Gå direkt till innehåll

Ämnen: Olyckor

Stor skillnad i ”otur” mellan länen fredagen den 13:e

Många svenskar bävar inför otursdagen fredagen den 13:e, men det finns ingen anledning till oro – åtminstone inte om man ser till Trygg-Hansas skadestatistik de senaste åtta åren. Det varierar dock stort mellan länen – vissa delar av Sverige tycks vara mer ”otursdrabbade” än andra.

Nu ökar risken för bostadsbränder – 8 av 10 svenskar har aldrig brandövat hemma

Nu ökar risken för bostadsbränder – 8 av 10 svenskar har aldrig brandövat hemma

Under 2018 ryckte räddningstjänsten ut till över 7 000 bostadsbränder runtom i Sverige. December och januari är de mest utsatta månaderna, mycket på grund av levande ljus och lättantändliga utsmyckningar i hemmet. Men trots den dystra statistiken är det fortfarande få som vidtar rätt säkerhetsåtgärder för att minska risken för brand, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa.

1 av 4 vet inte hur man räddar någon med en livboj

1 av 4 vet inte hur man räddar någon med en livboj

Varje år bidrar Trygg-Hansas 80 000 livbojar runt om i landet till att rädda minst 14 liv. Men siffran skulle kunna vara ännu högre om fler visste hur man använder en livboj. En ny studie som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa visar att mer än var fjärde svensk har ganska eller mycket liten kännedom om hur man räddar någon med en livboj.

Trygg-Hansas ikoniska livboj fyller 65 år – men går inte i pension

Trygg-Hansas ikoniska livboj fyller 65 år – men går inte i pension

De är ett naturligt inslag vid vatten runt om i landet och varje år är de med och räddar minst 14 liv. I år är det 65 år sedan Trygg-Hansa skänkte den första livbojen och sedan dess har det blivit över 250 000 stycken. Åldern till trots finns det inga pensionsplaner för Trygg-Hansas ikoniska livboj.

Nu inleds säsongen för mc-olyckor

Nu inleds säsongen för mc-olyckor

Nu inleds mc-säsongen och de kommande helgerna är det många som rullar ut på vägarna för första gången i år. Men med vårvärmen och de grusfria vägarna följer också mc-olyckorna och en starkt bidragande orsak nu i början av säsongen är ringrostiga förare. Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, uppmanar alla hojåkare att gå en avrostningskurs innan de ger sig ut.

Nu ökar risken för bostadsbränder – men få svenskar skyddar hemmet

Nu ökar risken för bostadsbränder – men få svenskar skyddar hemmet

Varje år rycker räddningstjänsten ut till fler än 6 000 bostadsbränder i Sverige och december och januari är de mest utsatta månaderna. Trots den dystra statistiken är det få som vidtar rätt säkerhetsåtgärder för att minska brandrisken, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Medan drygt nio av tio svenskar har en brandvarnare är det bara en av tio som brandövat hemma.

Varannan förälder osäker på hur man räddar ett barns liv

Varannan förälder osäker på hur man räddar ett barns liv

Varje år söker omkring 170 000 barn vård på grund av en skadehändelse. Att vuxna i ett barns närhet vet hur de ska agera vid en akut situation kan vara livsavgörande. Ändå är närmare hälften av alla småbarnsföräldrar osäkra på hur man utför första hjälpen och hjärt-lungräddning på barn, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Även bland förskolelärarna är kunskapen låg.

Fredagen den 13:e ingen otursdag

Fredagen den 13:e är sedan länge känd som en otursdag bland mer eller mindre vidskepliga personer. Men det finns ingen anledning till oro – den här fredagen kommer inte bringa mer otur än någon annan fredag, enligt ny statistik från Trygg-Hansa.

79 procent fler bränder sker under sommarveckorna

79 procent fler bränder sker under sommarveckorna

Mellan veckorna 27-33 anmäls 79 procent fler bränder jämfört med en genomsnittlig vecka under året. Detta visar ny skadestatistik från Trygg-Hansa. Två stora brandorsaker är grillning och eldning utomhus, där mänskliga faktorer som okunskap och för lite brandskydd ofta står bakom.

