Gå direkt till innehåll
9 av 10 småföretagare har inte vidtagit åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder.
9 av 10 småföretagare har inte vidtagit åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder.

Pressmeddelande -

Småföretagare oskyddade mot extremväder

9 av 10 småföretagare har inte vidtagit åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder. Samtidigt saknar var fjärde småföretagare en företagsförsäkring. Det visar den årliga Småföretagarundersökningen genomförd av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa.


Det inträffade 19 600 naturorsakade försäkringsskador under 2023. För dessa skador betalade försäkringsbolagen ut skadeersättningar på närmare 1,6 miljarder kronor till försäkringstagare som drabbats av skador, enligt siffror från Svensk Försäkring*. Det är en ökning av antalet skador med 20 procent och en ökning av utbetalda försäkringsersättningar med 87 procent jämfört med 2022. Trygg-Hansas senaste småföretagarundersökning visar att nästan inga småföretagare har vidtagit åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder.

– Baserat på trenden de senaste 20 åren tyder allt på en ökning av skador orsakade av extremväder även under 2025. Vi behöver alla bli mer medvetna om och förbereda oss för skador kopplat till extremväder. Vissa branscher är mer utsatta, men oavsett vilken bransch man som småföretagare verkar i bör man se över sin beredskap, säger Annika Persson, skadedirektör och vd på Trygg-Hansa.


En fjärdedel står utan försäkring

Undersökningen visar samtidigt att en fjärdedel (24 procent) av Sveriges småföretagare saknar företagsförsäkring. 96 procent av Sveriges cirka 1,2 miljoner företag är småföretag med färre än 10 anställda**. Det innebär att omkring 276 000 småföretag står utan företagsförsäkring. Nära fyra av tio småföretagare (38 procent) anger att anledningen till att de inte har en företagsförsäkring, är att de jobbar hemifrån och har en hemförsäkring.

– Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet och tror att hemförsäkringen täcker kostnader om olyckan är framme på hemmakontoret, vilket den inte gör. Oavsett verksamhet är det viktigt att höja kunskapsnivån och medvetenheten kring hur man skyddar sitt företag, säger Nicklas Larsen, affärsområdeschef företagsmarknad på Trygg-Hansa.


Fakta från undersökningen

  • 9 av 10 småföretagare har inte vidtagit åtgärder för att skydda sin verksamhet mot extremväder såsom skyfall och storm.
  • De som har vidtagit åtgärder har främst gjort det i form av dränering och hantering av vatten, säkring av byggnader och lokaler samt förberedelse för strömavbrott och isolering från samhället. De öppna svaren varierar utifrån vilken bransch man verkar i.
  • En fjärdedel (24 procent) av småföretagarna saknar företagsförsäkring.
  • Nära fyra av tio (38 procent) anger att det beror på att de jobbar hemifrån och har en hemförsäkring. Av de småföretagare som är oförsäkrade är var tredje (32 procent) enmansföretag.
  • Väderrelaterade skador hamnar relativt långt ned när småföretagare listar orosmoment i verksamheten, bara 7 procent anger att de är oroade för det.
  • Småföretagarnas överlägset största orosmoment är att bli sjuk och inte kunna arbeta, 52 procent anger det (flervalsalternativ). De följande orosmomenten är ökade kostnader (32 procent), inbrott och stölder (18 procent) samt cyberattacker, phising och att bli hackad (18 procent).
  • Var femte småföretagare (23 procent) inom branscherna tillverkning och industri, bygg och anläggning och transport svarar att de oroar sig för arbetsplatsolyckor, vilket är signifikant högre än totalen i undersökningen (12%).


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 13–20 november 2024. Totalt genomfördes 528 intervjuer med småföretagare med 0–10 anställda inom tillverkning/industri, bygg/anläggning, transport, konsult/service, handel/hotell/restaurang, media/reklam, bank/försäkring, data/IT, utbildning, vård/omsorg, kultur/idrott, offentlig förvaltning samt svarsalternativet annan bransch. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Det innebär att slutresultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.

* Siffrorna gäller både hushåll och företag och är sammanställda av Svensk Försäkring i rapporten Naturorsakade skador 2015–2023. Närmare 20 procent av skadorna var skador inom företags- och fastighetsförsäkringar. Sett till kostnaderna så stod företagsskadorna för mer än en tredjedel av det totalt utbetalda skadebeloppet.

** År 2023 fanns det ca 1 229 300 företag i Sverige, av dessa är ca 260 000 mikroföretag med färre än tio anställda och ca 919 500 är enmansföretag. SME-kommittén (svensktnaringsliv.se)

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

Var tredje anställd på ett småföretag har gått till jobbet eller jobbat hemifrån trots att de varit sjuka

Ny undersökning visar: Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka

Att bli sjuk är det som Sveriges småföretagare oroar sig mest för och endast en av tio har möjlighet att lämna över sina arbetsuppgifter till en vikarie eller andra medarbetare vid sjukdom. Det visar den årliga Småföretagarundersökningen genomförd av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Samtidigt noterades nyligen en rekordnivå av stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige, enligt Försäkringskassan*.

Över 300 000 småföretagare är oförsäkrade – många utan att veta om det

Över 300 000 småföretagare är oförsäkrade – många utan att veta om det

En ny undersökning från Novus, utförd på uppdrag av Trygg-Hansa, visar att en fjärdedel av sveriges småföretagare är oförsäkrade. En av de vanligaste missuppfattningarna bland oförsäkrade småföretagare är att hemförsäkringen även täcker företaget vilken kan bli förödande i en redan hårt utsatt ekonomisk situation för svenska småföretagare.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.