Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Cykelolyckorna ökar – och pojkar är mest utsatta

Antalet barnolyckor ökar kring skolstart efter att ha varit färre under sommarmånaderna. Det är framför allt cykelolyckorna som skjuter i höjden, visar statistik från Barnolycksfallsfonden, en forskningsstiftelse grundad av Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB). Drygt en tredjedel av cykelolyckorna som registrerats på Barnakuten på Astrid Lindgrens Barnssjukhus 2005-2007 inträffade under augusti och september.

Pojkar överrepresenterade

Många fler pojkar än flickor råkar ut för cykelolyckor. 2007 var drygt 80 procent av de cykelolyckor som resulterade i att barnet lades in på ALB pojkar. 2006 och 2005 var 78 respektive 76 procent pojkar.

- Pojkar är mer risktagande än flickor, och därför är de också överrepresenterade i alla olyckskategorier utom ridning. I sitt handskande med cykeln ser vi ofta att pojkarna ägnar sig åt lek som innebär risk för fall, de kör i skogen och gör tricks och konster, säger Anders Boman, verksamhetschef på Barnakuten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

Olyckorna ökar i tonåren

Antalet cykelolyckor är mycket högre bland barn från 10 års ålder, vilket delvis kan förklaras med att många barn då börjar cykla till skolan. Den mest olycksdrabbade åldersgruppen är dock mellan tolv och fjorton år. Från tolv år och uppåt är det dessutom ännu färre flickor än pojkar som läggs in på ALB efter cykelolyckor. I genomsnitt under 2005-2007 var ca 70 procent av patienterna under tolv år pojkar. Bland patienterna från tolv år och uppåt var hela 85 procent pojkar.

- När barnen blir tonåringar ser vi att flickor och pojkar använder sina cyklar olika. Från att både flickor och pojkar har använt cykeln för lek, börjar flickorna plötsligt cykla mer från en punkt till en annan, och de är mer försiktiga. I tonåren sjunker också användandet av cykelhjälm, vilket gör att cykelolyckorna bland pojkar i större utsträckning är allvarliga, säger Nina Karlsson, forskningssjuksköterska på Barnolycksfallsfonden, som tagit fram siffrorna från Barnakuten på ALB.

Tips för att undvika allvarliga cykelolyckor:

  • Använd alltid hjälm - hjärnskakning och skallskador är tillsammans med armskador de vanligaste skadorna.
  • Respektera alltid de regler som skolan sätter för i vilken ålder barnen får cykla till skolan - vidvinkelsynen är till exempel inte fullt utvecklad förrän vid tolv års ålder.
  • Yngre barn ska inte cykla i trafiken.
  • Prata med ditt barn och gör upp om vilka regler som gäller för cykling.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Malou Sjörin, presschef. Telefon: 070-168 20 32

Om Trygg-Hansa
Trygg-Hansa är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en årspremievolym på runt tio miljarder kronor. Våra cirka 2 000 medarbetare finns på 30 orter i Sverige. Trygg-Hansa erbjuder ett flertal privatförsäkringar som till exempel hemförsäkring, bilförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring och är marknadsledande inom barnförsäkringar. Trygg-Hansa ingår i den internationella försäkringskoncernen RSA. För mer information: www.trygghansa.se

Om Barnolycksfallsfonde
Barnolycksfallsfonden bildades 2007 av försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Grundarnas ambition är att fonden genom forskning och informationsspridning ska bidra till att dels förebygga och minska antalet barnolycksfall, dels förbättra vården för de barn som skadar sig. Stiftelsen har ett 90-konto för att samla in pengar till fonden, pg 900136-3. Besök hemsidan på www.barnolycksfallsfonden.se

Ämnen

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.