Pressmeddelande -
Var tredje småbarnsförälder vet inte vad deras barnförsäkring täcker – enkelt att få bättre koll
En barnförsäkring kan göra stor ekonomisk skillnad om ett barn blir allvarligt sjukt eller skadas och ju mer du vet om din försäkring desto mer kan du använda den. Enligt en ny underökning från Trygg-Hansa har 9 av 10 småbarnsföräldrar tecknat en barnförsäkring till sitt barn – men nära var tredje är osäker på vad försäkringen täcker.Barnens försäkringsexpert Alexandra Gahnström håller med om att villkoren kan vara svåra att ta till sig och ger tips på hur du enklare förstår och jämför försäkringar. Dessutom avlivar hon 8 myter om barnförsäkringar.
I en ny undersökning från Trygg-Hansa uppger 9 av 10 föräldrar till barn i åldern 0-4 år att de har en barnförsäkring för sitt barn. Men nära var tredje av dessa (31 procent) känner sig osäkra på vad barnförsäkringen täcker.
- Vi förstår verkligen att det kan vara svårt att förstå och jämföra olika försäkringar, ett villkor kan vara jättetufft att läsa igenom. Ofta finns en enklare sammanfattning av villkoren på försäkringsbolagens hemsidor. Börja med att läsa den och tänk igenom vad av innehållet som känns viktigt just för dig och ditt barn. Sedan kan du hoppa direkt in i villkoren där det är viktigt för dig att veta mer, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
En barnförsäkring kan inte bara göra stor ekonomisk skillnad om ett barn blir allvarligt sjukt eller skadas i ett olycksfall. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om ett barn skadas som liten och på grund av det inte kan arbeta.
- Jag möter många föräldrar som vill ha den ekonomiska tryggheten som en barnförsäkring ger, men inte riktigt vet vad deras försäkring täcker. Lägg tid på att sätta dig in i barnförsäkringen, ju mer du vet om den desto mer kan du använda den, säger Alexandra Gahnström.
Tusentals barn oförsäkrade i sommar
En av de vanligaste missuppfattningarna kring barnförsäkringar är att barnet är försäkrat via förskolan och skolan, eller att hemförsäkringen är tillräcklig. Men i hemförsäkringen finns endast reseskydd och kommunens försäkring gäller oftast bara för olycksfall – trots att det är sjukdom som orsakar flest bestående skador hos barn. Dessutom gäller den bara när barnet är i förskolan eller skolan, alltså inte under fritiden eller skollov.
- Under sommarlovet betyder det många oförsäkrade barn under lång tid vilket kan bli dyrt för föräldrarna om olyckan är framme. Vi får inte heller glömma små barn som inte börjat förskolan än, de är bara försäkrade om du tecknar en barnförsäkring, säger Alexandra Gahnström.
För mer information, kontakta gärna:
Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Telefon: 070-168 35 72
Mejl: alexandra.gahnstrom@trygghansa.se
8 myter om barnförsäkringar – och varför de inte stämmer:
- Det spelar ingen roll om jag tecknar en barnförsäkring
Barnförsäkringen kan göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn blir allvarligt sjukt eller skadas i ett olycksfall. I dag är det tyvärr vanligt att familjer inte får tillräcklig ersättning från samhället i sådana situationer. Försäkringen kan också vara ett viktigt stöd senare i livet, till exempel om ditt barn skadas som liten och på grund av det inte kan arbeta.
- Det är ingen brådska att teckna en barnförsäkring
Det är viktigt att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt när barnet fötts, för som nyfödd har barnet inget försäkringsskydd. Ju längre du väntar desto större är dessutom risken att barnet visar symptom på något som försäkringsbolaget senare inte kan försäkra. - Gravidförsäkringen räcker som försäkring för barnet under det första halvåret
Det är stor skillnad mellan gravid- och barnförsäkringen. Gravidförsäkringen fokuserar på graviditet och förlossning och därför är skyddet för det nyfödda barnet betydligt mindre än en barnförsäkring. Därför ska du ansöka om en försäkring för barnet så tidigt som möjligt efter födseln. - Gravidförsäkringen går automatiskt över i en barnförsäkring
Detta är ett vanligt missförstånd. I de allra flesta fall går inte gravidförsäkringen automatiskt över i en barnförsäkring, du måste aktivt teckna en barnförsäkring.
