Gå direkt till innehåll
Nu inleds säsongen för mc-olyckor

Pressmeddelande -

Nu inleds säsongen för mc-olyckor

Nu inleds mc-säsongen och de kommande helgerna är det många som rullar ut på vägarna för första gången i år. Men med vårvärmen och de grusfria vägarna följer också mc-olyckorna och en starkt bidragande orsak nu i början av säsongen är ringrostiga förare. Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, uppmanar alla hojåkare att gå en avrostningskurs innan de ger sig ut.

Förra året omkom 47 personer i mc-olyckor i Sverige, vilket är den högsta siffran på tio år. Dessutom skadar sig 250-350 personer allvarligt i mc-olyckor varje år. I början av säsongen är de flesta mc-åkare lite ringrostiga efter vintern och för att minska olycksrisken är det bra att gå en så kallad avrostningskurs på körskola eller hos exempelvis SMC (Sveriges MotorCyklister). Men det gäller att boka en plats redan nu – senare i vår är risken stor att kurserna är fullbokade.

- Risken för en olycka ökar om du inte är riktigt varmt i kläderna, att gå en avrostningskurs inför säsongen är därför ett utmärkt sätt att fräscha upp minnet och finslipa tekniken – oavsett om du är en van åkare eller en nybörjare. Om du dessutom köpt en ny hoj som du inte är riktigt van vid är det särskilt viktigt att gå en avrostningskurs, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Den vanligaste olyckstypen för omkomna motorcyklister är singelolyckor och den näst vanligaste är korsningsolyckor. Flest olyckor inträffar i kurvor och nästan alltid är hastigheten avgörande för utgången i olyckan.

- Närmare hälften av alla mc-olyckor är singelolyckor och vanliga anledningar är hög hastighet, missbedömningar och felaktig körstrategi i relation till vägförhållanden. Men det är viktigt att komma ihåg att olyckor oftast sker i uppehållsväder, på torrvägbana och på dagtid, vilket innebär att det inte finns något tillfälle man som mc-förare kan slappna av eller tumma på säkerheten, säger Stefan Brala.

Expertens säkerhetstips inför motorcykelsäsongen
Förutom att gå en avrostningskurs inför säsongen har Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa, åtta tips till såväl erfarna som nya hojåkare:

  • Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, kläder, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Detta gäller även passagerare. Investera gärna i ett nackskydd, särskilt om du kör mycket på grus.
  • Köp alltid en ny hjälm – en begagnad hjälm kan ha försämrad passform, kanske blivit skadad och därmed sämre skydd. Välj alltid en godkänd hjälm med EU-beteckning, ECE 22:05.
  • Kontrollera innan säsongen att det är rätt lufttryck i däcken. Kontrollera också däckmönster och fälgarnas kondition. Tänk på att nya däck kan ha en beläggning som gör dem hala.
  • Håll hastighetsgränsen. Endast 4 av 10 motorcyklister har enligt Trafikverket bedömts hålla hastighetsgränsen i samband med dödsolyckor.
  • Bär ljusa, gärna reflekterande, kläder och hjälm som syns i trafiken.
  • Kör alltid med lyset på. Inför säsongen är det viktigt att kontrollera att hel- och halvljus, blinkers, stoppljus och positionslyktor fungerar samt att lyktor och glas är rena.
  • Anpassa hastigheten och kör extra försiktigt på utsatta vägar och vid sämre underlag. Dieselspill, hal vägmarkeringsfärg, rullgrus, hål i vägbanan, sprickor och ojämn asfalt ökar risken för olyckor.
  • Motorcyklar är stöldbegärliga. Lås fast så mycket av motorcykeln som möjligt i ett fast föremål för att avskräcka tjuven. Sätt en kätting runt hela ramen och gärna i båda hjulen om möjligt. Parkera gärna motorcykeln i ett låst utrymme över natten.

För mer information, kontakta gärna:
Stefan Brala, motorexpert Trygg-Hansa
Telefon: 0701-68 32 42, mail: stefan.brala@trygghansa.se

Ämnen

Kategorier


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Trygg-Hansa har runt 1500 medarbetare i Sverige och vi ingår sedan 2007 i internationella RSA - en av världens sex ledande försäkringskoncerner. Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/Trygg-Hansa.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.