Pressmeddelande -
Stor oro bland föräldrar för tandskador men få drabbas
Trygg-Hansas nya undersökning om barnsjukdomar och hälsa visar att 50 procent av alla tillfrågade föräldrar oroar sig för att deras barns tänder ska skadas vid en olycka. Ändå är det bara 2 av 10 föräldrar som någon gång råkat ut för en skada och anmält den till försäkringsbolaget.
Under 2008 fick Trygg-Hansa 17 341 anmälningar om tandskador på barn. Och även om Trygg-Hansas undersökning bland barnfamiljer visar att hälften av alla tillfrågade föräldrar oroar sig för tandskador på sina barns tänder vid en olycka, så är det bara 16 procent som någon gång har råkat ut för och anmält en tandskada till försäkringsbolaget.
De flesta barn råkar någon gång ut för ett trauma mot tänderna och vid en skada är det viktigt att alltid kontakta tandvården för undersökning. Dessutom ska man alltid anmäla skadan till sitt försäkringsbolag men även till kommunens försäkringsbolag om kommunens försäkring gällde vid tillfället*
- Vi vill uppmana föräldrar att alltid anmäla olycksfallsskador i munnen hos små barn eftersom det är svårt att veta om det blivit några skador på de permanenta tänderna, säger Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa. Om det skulle visa sig att de behöver tandvård i vuxen ålder så kan det bli riktigt dyrt om inte skadan är anmäld till försäkringsbolaget.
Tandskador kan ge ersättning i vuxen ålder
Barn i Sverige har gratis tandvård hos Folktandvården och privattandläkare till och med det år man fyller 19 år, men få vet om att de kan få ersättning i vuxen ålder för skador på tänderna som man fått som barn. En förutsättning är att föräldern har anmält skadan när den inträffade. Att tänderna behöver åtgärdas efter 20 års ålder är inte så vanligt förekommande, men är väldigt dyrt för de som drabbas, då det ofta handlar om dyra och komplexa behandlingar som skjutits upp till vuxen ålder.
Enligt Trygg-Hansas skadespecialister sker olycksfallen främst i hemmet. Barnet ramlar och slår i bord, stol, golv och liknande. Skadorna som anmäls gäller främst mjölktänder och överkäken.
Så täcker barnsförsäkringen vid tandskador:
- Behandlingskostnader för tandskador.
- Nödvändiga resor till och från läkare/tandläkare.
- Kostnader för vård och behandling av läkare, dock inte privat vård. Gäller om man samtidigt skadat sig någon annanstans än i munnen och att man behöver uppsöka vanlig läkare också.
- Nödvändiga och skäliga merkostnader, exempelvis glasögon eller kläder som gått sönder vid olycksfallet.
- Vanprydande ärr, om man samtidigt skadat sig någon annanstans än i munnen och att man behöver uppsöka vanlig läkare också samt få behandling (sys eller plåstras om).
- Efter en traumatisk upplevelse, exempelvis efter en svår olycka eller ett överfall, kan barnet få träffa en psykolog.
*Många kommuner försäkrar barnen dygnet runt, medan andra enbart försäkrar dem under verksamhetens tid. Ta reda på vad som gäller i din kommun.
Om undersökningen
På Trygg-Hansas uppdrag genomförde Zapera 1036 intervjuer bland barnfamiljer i december 2008.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Björn Sporrong, produktansvarig för barnförsäkringar. Telefon: +46 70 168 27 99.
Mejl: bjorn.sporrong@trygghansa.se
Malou Sjörin, presschef. Telefon: +46 70 168 20 32.
Mejl: malou.sjorin@trygghansa.se