Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sean Banan ska locka fler att gå sommarsimskola

Som ett led i att nå nollvisionen att inget barn ska drunkna startar även i år 400 sommarsimskolor runt om i landet, där över 20 000 barn får lära sig vattenkunskap. Vattenvana, olika simsätt och livräddning står på schemat och för att inspirera fler att vilja gå sommarsimskola har Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet i år tagit hjälp av barnens favorit Sean Banan. Genom tre lekfulla filmer där han själv är simskoleelev, ska han få fler barn att vilja lära sig simma i sommar.

De senaste 100 åren har antalet barn som drunknar minskat med 90 %. Trots detta är drunkning den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1 till 6 år, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Svenska Livräddningssällskapets nollvision att inget barn ska drunkna stöds av Trygg-Hansa och därför satsar de extra mycket på sommarsimskolorna i år. De närmsta veckorna hoppar uppemot 22 000 barn i vattnet på någon av landets cirka 400 sommarsimskolor.

För att fler ska uppmärksamma årets sommarsimskolor har Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet tagit hjälp av artisten Sean Banan, en favorit bland många barn som i år själv får vara simskoleelev.

- Vi tror att filmerna med Sean Banan kommer att inspirera fler barn att vilja lära sig mer om vattenkunskap och på så sätt få uppleva hur roligt det är att kunna flyta, lära sig olika simsätt och kasta livboj, säga Anna Svärd, hållbarhetsansvarig, Trygg-Hansa.

I tre filmer får man följa hur åttaåriga Theo, som tidigare gått i sommarsimskola, visar Sean Banan de olika stegen som ingår i simskolan: vattenvana, att lära sig simma och livräddning. Sean Banan får i filmerna prova roliga övningar för att vänja sig vid det kalla vattnet, till exempel låtsas han vara olika djur.

- Jag använder underhållning och humor i allt jag gör för att få ut mina budskap till barn och unga. Filmerna är ett roligt sätt att få fler att vilja gå i sommarsimskola så att de kan känna sig som kungar i vattnet, säger Sean Banan.

En viktig del i sommarsimskolorna, och det första steget till att lära sig simma, är att kunna flyta i vattnet. Barnen får senare också prova klassiska simteknikövningar som ”groda, glasstrut, pinne”. När man lärt sig simma har det blivit dags att öva på livräddning. Från en brygga eller strandkant får barnen prova på hur det känns att kasta ut en livboj, eller något annat som flyter. När barnen kan simma 200 meter får de det eftertraktade simborgarmärket.

- Vi vet att satsningar på vattenvana och simkunnighet i tidig ålder verkligen gör skillnad, och det är vi glada för. Sommarsimskolorna är något av det viktigaste vi har, inte bara för att det handlar om barn och ungas simkunnighet, men för att man får övning i öppet vatten som ofta är kallt och mörkt, säger Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig, Svenska Livräddningssällskapet.

Simkunnigheten bland barn och unga har förbättrats på senare år. En ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa visar att nio av tio barn i åldrarna 5-12 år kan simma. Av dessa kan nästan alla barn födda 2004-2007 simma, medan ett av fyra barn födda 2008 eller senare ännu inte lärt sig simma. Vartannat barn i åldrarna 5-12 år har lärt sig simma i simskola och bland barn födda 2004 eller tidigare (2002 och 2003) är detta ännu vanligare.

Titta på filmerna med Sean Banan här: länk
Sommarens simskolor pågår fram till skolstart, läs mer här

Simkunnighet, barn 5-12 år, statistik från undersökningen

  • 1 av 10 (9 %) barn mellan 5-12 år har inte börjat lära sig simma
  • Vartannat (49 %) barn 5-12 år har lärt sig simma på simskola
  • 8 av 10 (83 %) barn i åldrarna 5-12 år har gått eller planerar att gå i simskola
  • De som är födda 2004 eller tidigare (2002 och 2003) har oftare lärt sig simma på simskola (56 %)
  • 9 av 10 (90 %) barn 5-12 år har alltid flytväst på sjön
  • 3 av 10 föräldrar (29 %) har varit med eller hört talas om barn i sin närhet som varit nära att drunkna.

För regionala siffror, vänligen hör av er till Trygg-Hansa.

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av undersökningsföretaget Novus, på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är föräldrar till barn 5-12 år. Undersökningen har genomförts i Novus Sverigepanel. Totalt har 1 021 intervjuer genomförts under perioden 28 april – 5 maj 2015. Deltagarfrekvens 53 %. De intervjuade har screenats fram, det vill säga vi har frågat om de har barn i rätt åldersgrupp.

För mer information, kontakta gärna:

Johan Eriksson, Kommunikationschef, Trygg-Hansa, telefon: 070-168 28 72, mejl: johan.eriksson@trygghansa.se

Anna Svärd, Hållbarhetsansvarig, Trygg-Hansa, t
elefon: 070 168 35 44, mejl: anna.svard@trygghansa.se

Karin Brand, generalsekreterare, Svenska Livräddningssällskapet Telefon: 08-120 102 44 eller 076-941 14 64, mejl: karin.brand@sls.a.se

Mona-Lisa Wernesten, Utbildningsansvarig, Svenska Livräddningssällskapet

Telefon: 076 941 14 63, mejl: monalisa@sls.a.se


Ämnen


Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och
undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA – en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.

Om Svenska LivräddningssällskapetSvenska Livräddningssällskap är en ideell organisation som arbetar för en ökad säkerhet vid våra vatten och isar. Vi har funnits sedan slutet av 1800-talet och vi består av 24 självständiga länsförbund och en centralorganisation. I våra stadgar står att vi ska verka inom tre områden; simkunnighet, livräddning och säkerhet.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

Konstsimmare ska få övermodiga män att inte bada berusade

De flesta som drunknar i Sverige är alkoholpåverkade medelålders män som tar ett sommarbad eller är ute med båten och ramlar i vattnet. I juli förra året drunknade till och med fler svenskar än de som omkom i trafiken. Nu försöker Trygg-Hansa fånga de ofta övermodiga männens uppmärksamhet för att få dem vänta med det sköna doppet tills de är nyktra.

Svensken tar sig vatten över huvudet - en av fem klarar inte simma 200 meter

Nio av tio svenskar har gått i simskola. Ändå är det många som inte skulle klara av att ta sig ur en farlig badsituation genom att hålla sig flytande i vattnet i tio minuter, många klarar inte heller av att simma 200 meter till räddningen. Samtidigt finns en övertro på den egna förmågan, framförallt bland män.

Bara hälften av alla som åker båt använder alltid flytväst

Bara hälften av alla som åker båt använder alltid flytväst

Bara hälften av alla som åker båt använder alltid flytväst och en av tre uppger att de använder flytväst ibland. Men de äldre använder i högre grad alltid flytväst jämfört med de yngre när de åker båt, det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa som kartlagt över 4 000 svenskars beteende i och vid vatten.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.