Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälso-, sjukvård

Varannan förälder osäker på hur man räddar ett barns liv

Varannan förälder osäker på hur man räddar ett barns liv

Varje år söker omkring 170 000 barn vård på grund av en skadehändelse. Att vuxna i ett barns närhet vet hur de ska agera vid en akut situation kan vara livsavgörande. Ändå är närmare hälften av alla småbarnsföräldrar osäkra på hur man utför första hjälpen och hjärt-lungräddning på barn, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Även bland förskolelärarna är kunskapen låg.

Trots kritiken – stort förtroende för svensk förlossningsvård

Trots kritiken – stort förtroende för svensk förlossningsvård

Närmare varannan småbarnsförälder oroade sig för att något skulle hända barnet under förlossningen och närmare var fjärde oroade sig för att inte få plats på det sjukhus de önskat, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Samtidigt har åtta av tio småbarnsföräldrar ganska eller mycket stort förtroende för svensk förlossningsvård.

Tidig vattenvana ger livsviktig kunskap för barn men alltför få övar

Tidig vattenvana ger livsviktig kunskap för barn men alltför få övar

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett till sex år och varje år dör i genomsnitt nio barn i drunkningsolyckor. Att kunna flyta är ett första steg till simkunnighet som är livsnödvändigt för barn. Var fjärde förälder känner sig ganska eller mycket otrygg när deras barn vistas i vatten men samtidigt menar hälften att tiden inte räcker till för att öva babysim.

Trots lågkonjunktur: Sjukdom oroar småföretagare mest

Småföretagarna börjar tappa hoppet om den svenska ekonomin och färre tror på tillväxt för det egna företaget. Men det som oroar dem mest är ändå att själva bli sjuka. En ny undersökning från Trygg-Hansa visar att småföretagarna oroar sig dubbelt så mycket för sjukdom som för lågkonjunktur. Och när de väl blir sjuka så går de till jobbet ändå.

Svensk sjukvård halkar efter – svenskarna förtjänar bättre

Vi på Trygg-Hansa delar uppfattningen att det behövs mer underlag för att få en heltäckande bild av hur svensk sjukvård står sig internationellt. Det visar sig att svenskarna jämfört med holländare, fransmän, britter, schweizare och amerikaner är minst nöjda med hur länge de måste vänta innan de får sjukvård. Nära en av tre svenskar är missnöjd eller mindre nöjd med sjukvårdens tillgänglighet.

2 av 3 svenskar saknar utbildning för att hjälpa barn vid akuta situationer

Vid akuta situationer som exempelvis bilolyckor, bränder eller drunkningstillbud kan de inblandades kunskaper om första hjälpen vara direkt avgörande för huruvida skadade människor överlever eller dör. Trygg-Hansas senaste undersökning visar att två av tre vuxna aldrig deltagit i en första hjälpen-utbildning inriktad mot barn.

Långvarig sjukdom ekonomiskt orosmoln för var tredje svensk

Drygt var tredje svensk skulle inte klara sig eller vet inte om de skulle klara sig ekonomiskt om de själva eller deras partner skulle drabbas av sjukdom som innebär att de eller deras partner inte kan arbeta på sex månader. Samtidigt är det nästan lika många som antingen saknar eller inte vet vad de har för försäkringsskydd om de skulle bli långvarigt sjuka.

Ny internationell undersökning: Svenskar minst nöjda med sjukvården

23 procent av svenskarna är missnöjda eller ganska missnöjda med kvaliteten på den svenska sjukvården. Motsvarande siffra i Holland och Frankrike är bara åtta procent. Samtidigt finns det ett missnöje med tillgängligheten på sjukvården bland 28 procent av svenskarna. Det visar Trygg-Hansas senaste undersökning som jämför olika länders syn på sjukvård.

Varannan småföretagare går till jobbet trots sjukdom

Istället för att sjukanmäla sig när man är sjuk går nästan varannan småföretagare till jobbet. Den vanligaste anledningen till att småföretagare går till jobbet trots att de är sjuka, är att de inte har någon annan som kan utföra deras uppgifter i deras ställe. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Varannan ung kan tänka sig att teckna sjukvårdsförsäkring

Långa väntetider är ett samhällsproblem som inte bara drabbar den enskilde patienten, utan även arbetsgivaren och samhället i stort. Endast två av tre svenskar är nöjda med den svenska sjukvården och som ett komplement till den offentliga sjukvården kan hela 41 procent av de som inte uppgett att de har en sjukvårdsförsäkring tänka sig att teckna en. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Sjukvårdsförsäkring är den mest önskade löneförmånen

Den löneförmån som är mest eftertraktad av svenska löntagare är sjukvårdsförsäkring. Sjukvårdsförsäkring är viktigare för svenskar än både extra semesterdagar, gymkort och telefon, anger två tredjedelar i en undersökning av Trygg-Hansa.

Livsviktiga kunskaper i ny Iphone-applikation– en digital livboj från Trygg-Hansa

Livsviktiga kunskaper i ny Iphone-applikation– en digital livboj från Trygg-Hansa

Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa skulle en femtedel av svenskarna inte kunna utföra första hjälpen om någon skadat sig. Nu lanserar Trygg-Hansa en digital livboj som kan ge råd och hjälp vid små och stora olyckor. Bland annat kan man få information om vad man gör vid exempelvis bistick, chock eller blödningar, och dessutom kan man träna på sina kunskaper i första hjälpen.

Var femte barn mellan tre och fem år får inte hjälp med tandborstningen

22 procent av barnen mellan tre och fem år i Sverige får aldrig eller endast ibland hjälp med tandborstningen, enligt en undersökning från Trygg-Hansa. Samtidigt äter 15 procent av barnen under tre år godis, kakor eller sötsaker två till tre gånger i veckan enligt deras föräldrar.

7 av 10 föräldrar har aldrig gått första hjälpen-utbildning för barn

Hela 70 procent av föräldrar i Sverige med barn under 18 år har aldrig deltagit i en första hjälpen-utbildning för barn trots att en sådan kan vara avgörande för liv och död. Hela 21 procent av de föräldrar som genomgått utbildningen har någon gång behövt använda kunskaperna.

Huvudskador efter ridolyckor ökar bland flickor - risk för svåra men

Ny statistik från Barnolycksfallsfonden visar att var tredje barn som hittills i år sökt vård på sjukhus efter en ridolycka har fått någon typ av huvudskada, vilket är sex procentenheter fler än 2008. Ridolyckorna är vanligast i tolv- till fjortonårsåldern, när skallen och hjärnan fortfarande växer, vilket innebär en stor risk för bestående men.

Sveriges småföretagares största oro - sjukdom

73 procent av de svenska småföretagarna oroar sig för att bli sjuka, enligt en undersökning från Trygg-Hansa. Och det finns all anledning till oro - hur finansieringen av framtidens sjukvård ska se ut är fortfarande ett frågetecken och allt mer lutar åt att småföretagen måste ta ansvar för frågan själva.

Huvudlöss drabbar vart fjärde barn - se upp inför skolstarten

Vart fjärde barn har någon gång drabbats av huvudlöss enligt en undersökning från Trygg-Hansa. Störst risk råder i Skåne, Halland och Blekinge, där hela 36 procent av barnen har haft löss. Tvärt emot vad många tror finns det ingen koppling mellan dålig hygien och huvudlöss. Lusen lever inte på smuts, utan på blod.

Visa mer

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.