Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skydden ratas trots oro i skidbacken

En av tre svenskar är orolig för säkerheten i skidbacken och varannan anser att folk har dålig uppsikt över andra när de åker skidor men ändå är inte skydd en självklarhet när man åker utför. En fjärdedel skippar hjälmen och 9 av 10 avstår ryggskydd och handledsskydd. Att barnen använder skidhjälm är en självklarhet, men bara hälften av föräldrarna uppger att de pratar med sina barn om skidvett och hur man ska bete sig i backen. Detta visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Nästa vecka drar sportlovsfirandet igång och tusentals svenskar åker på skidsemester. Så många som en av fem svenskar ska åka utför i backen i år, och av dessa uppger var tredje sig vara orolig för säkerheten i skidbacken. Fler än varannan utförsåkare tycker även att folk har dålig uppsikt över andra i backen och nästan fyra av tio tycker att andra åker för fort. Men trots oron är skydd inte en självklarhet. Det vanligaste skyddet är skidglasögon som 84 procent uppger sig ha på sig i skidbacken men endast tre av fyra använder hjälm. Detta framkommer i en ny undersökning från Trygg-Hansa som har intervjuat över 1 000 utförsåkande svenskar inför de kommande sportloven.

- De flesta skadorna kopplade till skidåkning sker i slalombacken och under sportlovsveckorna när det är mycket folk ökar risken. Med hjälm, ryggskydd och rätt inställda bindningar kan man minska risken och föregå som ett gott exempel för yngre skidåkare, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Varannan ung varit med om olycka i backen
I Trygg-Hansas undersökning framkommer det att fyra av tio har råkat ut för en olycka i backen, och bland yngre är siffran högre, mer än varannan ung upp till 29 år har råkat ut för en olycka. När det gäller förebyggande säkerhet svarar ungefär hälften av föräldrarna (53 %) att de pratar löpande med sina barn om skidvett och hur man ska bete sig i skidbacken. Det är däremot vanligare bland de lite äldre föräldrarna att ha pratat med sina barn om skidvett, där ligger siffran på över 90 procent. Bland föräldrar 30-39 år har endast 3 av 10 löpande pratat om skidvett med sina barn, och bland föräldrar upp till 29 år ligger motsvarande siffra på 14 procent.

- Säkerhet i backen handlar inte bara om att sätta på sig en hjälm, utan det är viktigt att reflektera över sitt och andras beteende och att lära sina barn hur man beter sig i backen. Små barns reaktionsförmåga och uppfattningsförmåga är inte fullt utvecklad och det gör att man behöver hjälpa dem att se upp och ha uppsikt över andra, säger Alexandra Gahnström.

Undersökningen visar också att de flesta olyckorna i skidbacken är självförvållade och det allra vanligaste är att man tappar balansen och trillar, följt av att antingen köra på någon/något eller bli påkörd. Bland yngre utförsåkare upp till 29 år är det vanligare att både åka in i andra människor, saker samt att ramla i liften.

De vanligaste skadorna i backen:
-
Jag tappade balansen 69 %
- Jag blev påkörd 22 %
- Jag körde in i något/någon 22 %
- Jag ramlade i liften 14 %
Källa: Trygg-Hansa

Trygg-Hansa på plats i Åre och SälenSedan 2007 finns Trygg-Hansa på plats i Åre och Sälen under skidsäsongen för att prata säkerhet med gästerna och se till att de har rätt inställning på bindningarna men också till säkerhet i backen och hänsyn till andra åkare. Trygg-Hansas erfarenhet är att så mycket som 8 av 10 åkare har fel inställda bindningar. Trygg-Hansas mål är att minska antalet olyckor i backen och bidrar även med säkerhetsmadrasser, slow-skyltar och säkerhetsnät i Åre och Sälen.

Trygg-Hansas tips för säkerhet i skidbacken:
- Se till att bindningarna är rätt inställda, de behöver ses över varje år
- Värm upp
- Använd godkänd hjälm och godkända bindningar
- Använd ryggplatta
- Använd handledsskydd när du åker snowboard
- Var uppmärksam och visa hänsyn i skidbacken
- Anpassa farten efter åkskicklighet, terräng, väderlek och om det finns barn i backen
- Stanna bara där du syns tydligt, ta dig snabbt upp om du faller vid backkrön eller svängar
- Håll avstånd och kör om med marginal om du ska köra om någon
- Respektera skyltar och andra säkerhetsanvisningar
- Vila eller avsluta åkningen om du börjar bli trött
Källa: Trygg-Hansa

 Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts som en webbenkät under perioden 27 januari – 2 februari 2015. Totalt omfattar undersökningen 1 037 intervjuer med respondenter som svarat att de åker utför. I undersökningen redovisas även resultatet för allmänheten 18-65 år i stort när det gäller andel som åker utför, denna grupp innehåller 3 600 intervjuer.

För mer information, kontakta gärna:
Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: 070-168 35 72
Mejl: alexandra.gahnstrom@trygghansa.se

Ämnen


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och idag är vi ett av Sveriges största försäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.