Pressmeddelande -
Vart femte barn i Sverige kan inte simma
Var femte förälder uppger att deras barn inte kan simma. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa som vill uppmärksamma vikten av säkerhet i och kring vattnet.
Högst andel barn som inte kan simma finns i Stockholms län där 25 procent av föräldrarna uppger att deras barn saknar simkunskap. Därefter kommer Värmlands och Skåne län där siffran är 23 procent. I Jämtlands och Uppsala län saknar 22 procent av barnen simkunskap.
Undersökningen visar också att många barn aldrig gått i simskola. Högst är siffran i Norrbottens län, där 38 procent av barnen inte gått i simskola. I Uppsala och Värmlands län har 35 respektive 33 procent aldrig gått i simskola.
– Om jag fick önska skulle alla barn få möjlighet att gå i simskola, det minskar risken för olyckor i sommar. Förra året drunknade nio barn under 19 år i Sverige och tyvärr har vi redan fått uppleva ett par drunkningsolyckor i vår. De flesta olyckorna inträffar dock under sommarmånaderna när många njuter av sjöar och hav, säger Björn Sporrong, expert på barnolycksfall vid Trygg-Hansa.
20 procent av de vuxna har någon gång räddat ett barn ur vattnet
Undersökningen visar även att 20 procent av de svarande någon gång har räddat ett barn ur vattnet. Oftast har barnet räddats i en sjö, sex procent av de svarande säger att de har behövt träda in och hjälpa ett barn där.
– Siffrorna visar hur viktigt det är att det finns vuxna med när barn badar och leker i vattnet och att de håller barnen under uppsikt, annars skulle antalet olyckor förmodligen vara ännu högre. Barn som inte kan simma får aldrig lämnas obevakade. Antalet drunkningar och tillbud står i direkt relation till bristande tillsyn och kunskaper i simkunnighet och livräddning, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.
Svenska Livräddningssällskapets och Trygg-Hansas råd till föräldrar för att undvika olyckor i vattnet i sommar:
- Låt barnen gå i simskola
- Håll alltid barnen under uppsikt – låt dem inte bada ensamma
- Be barnen simma längs med stranden
- Låt barnen endast hoppa och dyka i vatten som du känner till
- Säg ifrån om någon knuffas eller håller fast någon under vattnet
- Barnen ska inte simma under bryggor och hoppställningar
- Barnen ska inte springa på bassängkanter eller bryggor, det finns risk att de halkar
- Tänk på att uppblåsbara leksaker kan driva ut på djupt vatten
- Använd alltid flytväst i båten och när du är på djupt vatten
Föräldrar med barn i åldern 4-17 år som anger att deras barn inte kan simma,
% fördelat på län:
- Stockholms län 25
- Skåne län 23
- Värmlands län 23
- Uppsala län 22
- Jämtlands län 22
- Södermanlands län 21
- Kronobergs län 21
- Västmanlands län 20
- Norrbottens län 19
- Hallands län 19
- Örebro län 18
- Jönköpings län 16
- Östergötlands län 15
- Dalarnas län 13
- Kalmar län 13
- Västra Götalands län 11
- Västerbottens län 10
- Gävleborgs län 8
- Västernorrlands län 6
- Blekinge län 5
Livbojsjakten: Ett initiativ från Trygg-Hansa för ökad trygghet vid badplatser
Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet engagerar svenska folket för att fler barn ska lära simma och för att säkerheten på badplatserna ska öka. För att identifiera platser där de rödvita livbojarna är trasiga och behöver bytas ut, ordnar Trygg-Hansa för andra året ”Livbojsjakten”, med start den 15 juni. Den som deltar laddar ner en app till sin telefon, fotograferar livbojar och skickar in dem. För varje uppladdad bild skänker Trygg-Hansa 2 kronor till Svenska Livräddningssällskapet som arrangerar simskolor för barn i hela landet. Förra sommaren skickade svenska folket in bilder på 10 929 livbojar i hela landet, vilket motsvarar 14 procent av samtliga livbojar som finns utplacerade runt om i Sverige. 619 livbojar registrerades som trasiga och har bytts ut till denna sommar. För mer information, se www.livbojsjakten.se
Om undersökningen
Trygg-Hansa har under perioden 3-13 maj 2012 genomfört onlineintervjuer med 3 534 svenskar mellan 18-65 år, med hjälp av YouGovs internetpanel.
För mer information, vänligen kontakta
Björn Sporrong, expert barnolycksfall, Trygg-Hansa
Telefon: 070-16 82 799
E-post: bjorn.sporrong@trygghansa.se
Elisabeth Hansson, PR-ansvarig, Trygg-Hansa
Telefon: 070-168 32 06
E-post: elisabeth.hansson@trygghansa.se
Ämnen
Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på över tio miljarder SEK och cirka 2 000 medarbetare på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder både privatförsäkringar och företagsförsäkringar med flera typer av lösningar på bilförsäkring, andra fordonsförsäkringar, hemförsäkring, gravidförsäkring samt sjuk- och olycksfallsförsäkring. Våra personförsäkringar inkluderar även barnförsäkring där vi är marknadsledande. Trygga Firman är vår skräddarsydda försäkringslösning för småföretagare.
Trygg-Hansa är sedan 1999 ett helägt dotterbolag till danska Codan och ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. RSA-koncernen har 20 miljoner kunder och omkring 24 000 medarbetare och räknas som ett av de sex ledande försäkringsbolagen i världen. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se eller www.facebook.com/trygghansa
Om Svenska Livräddningssällskapet
Svenska Livräddningssällskapet är en ideell organisation som har till ändamål att främja allmän simkunnighet, att verka för utbredd kunnighet i livräddning och att propagera för säkerhet vid all verksamhet i anslutning till vatten och isar. Kunskap räddar liv. Därför är vattenkunskap centralt i vårt arbete för att minska antal drunknade. Genom att förmedla vattenkunskap ska vi nå vår vision; noll drunknade. För mer information om Svenska Livräddningssällskapet: http://www.svenskalivraddningssallskapet.se/