- Det är svårt att få en försäkring
Många tror att man inte får teckna en barnförsäkring om barnet har någon form av diagnos eller sjukdom. Men tvärtom kan idag väldigt många barn få ett bra skydd som omfattar både sjukdom och olycksfall men man kanske inte alltid får en fullständig försäkring. Att ha en försäkring är ändå viktigt eftersom det kan hända barnet många andra saker som inte är kopplat till diagnosen.
- Barnet är redan försäkrat via förskolan eller skolan
Kommunens försäkring gäller oftast bara för olycksfall – trots att det är sjukdom som orsakar flest bestående skador hos barn. Dessutom gäller den bara när barnet är i förskolan eller skolan, alltså inte under fritiden eller skollov. De barn som inte börjat förskolan än är bara försäkrade om du tecknar en barnförsäkring.
- Det räcker med en gruppförsäkring via mitt fackförbund
Beroende på önskemål och behov kan det vara tillräckligt med en gruppförsäkring men många gånger ger en individuell barnförsäkring bättre skydd. Fundera över vad du tycker är viktigt att en barnförsäkring innehåller och se över villkoren för din gruppförsäkring. Kolla även upp att barnförsäkringen gäller både olycksfall och sjukdom. Sjukdom orsakar flest bestående skador hos barn, därför är det viktigt att inte bara teckna en olycksfallsförsäkring utan att se till att barnförsäkringen även innehåller en sjukdomsförsäkring. - Försäkringen gäller ändå aldrig
Det är väldigt många som får hjälp av sin barnförsäkring varje dag och år. Barnförsäkringen täcker mycket men inte allt. I ditt villkor framgår både vad försäkringen täcker och vad du inte kan få ersättning för. Läs på eller fråga gärna någon på ditt försäkringsbolag om du upplever att det är svårt att tyda villkoret och känner dig osäker. Det finns också enkla sammanfattningar av vad försäkringen täcker på försäkringsbolagens webbplatser.
Källa: Trygg-Hansa
I väntans tider? Tips när du ska teckna barnförsäkring:
- Teckna en barnförsäkring. Alla barn behöver en försäkring, den kan göra stor ekonomisk skillnad om ditt barn blir allvarligt sjukt eller skadas i ett olycksfall.
- Tänk igenom själv vad du vill att ditt barn ska vara skyddat för. Utgå från det när du jämför olika försäkringar.
- Teckna barnförsäkringen så tidigt som möjligt efter födseln.
- Se till att barnförsäkringen täcker både olycksfall och sjukdom.
- Tänk på dig själv. Se till att du har en bra sjuk- och olycksfallsförsäkring för vuxna. Den kan ge hela familjen en extra trygghet om du till exempel skulle bli sjukskriven en längre tid.
- Om du ska teckna en barnförsäkring för ett äldre barn, läs villkoren extra noga. Villkoren kan skilja sig mellan försäkringsbolagen när barnet är äldre, till exempel kan det finnas karenstid och begränsningar i vissa sjukdomar.
- Försäkringar utvecklas så håll dig uppdaterad. I det årliga försäkringsbrevet får du veta om något har förändrats i försäkringen, fråga om råd om du vill veta mer.
- Om du känner dig osäker, boka en rådgivning och ställ alla frågor du funderar på.
Källa: Trygg-Hansa
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen är föräldrar till barn 0-4 år. 1 053 intervjuer genomfördes under perioden 11-22 februari 2016.
Ämnen
Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.
Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.