Pressmeddelande -
Skadorna ökar för bygg och entreprenad
Antalet skador inom bygg och entreprenad ökade med nästan en femtedel det senaste året, visar Trygg-Hansas senaste försäkringsskaderapport för företag. Den största ökningen står ansvarsskadorna för med 33 procent, medan brandskadorna gick i motsatt riktning och sjönk med 12 procent.
Trygg-Hansa har analyserat de skador som inkommit från företagskunder under det senaste året. Bygg- och entreprenadsektorn stod för 1977 skador, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med föregående år.
Ansvarsskador ökat med 33 procent
En stor del av de skador som drabbar bygg- och entreprenadföretag är ansvarsskador, som står för 34 procent av den branschens skador. Med totalt 673 skador det senaste året ökade de med 33 procent. Ansvarsskador uppkommer när företaget blir ersättningsskyldigt för en person- eller sakskada som företaget eller dess anställda orsakat.
– Det kan exempelvis handla om att en rörmokare orsakar en vattenskada eller en fasadmålare som stänker målarfärg på parkerade bilar. Många av dessa skador hade kunnat undvikas om man varit mer noggrann och försiktig, säger Emile Vasseur, produktspecialist inom företagsförsäkringar på Trygg-Hansa.
Allriskskador vanligast
Den vanligaste skadan som drabbar bygg- och entreprenadbranschen är allriskskador, och står för 35 procent av skadorna. Allriskskadorna ökade även de kraftigt, med 23 procent, under det senaste året. Allriskskador uppkommer när oförutsedda skador inträffar på entreprenaden. Det kan exempelvis vara att den tillbyggnad man arbetat med skadas av en brand- eller vattenskada.
– Se till att alltid skriva ett avtal, så att det inte finns någon tvekan om gränsdragningen för var ansvaret mellan entreprenörer och beställaren går, säger Emile Vasseur.
Rättskyddsskadorna utgör 16 procent av totala antalet skador inom branschen. De uppstår när företaget hamnar i tvist oftast med sin beställare eller sina leverantörer. Antalet rättsskyddsskador har ökat med 13 procent från föregående år. Försäkringen ersätter ombudskostnaderna som uppkommer i tvisten. Rättsskadorna är vanligare bland bygg- och entreprenadföretag om man jämför med andra branscher.
– Det är ofta stora kostnader som står på spel och många olika entreprenörer inblandade vid bygg och entreprenad, säger Emile Vasseur på Trygg-Hansa. Att vara rätt försäkrad om olyckan är framme kan vara en avgörande faktor för ett företags överlevnad.
Om statistiken:
Trygg-Hansa har jämfört skadorna för företag inom sektorn bygg och entreprenad för perioden juli 2009 till och med juni 2010 med samma period året innan. Siffrorna är korrigerade med hänsyn till eventuella förändringar i skaderisk. Skadekostnaden motsvarar försäkringsbolagets kostnad för skadan.
Förebyggande åtgärder:
Ansvarsskada
• För att skapa en bra arbetsmiljö på byggarbetsplatsen är det viktigt med förebyggande arbetsmiljöarbete och att alla aktörer tar sitt ansvar. För detta krävs samverkan och att byggnadsarbetarna medverkar i arbetsmiljöarbetet.
• Hänvisa till branschavtal när ni skriver avtal (till exempel AB 04) så att alla följer samma regler. Om något inträffar så blir skaderegleringen mycket lättare eftersom ansvaret mellan parterna är lättare att reda ut.
Allriskskada
• Den mest frekvent förekommande skadan som drabbar branschen är allriskskador. Exempel på denna typ av skador är när entreprenad som utförs drabbas av brand- eller vattenskada.
• Hälften av alla vattenskador uppstår i våtrum och en vanlig orsak är läckande rör. Den vanligaste orsaken till att rören läcker är rost och otäta rörskarvar; genom att ha utanpåliggande rör kan läckaget upptäckas tidigt och därmed kan skadan minimeras.
• För att undvika denna brandskador finns speciella bestämmelser för hur denna typ av riskmoment ska utföras. Se till att personal som arbetar med riskmoment har genomgått relevant säkerhetsutbildning. Säkerhetsställ även att bestämmelserna efterföljs på din arbetsplats, på så sätt minskar risken för skada drastiskt.
Brandskada
• En nedbrunnen lokal innebär stora konsekvenser för organisationer då arbetet kan tvingas stanna av helt tills lokalen är återställd. För att minska risken för att en brand bryter ut är det viktigt att tänka på ett par aspekter.
• Julmånaden är den mest branddrabbade månaden under året och den vanligaste orsaken är de levande ljusen. Lämna därför aldrig levande ljus obevakade och se till att de ej står på platser där brandrisk föreligger.
• Elfel står för en fjärdedel av alla bränder, men risken för bränder går att minimera. Kontrollera elinstallationer regelbundet. Bortglömda kaffebryggare eller kokplattor är mycket vanliga brandorsaker, anslut om möjligt dessa till tidur. Risk för elbrand kan även uppstå genom skadade kablar, se därför till att elkablar som används inte är skadade och häng bort dessa när de inte används för att minska risken för att kablarna skadas.
• Om branden trots allt bryter ut är det viktigt att lokalen är utrustad med släckutrustning som är lätt att komma åt. Avståndet till släckutrustningen får ej överstiga 25 meter och utrustningen ska kontrolleras regelbundet.
• I många fall är en sprinkleranläggning det absolut effektivaste hjälpmedlet för att effektivt få stopp på en brand.
Inbrott
• Att stoppa en tjuv som bestämt sig för att göra ett inbrott är i det närmste omöjligt. Dock kan man påverka två aspekter för att avskräcka tjuven och därmed undvika att inbrottet genomförs: Hur lång tid det tar att ta sig in, samt om tjuven får arbeta ostört.
• Titta därför på lokalen ni vill skydda utifrån tjuvens perspektiv och åtgärda därefter eventuella brister. Det ska ta så lång tid som möjligt för tjuven att ta sig in på området; en tjuv som står och försöker bryta upp en dörr är lätt att upptäcka och därmed avskräcks tjuven från att genomföra inbrottet. Se även till att området är väl upplyst; ett mörkt och icke belyst område ger tjuven möjlighet att agera utan risk för att bli upptäckt.
• Dokumentera det som finns i lokalen med en inventarielista. Detta förenklar kontakten med polis och försäkringsbolag. Ett bra hjälpmedel för att göra en inventarielista är att fotografera eller videofilma det som finns i lokalen.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Emile Vasseur, produktspecialist, Telefon: 075- 243 10 94
E-post: emile.vasseur@trygghansa.se
Anna Snell, presskontakt. Telefon: 075 – 243 11 52
E-post: anna.snell@trygghansa.se
Om Trygg-Hansa
Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på runt tio miljarder kronor och cirka 2 000 medarbetare. Vi erbjuder företagsförsäkringar för både småföretag och stora företag samt sjukvårdsförsäkringar. Trygg-Hansa ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. Genom vårt globala nätverk kan vi erbjuda attraktiva försäkringslösningar i såväl Sverige som i övriga världen. För mer information: www.trygghansa.se
Ämnen
Om Trygg-Hansa Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på runt tio miljarder kronor och cirka 2 000 medarbetare. Vi erbjuder företagsförsäkringar för både småföretag och stora företag samt sjukvårdsförsäkringar. Trygg-Hansa ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. Genom vårt globala nätverk kan vi erbjuda attraktiva försäkringslösningar i såväl Sverige som i övriga världen. För mer information: www.trygghansa.se