Gå direkt till innehåll
Dags att tända första adventsljuset - glöm inte att testa brandvarnaren först
Dags att tända första adventsljuset - glöm inte att testa brandvarnaren först

Pressmeddelande -

Var fjärde brandutryckning sker till hem utan brandvarnare

December är den månad då flest bostadsbränder inträffar. Idag saknar nära 200 000 svenska hushåll brandvarnare*. Trots att det är en ganska liten andel av hushållen så var en fjärdedel av 2023 års brandutryckningar till bostäder som saknade brandvarnare. Det visar siffror från MSB, som Trygg-Hansa kartlagt.

Under förra året gjorde räddningstjänsten utryckningar till 5 886 bostadsbränder, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Av utryckningarna var en fjärdedel, 1 473 stycken, till bostäder som saknade brandvarnare.

Siffrorna visar även att räddningstjänst ryckte ut till 415 bostäder där brandvarnare fanns, men inte utlöstes. Det gjordes också 223 utryckningar till bostäder som hade brandvarnare, men där man inte vet om den utlöstes eller inte.

– Siffrorna visar att det fortfarande saknas fungerande brandvarnare i svenska hem. Vi kan inte nog påminna om att testa sina brandvarnare där hemma och säkerställa att de fungerar. Testa brandvarnaren minst en gång i kvartalet och passa på att brandöva hemma samtidigt, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

30 procent fler utryckningar i december

MSB:s statistik över de senaste tio åren visar också att räddningstjänst ryckte ut till i genomsnitt 501 bostadsbränder i månaden. Tittar man bara på december månad under de senaste tio åren så ligger snittet på 645 utryckningar i månaden. Det betyder att det under december månad varje år genomförs 30 procent fler brandutryckningar jämfört med snittet under resten av året.

Håkan Franzéns bästa tips: Så brandövar du hemma

Vi övar ofta brandsäkerhet på våra arbetsplatser och i skolan. Men något som också är viktigt är att brandöva hemma, med utrymningsplan och en gemensam återsamlingsplats. Först och främst, utrusta ditt hem med ett komplett brandskydd som består av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

  • Gör en utrymningsplan och gå igenom hemmets alla utrymningsvägar. Planen kan se olika ut, beroende på om man bor i ett flerfamiljshus eller i villa. Alla i familjen ska helst ha två vägar ut ur ett brinnande hus, med fördel en på varje våningsplan. Sätt gärna upp en brandstege där det behövs. Se till att ingen utrymningsväg är blockerad.
  • Bestäm en återsamlingsplats som ligger utanför bostaden. Alla ska gå till uppsamlingsplatsen om det brinner. Om alla går dit så vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in i huset igen för att kolla om någon saknas.
  • Brandöva med barn - så kan du brandöva hemma:
    • Låt barnen vara med i planeringen av utrymningsplan.
    • Berätta för barnen om brandröken och att den är farlig. Att den stiger uppåt och att man därför ska krypa så nära golvet som möjligt. Visa hur man gör.
    • Visa hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar.
    • Kontrollera att alla brandvarnare fungerar och låt barnen höra brandvarnarens eller brandlarmets ljud. Tips! Sätt på de minsta barnen hörselskydd.
    • Öva realistiskt – efter brandvarnarens ljud, börja utrymningsövningen.
    • När ni utrymmer, stäng alla dörrar bakom er för att hindra branden från att sprida sig.
    • Om du kommer till en stängd dörr, visa att man ska känna på dörren upptill innan man öppnar. Är dörren varm brinner det förmodligen på andra sidan.
    • Gå sedan till återsamlingsplatsen och räkna in alla.



Bilaga

Antal bränder och brandtillbud i bostad per brandvarnarfunktion, 2023

Fanns och utlöste

1648

Fanns men utlöste inte

415

Fanns men vet inte om den utlöste

223

Fanns inte

1473

Vet inte om den fanns

1750

Inte tillämpbar

377

Antal bränder och brandtillbud i bostad kategoriserat efter huruvida det fanns brandvarnare, och om den utlöstes. Källa: MSB

Statistiken avser händelser där någon utryckande enhet från kommunal räddningstjänst kom fram till platsen, den utlösande händelsen var brand eller brandtillbud i byggnad, verksamheten var vanligt boende (inklusive seniorboende) och bostadstypen var flerbostadshus, rad-/par-/kedjehus, villa eller fritidshus. Andra typer av bostad ingår inte.

*Statistik över antalet hushåll i Sverige har hämtats från Statistiska centralbyrån som rapporterar att den 2023 fanns 4 931 974 hushåll i Sverige. Statistik över antalet hushåll som har en brandvarnare har hämtats från MSB som rapporterar att 96 procent av hushållen i Sverige har minst en brandvarnare. Det innebär att 4 734 655 svenska hushåll har brandvarnare och att 197 279 saknar brandvarnare.


Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.