Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Långvarig sjukdom ekonomiskt orosmoln för var tredje svensk

Drygt var tredje svensk skulle inte klara sig eller vet inte om de skulle klara sig ekonomiskt om de själva eller deras partner skulle drabbas av sjukdom som innebär att de eller deras partner inte kan arbeta på sex månader. Samtidigt är det nästan lika många som antingen saknar eller inte vet vad de har för försäkringsskydd om de skulle bli långvarigt sjuka.

Enligt Trygg-Hansas senaste undersökning uppger hela 37 procent att de inte skulle klara sig eller att de inte vet om de skulle klara sig ekonomiskt vid en sjukdom som innebär att de eller deras partner inte kan arbeta på sex månader. Undersökningen visar också att siffran skiljer sig åt mellan åldrarna, där det i den yngre gruppen (mellan 18-34 år) är 45 procent som inte vet om de klarar sig jämfört med 31 procent i den äldre gruppen (mellan 50-64 år).            

– Totalt sett är det en stor grupp som lever med en oro av att drabbas av ekonomiska problem vid sjukdom. Yngre människor tjänar generellt sett mindre än äldre och därför har de även oftast mindre marginaler samt att man blir mer riskmedveten ju äldre man blir, säger Björn Sporrong, expert på sjuk- och olycksfallsförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Rätt försäkring kan hjälpa

Allvarliga och långvariga sjukdomar skapar behov av hjälp på många olika sätt och det finns idag olika försäkringar att teckna för den som vill skaffa sig ett förstärkt ekonomiskt skydd.  Enligt undersökningen uppger drygt sju av tio att de har någon form av försäkring som ger ersättning i samband med olyckor eller sjukdom. Många har tecknat en olycksfallsförsäkring men tänker inte på att försäkringsskydd även behövs vid sjukdom. En komplett sjuk- och olycksfallsförsäkring ersätter invaliditet både på grund av sjukdom och av olycksfall. Vid vissa allvarliga sjukdomar får man ersättning direkt vid diagnos. Dessutom får man ersättning vid sjukhusvård och ersättning för vissa behandlingar t ex sjukgymnastik. Försäkringen skiljer sig från det som kallas för sjukvårdsförsäkring, där försäkringstagaren istället får hjälp med tillgång till vård genom att exempelvis erbjudas privata alternativ vid långa vårdköer.

– Att ha någon form av försäkring betyder inte alltid att man har rätt försäkring. En sjukvårdsförsäkring ger ett viktigt och bra skydd för att snabbt komma tillbaka till arbetet efter sjukdom. Med sjuk- och olycksfallförsäkringar ges ersättningar som möjliggör ett bra liv trots inträffad sjukdom eller skada, säger Björn Sporrong.

Trygg Hansas försäkringsskola - skillnaden mellan sjukvårdsförsäkring samt sjuk- och olycksfallsförsäkring

    • Sjukvårdsförsäkring

En sjukvårdsförsäkring innebär att försäkringstagaren får tillgång till privat sjukvård. Försäkringen tar sikte på tillhandahållandet av vården.

 

    • Sjuk- och olycksfallsförsäkring

En sjuk- eller olycksfallsförsäkring ger i första hand ersättning för kvarstående besvär på grund av sjukdom eller olycksfall och kan även i vissa fall ersätta kostnader. Vissa svårare sjukdomar ger ersättning direkt vid diagnos. Det går även att teckna till en månadsersättning som kompensation för inkomstbortfall under viss tid.

Om undersökningen

Trygg-Hansa har under februari 2011 låtit intervjua 1010 personer med hjälp av undersökningsföretaget YouGov.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Johan Eriksson, PR-ansvarig på Trygg-Hansa. Telefon: 070-168 28 72
Mejl: johan.eriksson@trygghansa.se

Björn Sporrong, expert på olycksfallsförsäkringar hos Trygg-Hansa. Telefon: 070-168 27 99
Mejl: bjorn.sporrong@trygghansa.se

Ämnen


Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår idag i en av nordens största skadeförsäkringskoncerner; Försäkringsgruppen Codan/Trygg-Hansa. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador.

Kontakter

Cecilia Magnusson

Cecilia Magnusson

Presskontakt Pressansvarig 070-893 50 16

Relaterat innehåll

Ny internationell undersökning: Svenskar minst nöjda med sjukvården

23 procent av svenskarna är missnöjda eller ganska missnöjda med kvaliteten på den svenska sjukvården. Motsvarande siffra i Holland och Frankrike är bara åtta procent. Samtidigt finns det ett missnöje med tillgängligheten på sjukvården bland 28 procent av svenskarna. Det visar Trygg-Hansas senaste undersökning som jämför olika länders syn på sjukvård.

Varannan småföretagare går till jobbet trots sjukdom

Istället för att sjukanmäla sig när man är sjuk går nästan varannan småföretagare till jobbet. Den vanligaste anledningen till att småföretagare går till jobbet trots att de är sjuka, är att de inte har någon annan som kan utföra deras uppgifter i deras ställe. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Svensk vård skrämmer allt fler

Sju av tio svenskar oroar sig för att kvaliteten på den svenska sjukvården kommer att försämras i framtiden. Det är en klar ökning bara från tidigare i år, enligt en undersökning från Trygg-Hansa. Oron förväntas dessutom stiga ytterligare.

Om Trygg-Hansa

Trygg-Hansa har gjort skillnad i människors liv sedan 1828 och ingår i dag i Tryg Forsikring, Skandinaviens största sakförsäkringsbolag. Vi ger människor möjlighet att leva sina liv fullt ut och skapar trygga förutsättningar för företag att växa. Vi erbjuder mer än bara försäkringar. Genom service som avlastar hjälper vi till både när olyckan är framme men även i förebyggande syfte för att minimera risker och undvika skador. Den 1 april 2022 blev Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar ett bolag under det gemensamma varumärket Trygg-Hansa.

Läs mer om Trygg-Hansa på www.trygghansa.se, www.facebook.com/trygghansa eller www.linkedin.com/company/trygg-hansa.