Gå direkt till innehåll
Tusentals barn skadar sig varje år i samband med skateboard och inlines

Pressmeddelande -

Tusentals barn skadar sig varje år i samband med skateboard och inlines

Barnolycksfallsfondens senaste undersökning bland Sveriges föräldrar visar att 11 procent av alla barn och ungdomar som åker skateboard, longboard eller inlines skadas varje år. Undersökningen visar även att endast 55 procent av barnen använder hjälm.

De vanligaste skadorna uppkommer genom fallolyckor och oftast är det handleder, knän, händer och huvud som tar skada. Hela 10 procent av alla föräldrar uppger att deras barn inte använder någon säkerhetsutrustning alls vid utövande av skateboard, longboard eller inlines, och endast strax över hälften har hjälm.

– I hälften av alla dessa olyckor skadas handleder, underarmar och händer, men det förekommer även en hel del skallskador, vilket borde kunna undvikas helt om alla använde hjälm, säger Jan Schyllander, Myndigheten för samhällskydd och beredskap och styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

Skateboard har under många år varit väldigt populärt bland barn och ungdomar, men i samband med skateboardåkning inträffar även många olyckor. Varje år skadas cirka 2600 personer i Sverige och vanligast är olyckor bland pojkar i åldern 11-18 år*. Olyckorna sker i nio fall av tio genom fall från skateboarden och skadorna är oftast frakturer (benbrott).

Även utövare av longboard och inlines är olycksdrabbade
Longboard är en bredare och längre variant av skateboard. Detta gör den också mer stabil, vilket gör den lite säkrare än en vanlig skateboard. Trots det är olyckor i samband med longboard inte ovanliga, och det har till och med förekommit dödsolyckor.

Olyckor med inlines sker främst på trottoarer, cykelbanor eller på gator. Drygt 1100 personer skadas varje år runt om i landet och det är främst pojkar i åldern 12-16 år **. Olyckorna sker ofta genom fall och det är oftast handleder som tar skada, men hela femton procent av skadorna drabbar huvudet.

- Skejtare, longboard- och inlinesåkare räknas som gående enligt trafikförordningen, säger Jan Schyllander. Det innebär att det är tillåtet att exempelvis använda skateboarden på trottoaren, men för att undvika olyckor vill jag råda åkare att tänka på hastigheten, särskilt där det är många människor i rörelse.

Så skyddar du dig – Tips från Barnolycksfallsfonden



    • Använd alltid hjälm. Hjälmen ska sitta på ordentligt, utan att klämma
    • Använd handledsskydd
    • Använd knäskydd och armbågsskydd för att undvika krosskador
    • För att undvika svåra skador rekommenderas att åka på plana ytor utan väghinder eller grus
    • Välj skydd med omsorg. Hjälmar och andra skydd måste vara CE-märkta för att skydda mot allvarliga skador (det är en garanti för att hjälmen uppfyller europeisk säkerhetsstandard)
    • Undvik att åka när det är mörkt ute
    • Åk aldrig i trafiken!



Källa: Barnolycksfallsfonden och NTF

*http://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Faktablad/Olyckor%20vid%20idrottsaktiviteter/Skateboard.pdf

** http://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Faktablad/Olyckor%20vid%20idrottsaktiviteter/Inlines.pdf  

Om undersökningen:
Barnolycksfallsfonden har under mars 2011 låtit intervjua 1002 föräldrar i åldern 18-65 år med hjälp av undersökningsföretaget YouGov.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Johan Eriksson, pressansvarig. Telefon: 0701-682 872

Ämnen


Om Barnolycksfallsfonden
Barnolycksfallsfonden bildades 2007 av försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Grundarnas ambition är att fonden genom forskning och informationsspridning ska bidra till att dels förebygga och minska antalet barnolycksfall, dels förbättra vården för de barn som skadar sig. Stiftelsen har ett 90-konto för att samla in pengar till fonden, pg 900136-3. Besök hemsidan på www.barnolycksfallsfonden.se . Följ oss även på Facebook: www.facebook.com/barnolycksfallsfonden

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

2 av 3 barn tvingas uppsöka akutvård till följd av olycka

Svenska föräldrar är mycket oroliga över att deras barn ska behöva uppsöka akutvård. Den plats som föräldrar oroar sig mest över att barnen ska råka ut för en olycka är i trafiken, varannan förälder uppger att denna olycksplats är det största orosmomentet. Denna följs av oro att barnen ska drabbas av en olycka vid dagis/skola eller vid sport-aktiviteter.

Nio av tio hushåll med studsmattor är oroliga för skaderisken

Nio av tio hushåll med studsmattor är oroliga för skaderisken

Nio av tio ägare (88 procent) till studsmattor är i någon mån rädda för att deras egna eller andras barn ska komma till skada på deras studsmattor. Trots detta saknar mer än hälften av Sveriges studsmattor skyddsnät. Samtidigt sker drygt en av fyra olyckor just då barnet ramlar av studsmattan, visar en undersökning genomförd av Barnolycksfallsfonden.

6 av 10 cyklister använder aldrig hjälm

6 av 10 cyklister använder aldrig hjälm

Drygt 6 av 10 svenskar som cyklar uppger att de aldrig använder hjälm och enligt NTF skulle mer än hälften av de cyklister som omkommer i trafiken ha överlevt om de använt hjälm. Samtidigt uppger 3 av 10 unga cyklister mellan 18-34 år som inte använder hjälm att de låter bli för att hjälmar är fula. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.