Pressmeddelande -
Tiofaldig ökning av kackerlackor i Sverige
Svenska hem drabbas allt oftare av ovälkomna skadedjur. Antalet anmälda fall av kackerlackor ökade nästan tiofaldigt mellan 2006 och 2010. Under samma tidsperiod ökade antalet anmälda fall av vägglöss mer än sexfaldigt. Det visar statistik som försäkringsbolaget Trygg-Hansa har analyserat tillsammans med Nomor AB.
Kackerlackan är ett skadedjur som kan sprida både virus och bakterier och ge upphov till bland annat salmonella och gulsot. Sedan 2006 har antalet anmälda fall ökat dramatiskt i Sverige. Enligt Trygg-Hansas siffror var ökningen nästan tiofaldig (865 procent) mellan 2006 och 2010 och bara från 2009 till 2010 ökade antalet anmälda fall mer än femfaldigt (från 528 till 2701 fall). Kackerlackor förökar sig mycket lätt och snabbt, fem honor ökar kolonin med 200 nya kackerlackor var femte vecka.
– Kackerlackor är tyvärr ett vanligt förekommande skadedjur i Sverige som man kan ha hemma utan att veta om det, framförallt för att de är aktiva nattetid, och det finns många anledningar till att antalet ökat. Vi ser till exempel en ökad spridning i samband med att människor allt oftare handlar använda möbler på nätet. Eftersom kackerlackor förökar sig lätt och sprider sig mellan lägenheter, kan man förstå att det snabbt går överstyr. För att bli av med kackerlackor kan flera saneringar bli nödvändiga, säger Håkan Franzén, produktspecialist inom hus- och hemförsäkring på Trygg-Hansa.
Stort problem även med vägglöss
Statistiken visar även att det finns ett stort problem med vägglöss i Sverige. Mellan 2006 och 2010 ökade antalet anmälda fall mer än sexfaldigt (531 procent), och även här skedde den kraftigaste ökningen mellan 2009-2010, då antalet ökade från 548 till 1484. Det motsvarar nästan en tredubbling av antalet fall, en ökning som framförallt beror på ökat resande, mer import från exotiska länder samt bristfälligt underhåll av fastigheter. Lusen kan överleva utan föda i flera månader och är därmed svårbekämpad. Det kan krävas flera saneringar och ett ihärdigt plockande från kläder och möbler innan man blir av med dem.
– De flesta villa- och fritidsbostadsförsäkringar täcker kostnader för sanering på grund av skadedjur. För att skydda sig mot skador orsakade av ovälkomna skadedjur finns det exempelvis en så kallad husbocksförsäkring, samt en skadedjursförsäkring, som ofta är kopplad till din villa- och fritidsbostadsförsäkring. Bor man i bostadsrätt eller hyreshus ingår normalt skydd mot skadedjur i fastighetsägarens fastighetsförsäkring såvida fastighetsägaren inte aktivt har valt bort det, säger Håkan Franzén.
Fakta om kackerlackor
- Det finns ca 4 000 olika arter av kackerlackor. Den tyska kackerlackan är vanligast i Sverige och den blir cirka 10-15 mm.
- Kackerlackor är allätare och förstör matvaror genom att äta av dem. De smutsar ner och luktar illa då de avsöndrar ett sekret från bakkroppen. Detta kan i vissa fall leda till allergiska reaktioner.
- De kan dessutom sprida virus och bakterier som kan ge upphov till salmonella, gulsot
- och gula stafylokocker, även kallad sjukhussjuka.
- De är aktiva på natten och gömmer sig dagtid.
- Kackerlackan söker sig till någon form av värmekälla för att trivas och föröka sig, vilket innebär att de nästan alltid trivs bäst i köket under kyl och frys. Värmen kommer från kompressorn och de har nära till föda.
Fakta om vägglöss
- Vägglusen finns i Mellan- och Sydeuropa samt Asien, USA och andra exotiska länder.
- En fullvuxen lus lever ca ett år och blir 5-8 mm.
- De är rödbruna i färgen och mörknar när de sugit blod.
- Lössen gömmer sig i väggsprickor och bakom tapeter under dagen. Äggen läggs på mörka ställen.
- Nattetid kommer lusen fram och suger blod.
- Bettet ger upphov till en rodnad som vanligtvis försvinner ganska snabbt. Vissa kan drabbas av en svag allergisk reaktion, men även om betten kan vara obehagliga så sprider vägglusen vad man vet idag inga sjukdomar.
- Kackerlackor, mjölbaggar och pälsänglar är än så länge betydligt vanligare än vägglöss i hemmen.
Tips: Håll koll på ditt bagage vid hotellvistelse utomlands, sprid inte ut kläder i hela rummet. Var vaksam vid import av matvaror och andra produkter. Kackerlackor transporteras ofta i kartonger och väskor etc. och sprider sig mycket fort när de väl fått fäste, till exempel på skolor, förskolor och tvättstugor.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Håkan Franzén, produktspecialist inom hus- och hemförsäkring på Trygg-Hansa.
Telefon: 070-168 3387. Mejl: hakan.franzen@trygghansa.se
Johan Eriksson, PR-ansvarig på Trygg-Hansa
Telefon: 070-168 28 72 Mejl: johan.eriksson@trygghansa.se
Statistiken som Trygg-Hansa har analyserat kommer från Nomor AB.