Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Huvudskador efter ridolyckor ökar bland flickor - risk för svåra men

Ny statistik från Barnolycksfallsfonden visar att var tredje barn som hittills i år sökt vård på sjukhus efter en ridolycka har fått någon typ av huvudskada, vilket är sex procentenheter fler än 2008. Ridolyckorna är vanligast i tolv- till fjortonårsåldern, när skallen och hjärnan fortfarande växer, vilket innebär en stor risk för bestående men.

Bland de barn som sökte vård på Barnakuten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus efter en ridolycka 2008 hade var fjärde skadat huvudet eller nacken (28 %). Siffrorna för 2009 visar hittills att huvud- och nackskador uppstått i samband med var tredje ridolycka (34 %). Det innebär en ökning på drygt sex procentenheter på knappt ett år.

Andra vanliga skador vid ridolyckor är arm, ben och ryggskador. Många av de lindrigare skadorna tas omhand på närakuter eller jourmottagningar. Den största riskgruppen är flickor mellan tolv och fjorton år. Nästan sex av tio av de som råkat ut för en ridolycka är i den åldern.

- I Sverige är vi duktiga på att behandla barn- och ungdomar när de söker vård. Men vi är dåliga på att förebygga, och på att minska antalet inträffade allvarliga olycksfall. Allvarliga huvud- eller skallskador innebär en risk för livslångt lidande, varnar barnortopeden Anders Boman, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

Ridsport är den enda sport där flickor drabbas av fler olyckor än pojkar. Den viktigaste åtgärden för att förebygga olyckor inom ridsport och andra sporter med risk för huvudskador är att använda hjälm. Någon som fick uppleva vikten av detta är Hanna, som blev kastad av hästen på ett ridläger och fick spendera fyra dagar på sjukhus med en hjärnblödning. Efter ett år med trötthet och smärtor i ryggen är hon idag helt återställd efter olyckan, men utan hjälm hade det kunnat sluta illa.

- För mig är det självklart att alltid använda hjälm. Men det är viktigt att kontrollera så att den är hel om man använder en annan hjälm än sin egen, eller om man fallit av förut, säger Hanna.

Tips till föräldrar från Barnolycksfallsfonden

  • Sitt ner med dina barn och diskutera igenom nödvändigheten att alltid använda hjälm. Kom överens om regler.
  • Barn ska använda hjälm i all idrott där risk finns för huvudskador, t.ex. inom ridning, cykling, skidåkning och skridskor.
  • Lär barnet att kontrollera hjälmen före varje gång användning och se till att den är hel.
  • Var extra noga med att kontrollera hjälmen vid lån av någon annans hjälm.
  • Föregå med gott exempel och använd hjälm du med.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Johan Eriksson, presschef. Telefon: 0701 682872

 

Ämnen


Om Barnolycksfallsfonden
Barnolycksfallsfonden bildades 2007 av försäkringsbolaget Trygg-Hansa och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Grundarnas ambition är att fonden genom forskning och informationsspridning ska bidra till att dels förebygga och minska antalet barnolycksfall, dels förbättra vården för de barn som skadar sig. Stiftelsen har ett 90-konto för att samla in pengar till fonden, pg 900136-3. Besök hemsidan på www.barnolycksfallsfonden.se

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.