Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Frysskador i fritidshuset kalldusch nu när kylan slår till

En obehaglig överraskning på 50 000 kronor kan bli resultatet om vattenledningarna fryser sönder och orsakar läckage. Vart femte fritidshus har råkat ut för en skada de två senaste vargavintrarna, enligt en undersökning som Trygg-Hansa gjort.

- Snittkostnaden för en skada är mellan 30 000 och 50 000 kronor. I värsta fall kan kostnaden uppgå till flera hundra tusen kronor, men då gäller det läckage från frysskadade rör som pågått under en längre tid. Frysskador blir generellt dyrare i fritidshus än i villor. I villan upptäcker man skadan snabbare, säger Håkan Franzén, hus- och hemexpert på Trygg-Hansa.

Var tredje som haft en skada på sitt fritidshus de senaste två vintrarna har drabbats av just frusna vattenledningar. Nästan lika många har drabbats av snötryckskada på taket. Var femte fritidshusägare har haft problem med skadedjur och lika många har råkat ut för översvämning.

- Trots att frysskadorna är så pass vanliga och ofta orsakar besvär med långa reparationer, så stänger bara varannan fritidshusägare av vattnet i sitt fritidshus under vintern. Och bara varannan tittar till sin stuga regelbundet, enligt vår undersökning. Det överraskar oss efter två mycket kalla vintrar i Sverige, säger Håkan Franzén.

Fritidshusägarnas koll på huset:

· Stänger av vattnet: 53 procent

· Tittar till stugan regelbundet: 48 procent

· Låter grundvärme vara på: 35 procent

· Vidtar inga försiktighetsåtgärder alls på vintern: 21 procent

Typskador på fritidshus de två senaste vintrarna:

· Frysta vattenledningar: 33 procent

· Snötrycksskada: 31 procent

· Skadedjur: 19 procent

· Översvämning: 19 procent

Om undersökningen:
Trygg-Hansa har under september 2011 låtit göra en undersökning genom undersökningsföretaget YouGov. Totalt har 1 013 personer mellan 18 och 64 år svarat på undersökningen.

Trygg-Hansas råd för att förebygga frysskador på fritidshus:

· Stäng av vattnet inför vintern

· Töm rör och varmvattenberedare på vatten om du inte ska vara i huset över vintern/våren. Har du vattentoalett – töm även spolcisternen.

· Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar.

· Ha grundvärme (ca 5-10 grader) på i huset/stugan. I kök och badrum kan du gärna låta värmen vara lite högre, ca 15 grader varmt.

· Kontrollera isoleringen runt fönster och dörrar.

· Har du diskbänken mot en yttervägg, lämna skåpsdörrarna öppna, så att värmen kan cirkulera även där. Håll innerdörrar öppna så att luften kan cirkulera.

· Kontrollera gärna din stuga regelbundet, ett strömavbrott kan leda till frysskador.

Ämnen

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

Förbered sommarstugan och slipp dyra frysskador

Ännu råder sensommar i Sverige, men hösten nalkas och det börjar bli dags för landets fritidshusägare att bomma igen stugan inför vintern. Ifjol anmäldes dubbelt så många vattenskador på fritidshus till Trygg-Hansa under årets första sex månader jämfört med motsvarande period tidigare år.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.