Pressmeddelande -
Förbered sommarstugan och slipp dyra frysskador
Ännu råder sensommar i Sverige, men hösten nalkas och det börjar bli dags för landets fritidshusägare att bomma igen stugan inför vintern. Ifjol anmäldes dubbelt så många vattenskador på fritidshus till Trygg-Hansa under årets första sex månader jämfört med motsvarande period tidigare år. Genom att ta sig tid att förbereda sommarstugan ordentligt när man stänger igen den under hösten kan man undvika kostsamma frysskador under vintern.
Under åren 2007 till 2009 tog Trygg-Hansa i snitt emot ungefär 50 anmälningar om vattenskador per månad på fritidshus, men under 2010 första sex månader var den siffran hela 122 skadeanmälningar per månad. Många läckor upptäcks inte förrän man besöker sitt fritidshus för första gången på försommaren, och då kan vattnet ha hunnit orsaka stora skador.
– Det är viktigt att förbereda sitt fritidshus inför vintern, så att man slipper att behöva börja sommarsäsongen med att reparera vattenskador. Dessa skador kan ofta orsaka stor förödelse och ta lång tid att åtgärda, men den goda nyheten är att de är relativt enkla att förebygga, säger Håkan Franzén. Se till att tömma rören, stäng av vattnet och håll grundvärme i huset. Jag skulle även rekommendera att titta till fritidshuset under vintern om man har möjlighet.
Mellan januari och juni i år tog Trygg-Hansa emot 734 anmälningar för vattenskador på fritidshus. Under samma period åren 2008 och 2009 var motsvarande siffror 251 respektive 304 anmälningar. Jämfört med första halvåret 2009 är antalet anmälda vattenskador på fritidshus alltså över 140 procent fler fram till juni i år.
– Det är tydligt att det var den kalla vintern som ställde till det för fritidshusägarna, säger Håkan Franzén, expert inom hus- och hemförsäkringar på Trygg-Hansa. Till största del rör det sig om vattenskador som uppkommit när vattnet fryser i exempelvis rör och varmvattenberedare som sedan sprängs sönder.
Trygg-Hansas råd för att förebygga frysskador på fritidshus
- Stäng av vattnet inför vintern
- Töm rör och varmvattenberedare på vatten om du inte ska vara i huset över vintern/våren. Har du vattentoalett, töm även spolcisternen.
- Häll frostskyddsmedel i diskho, tvättställ, toalettstol och golvbrunnar.
- Ha gärna på grundvärme (ca 5-10 grader) i huset/stugan. I kök och badrum kan du gärna låta värmen vara lite högre, ca 15 grader varmt.
- Kontrollera isolering runt fönster och dörrar.
- Har du diskbänken mot en yttervägg, lämna skåpsdörrarna öppna, så att värmen kan cirkulera även där. Håll övriga innerdörrar öppna så att luften kan cirkulera.
- Kontrollera gärna din stuga regelbundet, ett strömavbrott kan leda till frysskador.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Anna Snell, presskontakt. telefon: 070-168 26 11.
Mejl: anna.snell@trygghansa.se
Håkan Franzén, produktspecialist. Telefon: +46 75 243 26 76
Mejl: hakan.franzen@trygghansa.se