studenter flyttar in och ut ur studentboenden inför höstterminen. Detta innebär risk för skadedjur, särskilt vägglöss och kackerlackor. Genom att vidta några enkla säkerhetsåtgärder kan du dock minska risken för ohyra.
Efter sommarens semester på hotell, Airbnb-boende eller lantställe är det lätt att få med sig oönskade gäster hem, skadedjur såsom vägglöss och kackerlackor kryper gärna ner i resväskan om man inte vidtar rätt säkerhetsåtgärder. Och du behöver inte ha semestrat i fjärran länder för att drabbas, även i Sverige och övriga Europa frodas skadedjuren. Exempelvis har antalet vägglussaneringar som Trygg-Hansas saneringspartner Nomor genomfört i Sverige tiodubblats de senaste åren, från 2 209 stycken 2010 till 23 986 stycken 2018.
- Det vanligaste är att man får med sig skadedjuren hem från en resa eller när man köper begagnade möbler och kläder. Antalet saneringar ökar i takt med resandet och i år pekar statistiken mot ännu ett rekordår. Skadedjuren ökar i alla typer av bostäder, men flerfamiljsboenden och studentboenden är mer drabbade än exempelvis villor – det blir allt vanligare att hela bostadshus måste saneras, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Tänk till vid flytt
Under sensommaren är det många som flyttar. Dels då höstterminen inleds och tusentals studenter flyttar in i nya boenden, men även på grund av de många visningshelgerna av bostadsrätter som mäklarna anordnar under hösten. Skadedjur som vägglöss och kackerlackor trivs bäst på tätbebodda platser, de förökar sig lätt och kan snabbt sprida sig mellan lägenheter. Förutom att många upplever dem som obehagliga kan skadedjur som kackerlackor också ge upphov till sjukdomar som salmonella och gulsot, därför är det viktigt att begränsa problemet genom att sanera så fort som möjligt.
- Inför en flytt fokuserar man ofta på felbyggen, skador och andra stationära fel, men glöm inte att även hålla utkik efter skadedjur redan på visningen. Lys med din telefons ficklampa och ha med ett förstoringsglas så att du kan undersöka sängens ram och sömmar samt intilliggande golvlister kring sängen, små svarta prickar kan vara spår av vägglöss. Lys också under spisen. Finns det kackerlackor i lägenheten är det nästan säkert att de också finns under spisen, säger Håkan Franzén.
Expertens tips: så undviker du och upptäcker vägglöss
- Ta med ett förstoringsglas och använd lampan på din mobiltelefon för att kunna kolla efter spår i och runt sängen när du är på visning eller flyttar in i en möblerad lägenhet. Små svarta prickar på sängkarmen och på madrassömmarna kan vara spår av vägglöss.
- Upptäcker du ett angrepp? Kontakta ditt försäkringbolag eller ett saneringsföretag direkt.
- Om du misstänker att du kan ha fått med dig vägglöss bör du tvätta alla textilier (som tål det) i 60°C, torktumla och/eller använd torkskåp. Samtliga stadier av vägglöss dör vid +55°C. För att vara helt säker bör textilierna behandlas med värme i minst en timma.
- Det du inte kan tvätta kan du lägga i en plastpåse i frysen – 1,5kg behöver frysas i -18 i tre dygn för att samtliga stadier av vägglöss ska dö.
- Dammsug frekvent i och omkring sängen samt dess sömmar för att försöka dammsuga upp ömsade skalrester och ägg för att förhindra fortsatt spridning. Det är viktigt att man slänger dammsugarpåsen i en tättomslutande plastpåse innan man slänger den i soporna.
Expertens tips: så undviker och upptäcker du kackerlackor
- Kackerlackor gillar varma, mörka skrymslen. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de också finns under spisen, så börja med att kolla där.
- Kackerlackor kan vara svåra att upptäcka eftersom de är ljusskygga och mest aktiva på natten. Ofta upptäcks de genom en unken lukt eller att man hittar döda kackerlackor eller spillning.
- Om du brukar köpa med dig mat hem när du är utomlands, var extra uppmärksam så att du inte får med dig kackerlackor hem med maten.
- Förvara alltid livsmedel i slutna behållare.
- Låt inte sopor stå framme och se till att det är lock på soptunnan då soporna drar till sig kackerlackor.
- Undvik att husdjurens mat står framme längre än nödvändigt och se till att använda tätslutande förpackningar.
- Håll extra koll på fuktutsatta områden i hemmet såsom kök och badrum, där trivs kackerlackorna.
För mer information, kontakta gärna:
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa
Telefon: 0701-68 33 87, mejl: hakan.franzen@trygghansa.se
Statistik – antal saneringar av vägglöss som Trygg-Hansas partner Nomor genomfört årligen:
2010 – 2 209
2011 – 3 078
2012 – 6 411
2013 – 8 023
2014 – 11 455
2015 – 13 370
2016 – 17 112
2017 – 20 067
2018 – 23 986
Statistik – antal saneringar av kackerlackor som Trygg-Hansas partner Nomor genomfört årligen:
2010 – 3 079
2011 – 4 119
2012 – 8 522
2013 – 6 370
2014 – 7 817
2015 – 13 172
2016 – 9 250
2017 – 9060
2018 – 11 119
Ämnen
Kategorier
Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.
Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.