Pressmeddelande -
Varannan småföretagare går till jobbet trots sjukdom
Istället för att sjukanmäla sig när man är sjuk går nästan varannan småföretagare till jobbet. Den vanligaste anledningen till att småföretagare går till jobbet trots att de är sjuka, är att de inte har någon annan som kan utföra deras uppgifter i deras ställe. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.
Med våren kommer vårförkylningar och enligt Smittskyddsinstitutet är antalet influensadiagnoser i år hög för årstiden*. Trots detta väljer nästan varannan (47 procent) småföretagare att gå till jobbet trots att de är sjuka, enligt Trygg-Hansas senaste småföretagarundersökning, som gjorts bland 251 småföretag inom konsultbranschen. 38 procent uppger att de tar med sig datorn och mobilen hem och jobbar hemifrån. Endast 15 procent uppger att de stannar hemma och tar ut ersättning. På frågan om varför man jobbar trots att man är sjuk uppger en majoritet, 58 procent, att det beror på att ingen annan kan utföra deras uppgifter. Siffran skiljer sig mellan mindre och större småföretag, bland de större (mellan fem och tjugo anställda) är siffran 51 procent, medan den bland de mindre företagen (under fem anställda) är så hög som 64 procent.
– Att starta eget företag innebär ett stort ansvar och många småföretagare känner oro kring vad som händer om man själv eller en anställd blir sjuk. Som småföretagare känner man nog lätt att man inte har möjlighet att sjukanmäla sig när man är sjuk, utifall att verksamheten inte kan fortsätta som vanligt. Det kan vara en anledning till att många småföretagare går till jobbet även om de är sjuka när de egentligen borde stanna hemma och kurera sig, säger Kent Andersson, nordisk chef sjukvårdsförsäkringar på Trygg-Hansa.
Var tionde småföretagare har inte råd att vara sjuk
Andra anledningar till att man jobbar när man är sjuk är att man inte har råd att vara sjuk (10 procent) och att man riskerar att tappa kunder eller beställningar (13 procent). Undersökningen visar vidare att knappt hälften av småföretagen erbjuder sjukvårdsförsäkring till sina anställda, men även här skiljer sig siffran mycket åt mellan de mindre och de större småföretagen. Bland de större småföretagen är det nästan tre gånger vanligare att erbjuda sjukvårdsförsäkring till sina anställda, 73 procent, att jämföra med 26 procent bland de mindre småföretagen.
– Försäkringsbolagen kan erbjuda rådgivning till de småföretagare som är oroliga över intäktsförluster eller produktionsstopp. Med sjukvårdsförsäkring får man snabbare tillgång till vård vid sjukdom eller skada. Det finns även en så kallad sjukavbrottsförsäkring, som ger skydd om småföretagaren eller en anställd blir sjuk och inte kan jobba som vanligt, säger Kent Andersson.
* Smittskyddsinstitutet, http://smi.se/publikationer/smis-nyhetsbrev/influensarapporter/sasongen-20102011/influensarapport-vecka-11-2011/
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i februari 2011 av Trygg-Hansa genom undersökningsföretaget Wilke. Totalt intervjuades 251 småföretagare med högst 20 anställda inom konsultbranschen i Sverige.