Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hälften av alla drunkningsolyckor sker i grunda vatten

Under 2008 och 2007 dog fem barn årligen i Sverige till följd av drunkning. Men antalet olyckor som inte ledde till döden var betydligt fler. De flesta olyckor inträffar i grunt vatten, och de barn som drabbas är oftast för små för att ha lärt sig simma ännu. Men det finns sätt att undvika drunkningsolyckorna, enligt experter på Barnolycksfallsfonden.

Barnolyckfallsfondens statistik visar att 64 procent av alla drunkningstillbud som kom in till Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm mellan 2005 och 2008 skedde under sommarmånaderna juni till augusti.

- Det är en tid på året då vi rör oss mer utomhus och givetvis svalkar oss vid vatten och sjöar. Även om det är glädjande att antalet avlidna sjunker är vi övertygade om att det går att få ned antalet drunkningstillbud ytterligare genom förebyggande åtgärder, säger Nina Karlsson, forskningssjuksköterska på Barnolycksfallsfonden och som arbetar på Barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Totalt fick Astrid Lindgrens Barnsjukhus in tio drunkningstillbud under 2008. Siffror för badolyckor som inte leder till döden i hela landet finns inte samlat på ett ställe.

- Vi vet dock att det sker många fler olyckor kopplade till vatten än de med dödlig utgång och även om alla inte kräver akut läkarvård är det ofta traumatiska upplevelser för både barn och föräldrar, säger Nina Karlsson.

Små barn ofta drabbade
Svenska Livräddningssällskapets senaste undersökning visade att 94 procent av landets femteklassare uppfyller läroplanens krav på simkunnighet. Dock var 51 procent av barnen som drabbades av drunkningsolyckor under åren 2005 till 2008 mellan noll och fyra år gamla, enligt Barnolycksfallsfondens statistik, och i den åldern är simkunnighet långt ifrån en självklarhet. Olyckorna bland barn under fyra års ålder inträffar ofta nära hemmet så som i badkaret, dammen eller poolen i trädgården. Cirka hälften av de fall som kom in till Astrid Lindgrens Barnsjukhus berodde på drunkningstillbud i pool eller badkar år 2008, enligt Barnolycksfallsfondens statistik.

- Det beror på att barn upp till tre års ålder blir desorienterade om det får vatten över näsan och munnen och inte instinktivt vet vad som är upp eller ner, säger Nina Karlsson.

Allvarliga barnolyckor är inte ett prioriterat forskningsområde trots att det är något som alla barn riskerar att råka ut för. Barnolycksfallsfonden vill ändra på det, genom stöd till forskning och informationsspridning kring olycksförebyggande åtgärder och det görs i nära samarbete med Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Trygg-Hansa.

Tips från Barnolycksfallsfonden om hur du kan förebygga drunkningsolyckor:

  • Titta över området där du bor eller har sommarhus för att identifiera eventuella olyckplatser som vattendrag, pooler etc.
  • Var uppmärksam på byggarbetsplatser eller gamla diken som kan vara översvämmade, de utgör extra stora risker.
  • Kontrollera brunnslock, även på oanvända brunnar.
  • Ha alltid flytväst på i båt.
  • Låt barn bära flytväst om de vistas på strand eller brygga.
  • Bygg staket runt trädgårdsdammar och liknande
  • Små barn ska inte lämnas utan uppsikt, varken inomhus eller utomhus.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Johan Eriksson, presskontakt Barnolycksfallsfonden. Telefon: 070-168 28 72

Om Barnolycksfallsfonden
Barnolycksfallsfonden bildades 2007 av försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Grundarnas ambition är att fonden genom forskning och informationsspridning ska bidra till att dels förebygga och minska antalet barnolycksfall, dels förbättra vården för de barn som skadar sig. Stiftelsen har ett 90-konto för att samla in pengar till fonden, pg 900136-3. Besök hemsidan på www.barnolycksfallsfonden.se

Ämnen

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.