Pressmeddelande -
Varannan ung kan tänka sig att teckna sjukvårdsförsäkring
Långa väntetider är ett samhällsproblem som inte bara drabbar den enskilde patienten, utan även arbetsgivaren och samhället i stort. Endast två av tre svenskar är nöjda med den svenska sjukvården och som ett komplement till den offentliga sjukvården kan hela 41 procent av de som inte uppgett att de har en sjukvårdsförsäkring tänka sig att teckna en. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.
– Den svenska sjukvården håller hög kvalitet, men samtidigt drabbas fortfarande många patienter av långa väntetider. Denna slutsats stöds även av senaste undersökningen i Health Consumer Index. Sverige tappar fyra placeringar till nionde plats i en internationell ranking* och för Sveriges del är väntetiderna en av de största problemen. Idag har närmare en halv miljon svenskar tecknat sjukvårdsförsäkring och antalet försäkrade ökar konstant. Jag kan inte tolka ökningen i antalet försäkrade på annat sätt än att försäkringarna fyller ett behov som den offentliga vården i nuläget inte klarar av att tillgodose, säger Kent Andersson, nordisk chef för sjukvårdsförsäkringar hos Trygg-Hansa.
Undersökningen visar även att bland unga, mellan 18-34 år, som inte uppgett att de har en sjukvårdsförsäkring, kan närmare hälften (49 procent) tänka sig att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, som ger snabbare tillgång till privat vård. Detta att jämföra med 31 procent av dem mellan 50-64 år.
Sjukvårdsförsäkring mycket eftertraktad förmån
Undersökningen visar även att sjukvårdsförsäkring är den näst mest eftertraktade förmånen bland svenska löntagare, viktigare än bland annat gymkort och gratis telefon. Högst på önskelistan hamnar extra semesterdagar. Vidare visar undersökningen att endast två av tre svenskar är nöjda med den svenska sjukvården, och hela 41 procent av de som inte uppgett att de har en sjukvårdsförsäkring kan tänka sig att teckna en.
– En sjukvårdsförsäkring innebär stora fördelar för den anställde, som kan undvika de långa köerna i vården, men även för arbetsgivaren, som får sina medarbetare tillbaka till jobbet snabbare. Som försäkringsbolag är det viktigt för oss att samarbeta med den offentliga sektorn genom att erbjuda möjligheten till snabb tillgång till vård vid sjukdom eller skada. När några personer stiger ur kön blir köerna kortare, vilket avlastar den offentliga vården, säger Kent Andersson, som även välkomnar en ökad dialog mellan den offentligt finansierade och den försäkringsfinansierade sjukvården för att lösa framtidens utmaningar i syfte att lyfta tilltron för vården.
Om undersökningen
Trygg-Hansa har under februari 2011 låtit intervjua 1010 svenskar mellan 18-64 år med hjälp av undersökningsföretaget YouGov.
* Euro Health Consumer Index 2008-2009