Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Var vaksam när kylan kommer - en av tio svenskar har gått igenom isen

Nu har vintern kommit till Sverige. Men vid plötslig kyla ökar faran på sjöar och hav och så många som en av tio svenskar har någon gång gått igenom isen. Fler män än kvinnor är med om detta och drygt 40 procent av de som gått igenom isen behövde hjälp av någon annan för att ta sig upp ur vattnet. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Nu är vinterkylan här, och även om många säkert har längtat efter att promenera eller åka skridskor på isen en solig vinterdag kan idyllen lätt bytas ut mot skräck om isen går sönder. Svaga områden kan vara svåra att upptäcka, och när isen nyligen har frusit till ökar risken för att den brister.

Var tionde svensk har någon gång gått igenom isen, det visar en färsk undersökning från Trygg-Hansa. Män är oftare med om isolyckor, 23 procent av de tillfrågade männen har antingen gått igenom isen eller varit närvarande när någon annan har gjort det, medan motsvarande siffra för kvinnor ligger på sex procent. Av dem som gått igenom isen behövde 40 procent hjälp av en annan person för att komma upp och fyra procent behövde professionell hjälp från räddningstjänst eller liknande.

- Att en av tio av de vi tillfrågat gått igenom isen ser vi som en hög siffra. Det visar på vikten av att inte vara ensam på isen och att veta hur man ska agera om olyckan är framme. Varje år dör i snitt 13 personer på detta sätt i Sverige, men genom att ha med sig rätt verktyg och ha rätt kunskap kan man rädda sitt eget eller någon annans liv, säger Beata Enmark på Trygg-Hansa.

Så här tog sig de drabbade upp ur isvaken*

Tog mig/sig upp själv: 61%
Fick hjälp av annan privatperson att ta mig/sig upp: 46%
Tog hjälp av professionell räddningstjänst: 4% 

Dessa hjälpmedel användes av personer som gått genom isen*

Inga alls: 42%
Isdubbar: 32% 
Annat hjälpmedel, t ex vanligt rep, gren eller liknande: 17%
Lina i hållare (”Hansa-lina”): 14%
Ispik: 10%
Livboj: 8%

*Respondenterna har kunnat ange flera svarsalternativ

Bra att veta om olyckan skulle vara framme:

* Vänd om och försök komma upp där du kom ifrån, där var det is som höll innan den brast.
* Ta det lugnt. Det kan kännas mycket obehagligt att hamna i kallt vatten, men det tar flera minuter innan kylan försvagar dig.
* Har du verktyg, använd dem.
* Ta fram isdubbarna och behåll vantar/handskar på. Arbeta metodiskt. Andas lugnt.
* Kryp och åla tills isen bär ordentligt innan du reser dig.
* Larma efter hjälp, ligg still tills hjälp anländer för att spara på energi och värme.

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts på uppdrag av Trygg-Hansa, av undersökningsföretaget YouGov. Under perioden 29 november - 4 december 2013 har sammanlagt 1507 personer intervjuats via YouGov Sveriges Internetpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Respondenterna har i flera frågor i undersökningen kunnat välja fler svarsalternativ än ett.

För mer information, kontakta:
Johan Eriksson, pressansvarig, Trygg-Hansa
Telefon: 070 168 28 72. Mejl: johan.eriksson@trygghansa.se

Beata Enmark, Trygg-Hansa
Telefon: 070 168 30 66. Mejl: beata.enmark@trygghansa.se

Ämnen


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och idag är vi ett av Sveriges största försäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom att erbjuda våra kunder service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme, men också när inget har hänt. Trygg-Hansa finns där i vått och torrt.

Trygg-Hansa har runt 1700 medarbetare på 30 orter i landet och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa


Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

Pulkan skadar fler än brädan

De flesta skadorna kopplade till skidåkning sker i slalombacken. Men olyckorna sker också i längdspåret och i pulkabacken. En ny undersökning från Trygg-Hansa visar att var tionde förälder har varit med om en olycka med pulka. Sex procent har råkat ut för olyckor i samband med längdskidåkning, vilket är fler än vad som skadar sig på snowboard.

Trots fler olyckor – många skippar hjälmen i skidbacken

Trots fler olyckor – många skippar hjälmen i skidbacken

Med hjälm, ryggskydd och rätt inställda bindningar minskar risken för skador i pisten. Trots det struntar 41 procent av svenskarna i skyddsutrustning när de åker slalom eller snowboard. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. Undersökningen pekar samtidigt på att olyckorna ökar. Antalet utförsåkare som har varit med om en olycka i skidbacken ökade från 17 procent 2011 till 27 procent 2012.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.