Semestertider – då sker många bränder i hemmet

Sommaren är en brandfarlig tid och och när många svenskar har semester stiger antalet bränder i våra bostäder. Förra året rapporterades flest bränder i hemmet in till Trygg-Hansa under vecka 28. En ny undersökning som Trygg-Hansa genomfört visar dessutom att endast 1 av 10 svenskar har bestämt en uppsamlingsplats, något som kan vara skillnaden på liv och död vid en brand.

Tre av fyra lägenheter saknar brandsläckare

Bara var fjärde person som bor i lägenhet har en brandsläckare hemma, jämfört med tre av fyra boende i hus. Även brandvarnare är vanligare i hus än lägenhet. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. Den visar också att var tionde lägenhetsbo helt saknar brandskydd. 2011 inträffade nästan 5 000 lägenhetsbränder.

Köket är hemmets eldfarligaste plats

Tre av fyra svenskar tror felaktigt att levande ljus är den vanligaste orsaken till bränder i hemmet. I själva verket är det vid spisen elden ofta uppstår. Samtidigt är det få som försöker att förebygga spisbränder, visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Stor ökning av antalet bränder under sommarmånaderna

Stor ökning av antalet bränder under sommarmånaderna

Sommaren närmar sig och därmed också en av årets mest eldhärjade perioder. Förra året ökade antalet bränder med 33 procent och juni var den mest drabbade månaden enligt ny statistik från Trygg-Hansa. Men det beror inte enbart på soligt väder och torr mark utan att vi genomför ovana moment, som att grilla utomhus eller elda löv.

6 000 barn skadas varje år i hästolyckor

Varje år skadas nästan 6 000 barn och ungdomar så allvarligt i ridolyckor eller annan hästhantering att de behöver uppsöka en akutmottagning. Nio av tio av de skadade är flickor, och allra flest skador har 13-åriga flickor. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som Barnolycksfallsfonden har analyserat.

När halkan slår till ökar olyckorna

Hösten drar fram över landet och det förekommer halka i stora delar av landet. Trygg-Hansas statistik visar att påkörningar där privatfordon är inblandade ökar med 10 procent under november och december, jämfört med årets övriga månader.

Hopp och fall vanligaste orsaken till badolyckor bland barn och ungdomar

Varje år skadas totalt cirka 2 500 barn så allvarligt att de behöver uppsöka ett akutsjukhus i samband med bad i simhallar, badanläggningar och badstränder. En majoritet av de skadade barnen är pojkar – de flesta mellan nio och femton år. Tio fall per år är drunkningsolyckor med dödligt utfall. Detta visar ny statistik som Barnolycksfallsfonden har tagit del av.

Livsviktiga kunskaper i ny Iphone-applikation– en digital livboj från Trygg-Hansa

Livsviktiga kunskaper i ny Iphone-applikation– en digital livboj från Trygg-Hansa

Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa skulle en femtedel av svenskarna inte kunna utföra första hjälpen om någon skadat sig. Nu lanserar Trygg-Hansa en digital livboj som kan ge råd och hjälp vid små och stora olyckor. Bland annat kan man få information om vad man gör vid exempelvis bistick, chock eller blödningar, och dessutom kan man träna på sina kunskaper i första hjälpen.

7 av 10 föräldrar har aldrig gått första hjälpen-utbildning för barn

Hela 70 procent av föräldrar i Sverige med barn under 18 år har aldrig deltagit i en första hjälpen-utbildning för barn trots att en sådan kan vara avgörande för liv och död. Hela 21 procent av de föräldrar som genomgått utbildningen har någon gång behövt använda kunskaperna.

Bränder i hemmen ökar med 40 procent i december och värst är adventshelgerna

De senaste tre åren har bränderna ökat med nästan 40 procent i genomsnitt under december månad, enligt Trygg-Hansas skadestatistik. Allra mest brinner det under adventshelgerna. Det räcker med en kortare glömska för att branden ska vara ett faktum, men det finns många sätt att skydda sig.

Hälften av alla drunkningsolyckor sker i grunda vatten

Under 2008 och 2007 dog fem barn årligen i Sverige till följd av drunkning. Men antalet olyckor som inte ledde till döden var betydligt fler. De flesta olyckor inträffar i grunt vatten, och de barn som drabbas är oftast för små för att ha lärt sig simma ännu. Men det finns sätt att undvika drunkningsolyckorna, enligt experter på Barnolycksfallsfonden.

Visa mer

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.